Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ne égessünk, inkább komposztáljunk!

  • 2006. augusztus 02.
  • humusz
tuz_120"Sok embertársunk úgy próbál megszabadulni kerti hulladékától, hogy máglyát rak belõle, és a szilárd anyagokat átlényegíti gáznemûvé, füstté. Tehát saját szemetét megosztja a környék (Föld) lakóival." Bálint András cikke.

 

"A lehullott lomb, az ágak és a fű minél nedvesebb, annál lassabban ég, és annál jobban füstöl. Ha tehát szándékosan csináljuk, semmiképp ne szikkasszuk meg házi gyártmányú füstbombánk alapanyagait. Még durvább, ha néhány műanyagflakont vagy nejlonzacskót rejtünk az avarba; így már akár saját vegyi fegyverünkkel is elbüszkélkedhetünk. A hozzáértők szerint a kiskerti égetés az egyik legártalmasabb módja a hulladék eltüntetésének. A felszálló füst többek között mérgező szén-dioxidot, szén-monoxidot és kormot tartalmaz, amelyet egyéb veszélyes gázokkal fűszerezhet a tűzbe dobott műanyag és egyéb mesterséges hulladék. A füst valószínűleg minden lakost zavar, de aki érzékeny vagy allergiás rá, annak igazán megkeseríti az életét.



A legtöbb nyugati szomszédunknál tilos a lombégetés, legföljebb kivételes esetben, a komposztálás lehetőségének hiányában és elhagyatott, mezőgazdaságilag hasznosított vidékeken kaphat engedélyt a kerttulajdonos. Németországban a szerves hulladék 50%-át komposztálja a környezettudatos lakosság. Magyarországon ez az arány 1-2% körüli.

 

Magyarországon nem tilos a lobégetés, de az önkormányzatok helyben rendelkezhetnek a körülményeiről, és akár meg is tilthatják. Dunakeszi önkormányzata például az interneten is elérhető rendelet hozott. Ennek lényege, hogy a lomb, nyesedék és egyéb szerves maradványok csak felügyelet mellett, a környezet zavarása nélkül, kis adagokban, előzetesen szárítva égethetők el. Az avar között nem kerti hulladék égetése tilos. A levegő tisztaságának védelme érdekében tavasszal csak március második felében, ősszel pedig csak október második felében szabad égetni. A sűrűn lakott övezetekben (pl. lakótelep) viszont semmikor nem szabad. Aki megsérti a rendelkezést, 10 ezer forintos bírsággal és szabálysértési eljárással számolhat.

 

A kerti hulladékokat tehát nem megsemmisíteni célszerű, hanem hasznosítani. A komposztálással nemcsak környezetünket tehermentesítjük, hanem értékes komposztföldet is nyerünk. Ha mégsem komposztálnánk ősszel, a földön hagyott vastag avarréteg kiváló téli menedéket kínál a sünöknek és sok hasznos, kerti rovarnak. Hát nem ráérünk?"

 

Bálint András

 

 

 

Forrás: Biopiac Online