Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újra pályázhatnak a fővárosi társasházak ingyenes komposztálókra

  • 2016. április 20.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az elmúlt években szerencsére egyre terjed a komposztálás „divatja” a Fővárosban, de sokan nem tudják, hogy komposztálni nem csak családi házas környéken lehet, hanem akár a Belvárosban is. A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház juthat ingyen komposztálóedényekhez és a használatukhoz szükséges tudáshoz az Ökoszolgálattól.

A budapesti háztartásokban évente hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szerves anyag keletkezik, melynek jelentős részét még mindig a szemétbe dobjuk, s így a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe kerülnek. Mindeközben a kertünkből, talajainkból hiányzó tápanyagot megvásároljuk a boltokban. Legtöbbször azért, mert nincsenek eszközeink, vagy hiányzik a komposztáláshoz szükséges alapvető tudás, esetleg félünk tőle. A program célja a háztartásokban és a kertekben, udvarokon keletkező szerves hulladék humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba).

A program keretében a jelentkező társasházak az előző évekhez hasonlóan kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szerves anyagok komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen a jelentkezők rövid tréning keretében ismerhetik meg a komposztálás gyakorlati praktikáit és a környezettudatos életmód alapjait. Az előadások utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat.

Az átadási rendezvény helyszíne:
Budapest V. Nádor u. 34.
időpontja:
2016. április 29. 16:30

A programra és a komposztáló eszközökre ITT lehet jelentkezni névvel és címmel legkésőbb április 20-ig.

A jelentkezések a beérkezés sorrendjében kerülnek rögzítésre.
További információ a jelentkezéssel kapcsolatban munkaidőben: +36 1 409 0449

A jelentkezéshez szükség van egy helyi komposztmesterre, aki gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel előre egyeztetni, hogy részt kívánnak venni a programban.

A program támogatója a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja, szakmai partnere a SZIKE Egyesület.