Megkezdődik a 2024. évi szervezett kerti zöldhulladék-begyűjtés Budapesten

  • 2024. március 03.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai március 4-én megkezdik a főváros tizenkilenc zöldövezetes kerületében a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását. Az FKF logóval és „Kerti zöldhulladékgyűjtő-zsák” felirattal ellátott zsákokban kihelyezett zöldhulladékot meghatározott napokon szállítja el a Társaság Budapesten. Az évente nem kevesebb, mint 30 ezer  tonna zöldhulladék  meghatározó hányadát a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ komposztáló üzemébe  szállítják, kisebb  része pedig néhány agglomerációs település hasonló célú létesítményére kerül.

A tavaszias időjárással párhuzamosan városszerte megkezdődtek a kerti munkák. A keletkező zöldhulladék, a korábban lehullott falevelek, metszett ágak, gallyak összegyűjtésekor, vagy fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió kerti zöldhulladék-gyűjtési szolgáltatását válasszuk. 

Az így begyűjtött zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy hulladéklerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természet körforgásába.

Az FKF a zöldhulladékot a Társaság honlapján, kerületi bontásban elérhető térképeken feltüntetett, az adott szolgáltatási körzetre vonatkozó napon szállítja el. Kérik a lakosságot, hogy a zöldhulladékot:

    • csak a lakókörzetükre érvényes elszállítási napon,

    • legkésőbb reggel 5 óráig,

    • a gyűjtőjárművekkel megközelíthető, az ingatlan előtti, jól látható helyre helyezzék ki.

 

A lakossági zöldhulladékgyűjtés legfontosabb szabályai:

        ◦ A zöldhulladékot (lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom) bezsákolva kell kihelyezni az ingatlan elé az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokban. A Társaság az egyéb  módon, vagy ömlesztve kihelyezett zöldhulladékot nem szállítja el.

    • A maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve kell kihelyezni a zsákok mellé. Az ennél vastagabb ágakat nem szállítják el.

    • A zsákok szavatossági ideje – lebomló anyagukból adódóan – rövidebb, ezért javasolt ezek mielőbbi felhasználása a megvásárlás után. Amennyiben esetleg minőségi problémát tapasztalnak, a vásárlás helyén a vásárlást igazoló blokk ellenében a hibás terméket a forgalmazó kicseréli.

    • Ügyelni kell arra, hogy a zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön. Amennyiben az FKF munkatársai a gyűjtőzsákokban háztartási hulladékot, építési törmeléket, földet, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

A zöldhulladékos zsákok megvásárolhatók a Társaság személyes ügyfélszolgálatain, 17 lakossági hulladékudvarában, továbbá a szerződött forgalmazóknál.

A zöldhulladékgyűjtő-zsákok aktuális elérhetőségével kapcsolatos információkat az FKF a weboldalán (www.fkf.hu) folyamatosan frissíti, ezért kérik, hogy azok beszerzésének lehetőségével kapcsolatban elsődlegesen ott tájékozódjanak. 

2024. január 1-től Budakalász, Dömös, Kisoroszi, Nagytarcsa és Visegrád településeken is a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója végzi a hulladékok begyűjtését. Ennek részeként jelzett napokon, házhoz menő rendszerben kerti zöldhulladék-gyűjtési szolgáltatást is nyújt minden lakóingatlan részére, amelynek részleteiről a www.fkf.hu/agglomeracio-telepulesek oldalon tájékozódhatnak.

Az alábbi linken elérhető, a kerti zöldhulladék járatrendszerű elszállítását, valamint a begyűjtött zöldhulladék komposztálását bemutató képek a sajtó számára a forrás megjelölésével (Fotó: Budapesti Közművek) szabadon felhasználhatók.

Budapest, 2024.03.01.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

Forrás: Budapesti Közművek sajtóközlemény