Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

New York komposztálószigetekben gondolkodik

  • 2014. szeptember 17.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

New York az úgynevezett “zöld hurok” rendszerrel szeretné megoldani a hulladékgazdálkodást, vagyis tíz mesterséges komposztálósziget alkotná azokat a komposztálóegységeket, amelyek belsejében működne a hulladékfeldolgozó rendszer.

New York évente mintegy 14 millió tonna szemetet termel, amelynek szállítása, kezelése és feldolgozása a városnak több mint 300 millió dollárjába kerül. A probléma megoldására a President Architecture tervező iroda kifejlesztette az úgynevezett Green Loop, azaz a „zöld hurok” rendszert, amely tíz egymáshoz kapcsolódó, mesterséges szigeten kialakított komposztálóegységként működne. A tervezők szerint a Green Loop a lakosság által termelt szerves hulladék 30%-át tudná feldolgozni. New York az úgynevezett "zöld hurok" rendszerrel szeretné megoldani a hulladékgazdálkodást, vagyis tíz mesterséges komposztálósziget alkotná azokat a komposztálóegységeket, amelyek belsejében működne a hulladékfeldolgozó rendszer.  

Tíz egymáshoz kapcsolódó egység

Ahelyett, hogy a város szemetét teherautók szállítanák el a távoli hulladéklerakó helyekre, ezzel nagymértékben megnövelve a forgalmat, a zajszennyezést és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, a Green Loop szigetek hálózata helyben oldaná a hulladékfeldolgozást. New York öt kerületében, összesen tíz egymáshoz kapcsolódó sziget alkotná a „zöld hurok” rendszert. A vízparti komposztálószigetek állomásai környezetbarát technológiával dolgoznák fel a hulladékot.

Parkok és közösségi kertek

A felépített mesterséges szigetek kettős célt szolgálnának. Az acélváz szerkezet belsejében komposztálóegységek működnének, a tetejükön pedig parkok és közösségi kertek kerülnének kialakításra.

A szemétszállító teherautóknak nem kellene többé távoli helyekre szállítani a szemetet, egyszerűen a legközelebbi komosztálószigethez hajthatnak, ahol kiüríthetik a megtelt konténereket. Ezáltal drasztikusan csökkenne a szemétszállítással járó környezetszennyezés, és a város dologi kiadása is. A komposztálószigetek megvalósítását 2020-ra ütemezték, abban bízva, hogy a városvezetés elfogadja a terveket - írta az Impress Magazin.

Forrás: greenfo.hu

 

Forrás: origo.hu