Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigorú szemétszelektálás San Franciscóban

  • 2009. június 12.
  • humusz
Szerző: 
admin
Az Egyesült Államok legszigorúbb szemétgyűjtési törvényét vezetik be San Francisco városában. A nagyobb társasházak és üzletek akár ezer dolláros büntetésre is számíthatnak, ha nem tartják be a szigorú szemétszelektálási szabályokat. A város évente 2,1 millió tonna szemetet termel, amelynek 72 százalékát újrahasznosítják. A szelektív hulladékgyűjtésben elől járó kaliforniai város most a szerves hulladékok komposztálását szeretné minél jobban elterjeszteni.

 

RTL Hírek - Ignácz Péter
2009-06-11, 18:39
„San Franciscóban megőrülnek az emberek a szelektív hulladékgyűjtésért” – közölte a város polgármesterének szóvivője a New York Times című amerikai lapnak nyilatkozva, miután a városi tanács elfogadta a kötelező szemétszelektálásról szóló törvényt. A törvénytervezetet a város polgármestere nyújtotta be, és várhatóan harminc napon belül alá is írja, életbe léptetve a szabályozást.

A törvény értelmében a város lakosainak három féle szemetest osztanak ki: egy kék színűt az újrahasznosítható hulladéknak, egy zöld színűt a komposztnak, és egy feketét az egyéb szemétnek. Azok, akik nem az előírásoknak megfelelően gyűjtik szemetüket szigorú pénzbüntetésre számíthatnak. A családi házak és a kis üzletek tulajdonosainak száz dollárt, míg a nagyobb társasházaknak akár ezer dollárt is kell fizetniük, ha a figyelmeztetések után is keverik szemetüket.

Gavin Newsom polgármester szóvivője elmondta, hogy nem a pénzgyűjtés a céljuk, és csak a legsúlyosabb esetekben kötelezik az embereket pénzbüntetés kifizetésére. A város közölte, hogy 2011 januárjáig tart a türelmi időszak, amely alatt nem büntetnek.

A város saját adatai szerint jelenleg a keletkezett szemét 72 százalékát hasznosítják újra, amellyel a legjobbnak számítanak az amerikai városok között. Azonban ezen még lehet javítani. Egy kutatás eredményei szerint ugyanis a szeméttelepekre kerülő San Franciscói hulladék 31 százaléka újrahasznosítható, 36 százaléka pedig komposztálható.

Környezetvédők leginkább ez utóbbira, a szerves hulladékok komposztálásra koncentrálnak. A szeméttelepekre kerülő szerves anyagok egyrészt helyet foglalnak, másrészt a lebomlásuk közben metán keletkezik, egy üvegházhatást kiváltó gáz, amely húszszor erősebb a széndioxidnál.

San Francisco az egyetlen amerikai város, amely kötelezővé teszi lakosaink, hogy a náluk keletkezett összes szerves hulladékot komposztálják. Seattle városa ugyan 2003-tól megköveteli a háztartásoknak egy „komposzt szemetes” tartását, de nem tett kötelezővé, hogy az összes szerves hulladékot oda dobják ki – írta a San Francisco Chronicle című amerikai lap. Jelenleg naponta négyszáz tonna ételmaradékot komposztálnak, amelynek kilencven százalékát a bortermelő vidékek talajának javítására használják fel.

FORRÁS: New York Times, San Francisco Chronicle/ RTL Klub