Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaszi Nagytakarítás 2022.

  • 2022. március 24.
  • Jakab János

Újbuda Önkormányzata – az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével - 2022. április 4. és május 15. között tavaszi nagytakarítási akciót szervez.

Tavaszi Nagytakarítás 2022.

április 04. – április 09. Kelenföld

április 10. – április 13. Lágymányos

április 14. – április 19. Gellérthegy

április 20. – április 24. Szentimreváros

április 25. – április 28. Albertfalva

április 29. – május 03. Őrmező, Dobogó

május 02. – május 04. Kelenvölgy, Péterhegy

május 05. – május 08. Kőérberek, Tóváros

május 09. – május 11. Gazdagrét

május 12.- május 15. Sasad, Sashegy

 

 

KOMPOSZT AKCIÓ!

A tavaszi nagytakarítás keretében a zöldhulladék környezetbarát felhasználási módját, a komposztálást ismét szeretnénk tovább népszerűsíteni a lakosság körében, ezért Újbuda térítésmentesen biztosítja a lakosságnak (XI. kerületi lakcímkártya bemutatása szükséges) a 90x90x90 centiméteres, fából készült komposztálókereteket, amelyekből minden társasház és családi ház 1-1 darabot igényelhet (a készlet erejéig).

 

Keretek átvétele:

- időpont: 2022. április 08. és április 29. napja között minden pénteki munkanapon 10:00-14:00 óráig, azaz

  • április 8. péntek 10-14 óráig
  • április 14. csütörtök 14-18 óráig
  • április 22. péntek 10-14 óráig
  • április 28. csütörtök 14-18 óráig
  • április 29. péntek 10-14 óráig

- helyszín: Hunyadi János út 14. szám

- információ: +36 1 372 7698

Az önkormányzat tájékoztatása szerint "komposztáló keretek 0,9 m x 0,9 m x 0,9 m belső méretűek, impregnált fenyőfából készültek, lapra szerelve adjuk át őket. A súlyuk miatt célszerű személyautóval érte menni. Lakcímenként, illetve társasházankén 1 db komposztáló keret vehető át. Előzetes jelentkezés nem szükséges, csak át kell venni a komposztáló keretet a megadott helyszínen a fenti időpontok egyikében."

 

Esővízgyűjtő tartályra is lehet még pályázni

Eészletek ITT

 

KERTSZÉPÍTÉSI PÁLYÁZAT IS MEGJELENT

Részletek ITT

 

VESZÉLYES- ÉS ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS

Újbuda Önkormányzata és az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. idén is megszervezi tavaszi nagytakarítási programját a kerület közterületein. Az előző évekhez hasonlóan lehetőség van a veszélyes- és elektronikai hulladékok leadására is – háztartási mennyiségben.

LEADHATÓ: toner, valamint festék, tinta, ragasztó és gyanta, fáradt olaj, halogénmentes oldószer, szennyezett csomagolási hulladék, szórófejes/hajtóságas palack, gumiabroncs, gumihulladék, savas ólomakkumulátor, növényvédőszer maradék, fénycső, hűtőgép (kompresszorral), étolaj és zsír, lejárt gyógyszer, szárazelem, elektronikai hulladék (pl. háztartási gép, számítógép), képcsöves hulladék (monitor, tv).

 

Helyszínek:

Gazdagrét: Rétköz utca – Torbágy utca sarok

Őrmező: Cirmos utcai parkoló

Albertfalva: Fehérvári út – Vegyész utca sarok

Szentimreváros: Edömér utcai parkoló

Kelenföld: Vahot utca – Keveháza utca sarok

Kelenvölgy: Hunyadi Mátyás út – Kővirágsor sarok (buszforduló)

Időpont: 2022. április 30. 08:00-12:00 óráig

 

ZÖLDHULLADÉK-GYŰJTŐ ZSÁKOK

A kerületi lakosok az előző évek gyakorlatához hasonlóan továbbra is igényelhetnek zöldhulladék-gyűjtő zsákokat (3 darab/lakcím). A megtelt zsákokat az FKF Zrt. ingyenesen szállítja el, ezért kérjük, egyszerűen csak helyezzék el a szemetes edények mellett. A zsákok ‒ 2022. április 04. és május 12. között ‒ az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. Hamzsabégi út 60. szám alatti székhelyén vehetők át hétfőtől csütörtökig 09:00-15:00 óra között a készlet erejéig. Érdeklődni a (+36-1) 372-76-98-as telefonszámon lehet.

 

Aprítékolási Akció Újbudán

A házaknál történő aprítékolás rendszere némileg megváltozott, ugyanis Önkormányzatunk szeretné, ha minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2022. év tavaszán kerül sor.

 

A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

- előzetes regisztráció szükséges

- egy címmel egy regisztráció adható le

- regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

 

Fontos tudnivalók

 

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

 

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

 

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott napon 8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

 

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

 

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az arítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a 0630/544-8778-as telefonszámon.

 

Aprítékolási akció 2022 tavasz: április 4 – május 22.

helyszínek

 

Cikk és képek forrása: ujbuda.hu