Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék az Orgoványi Falunapon

  • 2013. október 08.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Orgoványi FalunapSzeptember 14-én a Nulla Hulladék Turné következő állomása az Orgoványi Falunap volt, ahol a Zöld Ernyő várta a hulladékcsökkentés, -megelőzés iránt érdeklődő fesztiválozókat.

Színes program kavalkáddal várta az érdeklődőket a rendezvény. A délelőtt kutyabemutatóval, tűzoltó bemutatóval kezdődött. A főzőverseny résztvevői már reggeltől készülődtek, sürgölődtek, így a rossz idő ellenére sem volt üres a vásártér, sok sátorban rotyogott a bográcsban ebéd. A borongós idő és a gyakran eleredő eső sajnos rányomta a bélyegét mind a rendezvény, mind a Nulla Hulladék kiállítást tartalmazó sátrunk látogatottságára.

A rendezvényen túlnyomó részt a helyi lakosság vett részt, az ő számukra gyalogosan és kerékpárral is könnyen megközelíthető volt a helyszín.

A rendezvény jellegéből adódóan (falunap, borgácsos főzőversennyel) inkább az erősebb nem képviselői voltak jelen. Így a pulcsirózsa, kitűző, bross készítő kézműves foglalkozás látogatottsága is inkább a kis számú anyuka és kislány gyermek megjelenésére korlátozódott. A férfiak itt leginkább a kísérő szerepét töltötték be. Azonban ez jó lehetőséget kínált arra, hogy bevonjuk őket a többi általunk biztosított programba (kiállítás megtekintése, játékok).

Orgoványi FalunapSajnos a rossz időjárás itt is hatással volt a program sikerességére. Kis létszámú, ám annál lelkesebb női kar kapcsolódott be a ruhák újraértelmezésébe és új formába öntésébe. Kezei(n)k alatt új értelmet kapott a szakadt nadrág és a kinőtt, kinyúlt alvópóló is. A már nem használt ingeknek igyekeztünk új funkciót találni, bevásárlószatyor képében.

A játékot inkább a fiatalabb, 25 év alatti korosztály látogatta. Eddig ezen a rendezvényen ütközött ki leginkább, hogy a játék nagy segítséget jelent a 15-25 éves korosztály elérésében, bevonásában. Eddig ez a korosztály számított a leginkább nehezen megfogható csoportnak, hiszen a kamaszkor és a fiatal felnőttkor átlagos képviselői számára nem a környezet védelme a legfontosabb cél. Azonban a játék remek kiindulási, beszélgetés indító pontnak bizonyult, hisz’ activity-vel játszani szinte mindenki szeret. Így kötetlenebb formában beszélgettünk a játék során felmerülő fogalmakról, környezeti problémákról. Meglepően nyitottak voltak a részt vevők az adott fogalmak további megvitatásában, kapcsolódó témák rövid áttekintésében is.

Orgoványi FalunapItt is inkább a fiatal korosztály képviseltette magát. A felnőttek ebben az esetben is inkább a kicsik miatt jöttek el, de a játékot elkezdve 1-2 – a gyerek számára nehezebbnek tekinthető – kérdéssel őket is sikerült bevonni, ők is bekapcsolódtak a játékba. A játékos forma természetesen itt is a gyerekek megszólítására volt nagy hatással, de szerencsére az elhangzott információkat is figyelmesen hallgatták. A játék itt is sokkal hatékonyabbnak bizonyult abban az esetben, ha az adott helyzethez kapcsolódó személyes kérdéseket beszéltünk meg.

Általánosságban elmondható, hogy aki betévedt a sátorba, az legalább a kiállítási anyagot végignézte, és a legtöbben töltöttek ki regisztrációs lapot is. Általánosságban elmondható, hogy a nyeremények, ajándékok még mindig nagyon nagy hangsúllyal szerepelnek a kiállítás meglátogatásában, többen is a „mit kell csinálni, hogy ajándékot kapjak” kérdéssel indították a beszélgetést. Ebből a szempontból az ajándékok megléte nagy segítség, sőt sok esetben ezek indítják a beszélgetéseket (füzet újrapapírból, natúrfa ceruza).

A fesztivál látogatottsága kb. 800 fős volt.

Írta: Oláh Edit és Szabó Norbert

Zöld Ernyő

Új Széchenyi TervInfoblokk