Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösségi komposztáló nyílt a Szent István parkban!

  • 2021. január 29.
  • Gyuri

Helyi kezdeményezésre, a Főkertnek köszönhetően pár napja megtörtént az indító lépés: összeállították a 3 db, egyenként 4 m3 befogadó képességű rekeszt, az újrahasznosítás jegyében raklapokból (s mert erre a feladatra a raklap bőven elegendő) - az Ásókapa Magazin beszámolója.

Az "isteni szerkezet" hívei rögtön Facebook csoportot alapítottak Szent István parki komposztbarátok néven, és elindult az ötletelés a működtetésről, a helyes használat kommunikálásának kidolgozásáról, s az építmény szépítéséről, "tájba illesztéséről", hogy hamarosan a helyhez illő, kellemes látványt nyújtó kis szelete legyen a park északi sarkának. (A komposztáló az északi bejárattól 50 méterre található a kerítés mellett.)

Következő lépésként most kedden és szerdán (jan. 26-27.), gyors ötletelést követően a csapat nekiesett a feladatoknak:

  • Vékonylazúr festékkel lefestették az egészet, kívül-belül, egy kellemes barna szín mellé kevés zöldet vegyítve. A festék több évvel meghosszabbítja a fa életét, megelőzi a rovarrágásokat és segít a környezetbe olvasztani a komposztálót.
  • A rekeszek geotextília bélést kaptak (geotextil: a kertészeti szakmában használt, levegő- és vízáteresztő, természetes anyagból készült, nagyon erős szövet). A textil megakadályozza, hogy a komposztálandó anyag és majd a kész komposzt kifolyjon a deszkák között, a szél így nem tudja kifújni a felszíni, könnyű és száraz zöldhulladék darabokat, és a takarás által esztétikus, kulturált megjelenést biztosít az egész létesítménynek

Közösségi komposztáló nyílt a Szent István parkban!

A csapat itt azonban nem áll meg: 

  • Már készült egy madáretető, a napokban több is meg fog jelenni a környező fákon.
  • A komposztáló környezetében virágok és (1-1 példa erejéig) haszonnövények sarjadnak majd, a keretet futónövények ölelik át... Itt helyben mindenki láthatja majd a "gyártott" komposzt áldásos hatásait.
  • Készül látványkomposztáló, amiben egy plexilapon keresztül nézegethetjük, ahogy a rovarvilág és a giliszták a láthatatlan mikrovilággal együtt dolgoznak az egészséges, friss komposzt létrehozásán.

Ha érdekel a téma, ha te is unod a szemetelést, és kiszakad egy darabka a lelkedből, mikor arra gondolsz, hogy a háztartási szemeted harmada-negyede némi otthoni bűzölgés után a kukában végzi, csatlakozz! 

Akkor se keseredj el, ha nem a közelben laksz. Csatlakozz a csoporthoz, gyűjts információt, utána fogd kézen a szomszédot, gyűjts csapatot és tegyél azért, hogy a te otthonod közelében is létesüljön hasonló.

Ja igen...

A szakszerűen kezelt komposzt nem, nem büdös ;)

Gyere, szagoljuk együtt!

 

Szöveg és képek forrása: Ásókapa Magazin