Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lombkomposztálást folytató intézmények kerestetnek

  • 2006. november 15.
  • humusz
level_recycle_120A Hulladék Munkaszövetség várja olyan iskolák, óvodák, egyéb intézmények jelentkezését, melyek gyakorlati tapasztalatokat szereztek lombkomposztálás terén – azaz udvarukban, parkjukban maguk komposztálják az õszi avart - és szívesen megosztanák véleményeiket, sikereiket, eredményeiket más intézményekkel is.

 

A helyi lombkomposztálás számos előnnyel jár az oktatási - és általában az egyéb - intézmények szemszögéből nézve is, akár anyagi, akár környezetvédelmi vagy környezeti nevelési oldalról tekintve.

 

  • Csökkenthetők az intézmény anyagi kiadásai, ha nem a „bezsákolt" lomb elszállíttatásának általában fizetős szolgáltatását veszik igénybe. (Sok esetben ráadásul nem is lehet tudni, hogy az avart a szolgáltató hová szállítja: komposzttelepre vagy esetleg hulladékégetőbe, -lerakóba.)

  • Elkerülhetővé válik az őszi avarégetés az intézmény területén, melynek füstje tovább súlyosbítja az egészségügyi problémákat (is) okozó légszennyezés problémáját; illetve zavarhatja a környéken élőket. (Az avarégetést a helyi önkormányzat általában rendeletben korlátozza, a kihágás pénzbüntetéssel jár.)

  • A helyi lombkomposztáló „üzemeltetésébe" (lomb összegyűjtése, komposztáló feltöltése) és a kész komposzt felhasználásába (kertben történő szétszórás, beásás, cserepes növények ültetése, fák számára ültetőgödör „kibélelése" komposzttal, stb.) a gyerekek is bevonhatók, így a komposztálás a gyerekeknek élményt adó és gyakorlatias környezeti nevelési módszert jelenhet a pedagógusok számára.

    A helyben érlelt komposzt nagyszerűen használható biológia, természetismeret, stb. órák alkalmával egy-egy tananyag illusztrálásához (pl. körforgás a talajban, lebontó élőlények, komposztálás, korhadás, talajtípusok, stb.); vagy - feladatlappal, esetleg pedagógusi irányítással - gyerekek által végzett vizsgálódásokhoz, játékos foglalkozásokhoz.

    A komposztálás gyakorlati tevékenységeibe történő bevonással a gyerekek (munkatársak) kedvet kaphatnak otthoni komposztáló létesítéséhez is, ily módon tovább  növekszik a  szerves hulladékot környezetkímélő módon kezelő háztartások, lakosok száma.

  • A tápanyagokban gazdag, kész komposzt hasznos - ráadásul ingyen kapott - anyag az intézmény talajának javításához (beásás), de cserepes- és balkonnövények ültetéséhez is. Ez sokat lendíthet az udvar, park növényeinek fejlődésén, általános egészségi állapotán.


Várjuk hát lombkomposztálást folytató vagy azt idén megkezdő intézmények írásos beszámolóit (kialakítás, tapasztalatok, eredmények, munkába bevont emberek, felhasználás, program sikeressége, vélemények, tanácsok, stb.)
lehetőleg néhány (digitális) fényképpel együtt.

 

A beérkezett anyagokból a HuMuSz képes összefoglalót készít (a beszámolókból kiragadott idézetekkel), amit azután a www.komposztalj.hu weboldalon és egyéb - elsősorban pedagógiai intézményeket célzó - fórumokon igyekszik népszerűsíteni. Teszi ezt annak reményében, hogy a jó példa „ragadós" lesz s a lombkomposztálás gyakorlatát további intézmények építik be saját hulladékgazdálkodásukba.

 

A leírásokat, programbemutatókat fotókkal együtt a [email protected] címen várjuk. További információk ugyanezen a címen vagy a 06-1/386-2648 telefonszámon kaphatók.