Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás a lakásban

  • 2011. szeptember 08.
  • graczek

Észak-Amerikában egyre népszerűbb az alábbi komposztkészítési eljárás, hazánkban is érdemes kísérletezni vele.

Komposztálás lakásban komposztláda segítségével

Ha lakásban élsz és nem férsz hozzá kültéri komposztálóterülethez, nincs lehetőséged a szabadban komposztálni, akkor is újrahasznosíthatod ételmaradékaidat komposztláda komposztáló rendszerben, vörösgiliszták felhasználásával. Egyetlen vörösgiliszta naponta a súlya felének megfelelő mennyiségű ételmaradékot dolgoz fel! A giliszták az ételmaradékot és a bomló növényi hulladékot gilisztakomposztnak nevezett kiváló növényi trágyává és talajjavítóvá alakítják.

A beltéri komposztálás némi időt és figyelmet igényel – nem minden vesződségtől mentes, és nem mindenkinek való. Hogy elkezdhesd ételmaradékaidat gilisztákkal feldolgoztatni, vásárolnod vagy készítened kell egy gilisztaládát és szerezni egy-két kiló vörösgilisztát.

Vörösgiliszták

Amikor egy forgalmazótól vörösgilisztát rendelsz, valószínűleg trágyagilisztát (Eisenia fetida) vagy vöröslő gilisztát (Lumbricus rubellus) fogsz kapni, olyan fajokat, amik hatékonyan dolgozzák fel az ételmaradékot és tenyésznek gilisztaládában. Ezek nem keverendőek össze a közönséges földigilisztával (Lumbricus terrestris), ami rendszerint barna vagy szürke színű.

Hogy mennyi gilisztára van szükséged, az attól függ, hány kiló „gilisztakaja” keletkezik a háztartásodban hetente. Ha egy szűk kiló gilisztát (kb. 2000 darabot) telepítesz a ládádba, ezek naponta fél, hetente járom és fél kiló ételmaradékot lesznek képesek feldolgozni. A szükséges gilisztamennyiség határozza meg, milyen méretű gilisztaládát kell használnod.

A komposztláda

Gilisztaládádat tarthatod a konyhában, a pincében vagy a garázsban, vagy 13°C és 24°C közötti hőmérsékleten a szabadban is. Vásárolhatsz készen gilisztaládát vagy készíthetsz saját kezűleg úgy, hogy építesz vagy átalakítasz egy fa-vagy műanyag dobozt. Komposztláda készítéséhez kövesd a következő lépéseket:

1. lépés. Minden fél kiló gilisztához kb. 0,1 nm felületrészt kell számítani. A doboz sekély legyen (20-30 cm mély), és legyen fedele, hogy biztosítsa a nedves és sötét körülményeket.

2. lépés. Fúrj legalább tíz, 1-2 cm átmérőjű lukat a tetőre és az oldalára, szellőztetéshez és vízelvezetésre.

3. lépés. Tégy bele megnedvesített tápközeget, pl. pár centi széles újságpapírcsíkokat, virágföldet, leveleket, kb. 2 cm vastagságban.

4. lépés. Permetezz rá annyi vizet, hogy nagyjából olyan nedves legyen, mint egy kifacsart szivacs.

5. lépés. A hozzáadott ételmaradék nedvesen fogja tartani a tápközeget, de időről időre szükségessé válhat, hogy vízzel újra benedvesítsd.

6. lépés. Tégy a láda aljára ételmaradékot, és ne hagyj fedetlenül ételt a felszínen.

7. lépés. Amikor hozzáadod a gilisztákat, helyezd őket a tápközeg tetejére, és vedd le a komposztláda fedelét egy órára. Mivel a giliszták érzékenyek a fényre, be fogják ásni magukat a közegbe.

Hogyan etesd a gilisztáidat?

Gilisztáidat etetheted naponta, kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy hetente egyszer, a teljes heti mennyiséggel. A nagy darabokat, mint például a brokkoli torzsája, fel kell vágni. Tolj félre valamennyi tápközeget, és tedd be ételmaradékaidat. Majd takard be az ételt friss, száraz tápközeggel. A giliszták mind a tápközeget, mind az ételt megeszik és gilisztakomposztnak nevezett sötét, dús anyaggá alakítják. Ahogyan a régebbi tápközeg elfogy, körülbelül havonta, adj hozzá friss tápközeget.

Mivel etesd gilisztáidat?

A vörösgiliszták megeszik a gyümölcs és zöldségmaradékot, összetört tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert és a maradék kenyeret, gabonaféléket. Ne kapjanak hús vagy halmaradékot, vagy zsíros, olajos ételeket.

Hibaelhárítás

A gyümölcsmuslicák gyakran zavaróvá válhatnak a gilisztaládákban és környékükön. Egyszerűbb a következő lépéseket betartva megelőzni a fertőződést, mint később megszabadulni tőle:

Győződj meg róla, hogy minden ételmaradékot tápközeg alá temettél.

Minden gyümölcsöt vagy gyümölcshéjat moss meg meleg vízzel, hogy eltávolítsd róluk a muslincapetéket. Vagy fagyaszd le az ételmaradékot, mielőtt a ládába teszed.

