Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Komposztpont átadó és tréning a BME-n

  • 2013. január 11.
  • Andi

komposztálásAz F6 Fenntarthatóságért Egyesület (F6) és a BME Egyetemi Zöld Kör (BME EZK) hosszú évekre visszanyúló kapcsolata jegyében számos szemléletformáló és önkéntes program szervezésében együttműködött. A két szervezet folyamatosan keresi az új lehetőségeket az egyetemi polgárok szemléletének alakítására.

BME komposztpont

A 2012-es Nulla Hulladék Hét programsorozat keretében a Budapesti  Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az egyetemi zöld kör aktivistái a növényi szerves hulladékok komposztálásával kapcsolatban valósítottak meg szemléletformáló programot. Ugyan a Műegyetem kertészete a kampusz kerti hulladékait prizmás megoldással régóta komposztálja, a komposztálás lehetősége a programot megelőzően nem volt nyitott a hallgatók és munkatársak számára. 

A műszaki területen hallgatók közül sokan találkoznak a komposztálás fogalmával, azonban annak csupán a „nagyipari” megvalósulása képzi az oktatás részét. A komposztálás a mérnöki tudományokban a szennyvíziszap vagy a városi szerves hulladékok több köbméteres „prizmákba” hordását jelenti. Fontos, hogy a hallgatók és az oktatók a kampuszon sétálva szembesülhessenek azzal: a komposztálás nem csupán egy ipari megoldás, sőt, kis méretekben akár hatékonyabb is lehet.

„A szervezet önkéntesei a komposztpont átadó során ismertették az érdeklődő hallgatók és egyetemi munkatársak számára a komposztálás folyamatát és a komposztpont használatához szükséges információkkal látták el őket. A program során beszédet mondott Horváth Attila a BME Egyetemi Zöld Kör elnöke, valamint Molnár András, az F6 tagja tartott rövid tájékoztatót a program hátteréről, előzményeiről és reménybeli kimeneteléről.”

De milyen reményeket ébreszthet egy ilyen program az elhivatott csoportban? Az egyetem területén korábban csak az elhullott növényi anyagot használták fel újra, pedig a hallgatók és oktatók nap mint nap több száz gyümölcsöt-zöldséget fogyasztanak. A kihelyezett komposztálókat a tanárok és diákok együtt használhatják, a kör tagjai bemutatókat tarthatnak és a „terméket”, a kész humuszból pedig bárki részesülhet. A keret használata és haszna mindenki előtt nyitva áll, bárki bekapcsolódhat, így személyessé téve és motiválva a hallgatókat. A komposztpont működtetésében sokat jelent, hogy a közelben három nagy létszámú kollégium is található.

Nem titok az sem, hogy a szervezők abban reménykednek, sikerül bevonzani a munkatársakat is. Céljuk, hogy a tanszéki kávéfőzőkben és teáskancsókban keletkező értékes anyag jó helyre, az egyetemi komposztpontra kerüljön. Ennek érdekében az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Zöld Tanszék Versenyben pontot fog érni a szerves hulladékok hasznosítása, és a komposztálásra való ösztönzés.



 

Persze ahhoz, hogy egy sokak által használt közösségi komposztáló baktériumai és ízeltlábúi számára megfelelő munkakörnyezetet biztosítsanak a szervezők, nem elegendő kihelyezni néhány falécet és egy perforált műanyag dobozt. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásából megvalósult rendezvény keretében az érdeklődők egy előadás során információkat kaphattak a hulladékmegelőzés alapjairól (Nulla Hulladék tíz lépése) és a komposztálás belsőséges részleteiről is.

A komposztpont eredményeiről a humusz.hu olvasóit a jövőben tájékoztatjuk majd.

 

 

VM_logo

 

A program  a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával valósulhatott meg.