Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztkeret házilag

  • 2018. április 25.
  • Csilla
A komposztálás nem igényel sok pénzt, annál inkább kreativitást és lelkesedést.

A téma nem évszakhoz kötött, hanem „örökzöld”. Nem szeretnék mélyen a „szakmai” részében elmerülni, akit megérint a téma, az úgyis tájékozódni fog, és ennek a lapnak az olvasói már amúgy is sokat olvashattak a részletekről.

Hogy miért is hasznos, ha az emberek – és minél többen – elkezdik a szerves hulladékot külön gyűjteni és újrahasznosítani? Persze, hogy a szemét – kommunális hulladék – csökkentése érdekében, hiszen tudjuk, hogy ezzel a módszerrel kb. harmadával csökkenthető annak mennyisége. Ha otthon folyamatosan gyűjtjük a komposztot, abból nagyjából egy év leforgása alatt humusz keletkezik, ami kiváló táptalaj a növényeknek. 

És hogy miben lehet a konyhai, illetve kerti zöldhulladékot gyűjteni? Komposzttárolóban, komposztkeretben. Az internet az ötletek tárháza, én csak néhány lehetőséget említek itt meg. 

Számomra a legkézenfekvőbb a fából készült keret készítése, amit nem csak lécekből lehet összeilleszteni, hanem akár egymáshoz rögzített raklapokból is, négyzet vagy téglalap alapú hasábot építve velük. Fontos, hogy a lécek között biztosítva legyen a szellőzés, ne legyen teljesen zárt a keret oldala. Ennek a célnak és feltételnek megfelel még a drótháló is, amit kerítésnek szoktak használni. A sűrűbb háló inkább megtartja a benne tárolt komposztot, a nagyobb lyukút főleg az őszi avar gyűjtésére és tárolására ajánlom. Nem baj, ha ennek a tetejére teszünk egy darab ponyvát vagy akár egy fatetőt, hogy ne ázzon. Az ősszel összegyűjtött falevelekből egész évben tehetünk a komposztba szükség szerint. Időnként a forgatásról se feledkezzünk meg!

raklapból komposztkeret

További lehetőség még téglából építeni, mint egy kútkávát. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a téglák ne legyenek túl szorosan illesztve egymáshoz, hanem hagyjunk hézagot köztük.

Azok számára, akik ódzkodnak egy „mezei” keret vagy háló állításától a kertjükben, ajánlom a komposztkast. Mi humuszosok a nyáron készítettünk a kertben egyet, látványnak is gyönyörű! A lényege, hogy két keretet kell készíteni, egy magasabbat belülre (kb. 1 m) és egy alacsonyabbat (kb. 40 cm) köré. Belülre gyűjthetjük a komposztot, a külsőt pedig feltöltjük földdel, illetve humusszal, és ültetünk bele virágot, vagy elképzelésünk szerinti növényeket (például paradicsomot, paprikát, így veteményest alakítva ki a magas ágyásból).

komposztkas

Ezzel a néhány ötlettel kívánok mindenkinek kellemes őszi napokat és kedvet a komposztáláshoz!

Minden évben október 10-én rendezzük meg a Komposztálás Ünnepnapját, amikor is óvodákat, iskolákat kérünk fel arra, mutassák be, ők mivel járulnak hozzá a komposztálás népszerűsítéséhez. 2015-ben 26 iskola pályázott a Komposztbajnok Iskola cím elnyeréséért, és sok ötlet valósult meg a saját barkácsolású keretekre a diákok bevonásával. A beszámoló és egyéb komposztálással kapcsolatos módszertan elérhető a www.komposztalj.hu weboldalon.

komposztkeret iskolában

Szarka György


 

Budapesti lakosok számára továbbra is tudunk fa komposztáló kereteket biztosítani ingyenesen! Bővebb információk: http://humusz.hu/hirek/komposztaljunk-egyutt-2018/24249