Kerüld a túletetést, és ne tartsd a ládát túl nedvesen.

Bőségesen adagold a száraz tápközeget, hogy megelőzd a láda túlnedvesedését.

Hogyha a muslicák problémát okoznak, használhatsz légypapír csapdákat, vagy házi készítésű gyümölcslégy csapdákat. Megpróbálhatod, hogy a probléma enyhüléséig nem teszel gyümölcsdarabokat a ládába. A házi legyek nem szoknak rá a komposztládádra, ha az ételmaradékot mindig betakarod tápközeggel.

Gyümölcsmuslincák csapdázása

Íme, kétféle gyümölcsmuslinca csapda, amit házilag elkészíthetsz:

1. Tölcsér-csapda muslicák ellen Tölts némi egy kis almabort vagy sört egy befőttesüvegbe és adj hozzá egy csepp mosogatószert. Vágd le egy műanyag szendvicszacskó sarkát és helyezd a befőttesüvegbe, rögzítsd a műanyag zacskó által alkotott „tölcsért” befőttesgumival az üveg pereme körül.

2. Musclincacsapda pillepalackból Vágj félbe egy kis pillepalackot. Tölts az alsó részbe egy kis almabort vagy sört, és tegyél bele egy csepp mosogatószert. Fordítsd fejjel lefelé a tetejét és helyezd az alsó félbe úgy, hogy a nyaka tölcsért alkosson. Rögzítsd ragasztószalaggal egymáshoz a két felet.

Hogyha a gilisztaládádban kialakult helyzet kezd kicsúszni a kezeid közül, a legjobb megoldás összegyűjteni a gilisztákat, teljesen elölről kezdeni az egészet, és tapasztalatidat alkalmazva egy jobb ládát készíteni. Bármilyen gond esetén hívd a hozzád legközelebbi botanikus kert komposzt segélyvonal számát.

Szaggal kapcsolatos problémákat a következők okozhatnak:

A láda túl nedves. Orvosold ezt a problémát úgy, hogy nem teszel a ládába magas víztartalmú ételeket (pl. dinnyét) és szárazabb tápközeget adsz hozzá, alaposan belekeverve.

A láda nem kap elég levegőt. Az anaerob baktériumok (amelyek levegő nélkül szaporodnak el) bűzösek. Szellőztetés céljából tégy a ládába friss tápközeget és naponta keverd át a tartalmát. Készíts további lukakat a ládára, ha lehetséges.

Önmagában is szagos étel került a ládába. Néhány étel, például a hagyma vagy a brokkoli, nem mindig kellemes szagú, amikor a komposztládában lebomlik. Egyszerűen távolíts el minden rossz szagú ételmaradékot a komposztládából. Ne etesd a gilisztákat hússal, csontokkal, tejtermékkel és olajból készült termékekkel, mert ezek bomláskor avasodnak.

Az elpusztult giliszták igen gyorsan lebomlanak. Ha nem ügyelsz folyamatosan az alábbiakra, hamarosan egy giliszták nélküli láda tulajdonosává válhatsz, mielőtt még észrevennéd, hogy

A láda túl nedves, a giliszták belefulladnak.

A láda túl száraz, a giliszták kiszáradnak.

A láda nem kap elég levegőt, a giliszták megfulladnak.

A gilisztáknak nincs elég ennivalójuk. Mihelyt a giliszták felfalják minden ételüket és a tápközeget, elkezdik enni az ürüléküket, ami mérgező számukra. Elérkezett az idő a komposzt begyűjtésére.

A láda szélsőséges hőhatásnak van kitéve. A giliszták 10°C és 27°C között tenyésznek.

A ládában túlszaporodtak az atkák, és zavarják a gilisztákat. Néhány atka nem okoz gondot, de ha nagy mennyiségben látod őket, vedd ki az ételt, amin gyülekeznek. Tégy száraz tápközeget a ládába és csökkentsd a nedvességtartalmat.

Gilisztakomposztod begyűjtése

Részletesebb információért keresd fel a www.nyccompost.org oldalt.

1. lépés. Amikor a tápközeg sötét, morzsalékos talajra kezd hasonlítani (általában 1-4 hónapon belül), itt az idő, hogy begyűjtsd gilisztakomposztod.

2. lépés. Told a láda teljes tartalmát az egyik oldalra.

3. lépés. Tégy friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és kezdj el ételmaradékot helyezni rá.

Körülbelül egy hónap alatt a giliszták legnagyobb hányada átmászik az új tápközegbe, és kikotorhatod a viszonylag gilisztamentes komposztot. A gilisztakomposzt, ha túl sokáig a ládában hagyod, egy idő után mérgezővé válik a gilisztákra.

Hogyan használd gilisztakomposztod?

A gilisztakomposzt mind a lassan kioldódó, mind az azonnal felvehető tápanyagok kiváló forrása. Ha átülteted növényeidet, ültetés előtt dobj egy marékkal a lukba. A gilisztakomposztot belekeverheted cserepes növényeid földjének felső rétegébe is.

A fordítás az alábbi kiadvány alapján készült:

Worm Compost

Ford: Horvátth Sarolta