Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarország első Zéró Hulladék Fesztiválját rendezik augusztusban

  • 2017. július 20.
  • CsViki

Papírhulladékból laskagomba, lakóház építése 1 millió forint alatt, ruházkodás helyi alapanyagokból, tényleg működő közösségi együttélési minták, innovatív, ökologikus megélhetési formák vidéken – a Gyüttment Fesztivál a környezettudatos vidéki életet élők éves nagy találkozója, melyet idén harmadik alkalommal szerveznek meg, ezúttal a Vas megyei Oszkón.

Gyüttment fesztivál

 

A fesztivál 2017. augusztus 24–27-ig közel kétszáz programmal járja körbe a témát. Sokat merít múltunkból, eleink tapasztalati tőkéjéből, kulturális értékeiből, de az irány nem a vissza, hanem az előre.

Olyan életmodellek és életpályák mutatkoznak be, melyek egy fenntartható jövő körvonalait rajzolják fel, amiben helyreáll város és vidék egyensúlya, amiben úgy élünk, dolgozunk, utazunk, szórakozunk, hogy közben felelősséget vállalunk a természeti, társadalmi és kulturális környezetünk iránt.

Nem csupán előadások szólnak a fentiekről, hanem a négy nap során meg is tapasztalhatjuk, milyen egy fenntartható és hulladékmentes világban élni! Magyarország első Zéró Hulladék fesztiválja egy úttörő és izgalmas kezdeményezés: több ezer fő részvételével egy olyan rendezvény valósul meg, amely során nem gázolunk térdig, de még csak bokáig sem a műanyagban és egyéb hulladékokban.

 

Amit a fesztiválozóknak tudniuk kell:

- A fesztivál területén nem lesznek hulladékgyűjtő szemetesek, mindenki maga felelős a saját hulladékáért.

- Olyan ételeket, italokat hozzatok magatokkal, amik csomagolásmentesek. A fesztiválon is csak olyan termékeket fogtok tudni vásárolni, amik eleve nem rendelkeznek csomagolással.

- Hozzatok magatokkal tányért, poharat, evőeszközt, mert ebben fogjátok megkapni az ételt / italt, amit a fesztiválon vásároltok. A fesztiválon több mosogató-állomást is felállítunk, ahol tisztára moshatjátok majd őket.

- A helyszínen komposztbudikat állítunk fel, az ételmaradékot komposztálni fogjuk, az érett komposztot pedig trágyázásra használjuk fel.

- Kérjük, hogy a zuhanyzókban csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használjatok.

- Azt a hulladékot pedig, amit mégis megtermeltek, haza kell vinnetek magatokkal. A cél nem az, hogy útközben kidobjátok az első szemetesbe, hanem hogy eleve arra törekedjetek, hogy ez a hulladék minimális legyen.

 

További részletek a fesztivál honlapján: gyuttmentfesztival.hu

 

Forrás: dontwasteit.hu