Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem minden növénynek tesz jót a kávézacc

  • 2023. január 23.
  • Jakab János

A kávézacc savas kémhatása nem minden növény számára ideális.

 

Hogyan használjuk a kávét a kertben?

A kávézacc kiváló hatással van a savas közeget kedvelő növényekre, hiszen remek nitrogénforrás, javítja a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok szaporodását.

 

- A megmaradt lefőzött kávénk, ami már senkinek sem kell, a növényekre önthetjük. Legjobb, ha 1:1 arányban felhigítjuk vízzel, és locsolunk vele. 3-4 hetente használhatunk ilyen módon locsolásra kávét.

- A kávézacc szerves anyagként is felhasználható. Keverjünk össze 1 rész kávézaccot 3 rész kerti földdel, és 3-4 havonta egyszer adjuk a növényeink talajához.

- Az is jó ötlet, ha kávézaccot teszünk a komposztba. 2-3 havonta egyszer használjuk a növényeknél.

 

Fontos tudni: fiatal növényeknél és a palántáknál nem szabad kávézaccot használni!

 

sites

 

Melyik növényeknek tesz jót a zacc?

 

Hortenzia: Késő ősszel adhatunk kávézaccot a hortenzia körüli talajhoz, és évente 2-3 alkalommal megismételhetjük a műveletet. A kávézacctól a virágok színe is megváltozhat.

 

Azálea: Ez a savkedvelő növény szereti, ha zaccot adunk a földjéhez. 4-6 havonta keverhetünk egy marék kávézaccot a földjébe, hogy fokozza a virágzást és a színeket. Érdemes észben tartani, hogy ha a talajban magas a nitrogéntartalom, a kávézacc meggátolja az azálea virágainak növekedését.

 

Gyöngyvirág: Ezt a virágot is táplálhatjuk zaccal, ha 2-3 havonta egy marékkal teszünk a földjéhez, vagy a főzött kávéból visszamaradt vízzel locsolunk. Fokozza a növekedést.

 

Áfonya: Az áfonya állandó nitrogénellátást igényel, és szereti a savas talajt. Ez a növény mindenképp a kávézaccot kedvelő növények listájának élén áll, és biztosan rengeteg bogyót növeszt, ha 4-6 hetente kávévízzel kezeljük.

 

Magyal: Terítsünk egy marék kávézaccot a magyalcserjék tövébe a sűrű levelek és a legjobb bogyótermés érdekében. Ismételjük a műveletet 5-8 hetente.

 

Rózsák: A rózsák szeretik a nitrogént és a savas talajt. Gyönyörű virágokban gyönyörködhetünk, ha növényenként 4-6 hetente egyszer fél csésze feketekávé vizét rájuk locsoljuk.

 

Karácsonyi kaktusz: Havonta egyszer öntözzük meg a karácsonyi kaktuszt kávéval dúsított vízzel. Ez felgyorsítja a növekedést, és a csodálatos virágzáshoz is hozzájárul.

 

Filodendron: Adjunk hozzá egy marék kávézaccot a virág földjéhez 4-6 havonta, hogy a levelek bokrosabbak legyenek. Havonta egyszer kávévizet is használhatunk.

 

Fokföldi ibolya: A fokföldi ibolyák szeretik a savban és nitrogénben gazdag termesztőközeget, és ha 4-6 hetente őrölt kávét adunk a talajhoz, az elősegíti a növény fejlődését és színes virágok növekedését.

 

Ciklámen: A sűrű növekedést elősegítheti, ha a ciklámen virágzási időszakában 2-3 hetente egyszer kávés vízzel öntözünk.

 

Majomfa: A majomfák is szeretik a nitrogént, mivel fokozza a vastag szár és a levelek növekedését. Havonta öntözhetjük kávés vízzel.

 

Anyósnyelv: Az anyósnyelv időnként viseli el a kávés vizet. Készítsünk oldatot 1 rész kávéból és 2 rész vízből, és 4-5 hetente egyszer öntözzünk vele.

 

Mely növények nem szeretik a kávézaccot?

 

A túlzottan savas talaj elpusztíthatja vagy akadályozhatja az olyan növények növekedését, mint a spárgapáfrány, a kínai mustár, az olasz perje, a levendula, az orchidea, a rozmaring, a paradicsom és a muskátli.

Ezeknek a növényeknek a gyökerei nem képesek felszívni a talajban lévő kávézacc által hozzáadott tápanyagokat. A túlzottan savanyú közeget nem kedvelő növények növekedését a kávézacc és a miatta megváltozott talaj pH is hátráltathatja.

 

Cikk és képek forrása: sokszinuvidek.24.hu