Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mely budapesti kerületek támogatják a komposztálást?

  • 2020. augusztus 03.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A G7 újságírója sorba szedte, hogy a fővárosi kerületi önkormányzatok hogyan támogatják a komposztálást, mely kerületekben érhetők el ingyenes eszközök és előadások a budapestiek számára.

Az általunk termelt szemétmennyiség csökkentésének egyik leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a komposztálás - kezdi cikkét a G7 újságírója. A lakossági hulladék nagyjából egyharmada szerves, amelyet lerakás vagy égetés helyett tápanyagként vissza lehet juttatni a természetbe.

A komposztálás lényege, hogy a lebomló hulladékot – a zöldségek héjától a tojáshéjon át a kávézaccig – egy levegőző helyre, leginkább komposztálóládába gyűjtjük. A szerves anyagokból fél-egy éven belül lesz humusz, így az elégetésük vagy a hulladékrendszer terhelése helyett visszakerülnek a természetbe.

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

A komposztálás nem túl bonyolult művelete számtalan honlapon megismerhető (például a Humusz oldalán, az FKF-én vagy a közelmúltban elhunyt Bálint gazdáén). Legkönnyebben családi ház vagy társasház kertjében, udvarában lehet megvalósítani, azonban viszonylag egyszerűen megoldható beltérben is.

A szemétmennyiségünk jelentős csökkentéséhez a minimális energiabefektetés mellett legrosszabb esetben is csak pár ezer forint szükséges. Ennyiért lehet komposztálóládát kapni a barkácsáruházakban, de akár néhány falécből is könnyedén elkészíthető.

Ugyanakkor sok helyen ennyi áldozatot sem kell hoznia annak, aki belevágna a komposztálásba. Magyarországon számos önkormányzat támogatja a komposztálást, általában ingyenes eszközökkel és előadásokkal. Ugyan ezeknek a programnak a jellemzően egy-két millió forint körüli keretösszege teljesen jelentéktelen a mindennapos hírekben, különböző kontextusban repkedő milliárdokhoz képest, mégis számottevő hatásuk van a környezetre.

A G7 portálon megjelent teljes cikkben a szerző a budapesti helyzetet mutatja be a kerületek (hol részletesebb, hol szikárabb) válaszai alapján.

A cikk folytatását, az egyes kerületekre vonatkozó részleteket az alábbi linkre kattintva olvashatjátok el:

https://g7.hu/elet/20200801/igy-szabadulhatunk-meg-ingyen-a-szemetunk-harmadatol-budapesten/