Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás Ünnepnapja 2015 - óvodai beszámoló

  • 2015. december 18.
  • Csilla
2015-ben a regisztrált iskolák és óvodák száma meghaladta a korábbi évekét (105). A regisztrációt követően egy igen esős október köszöntött ránk, így többen jelezték, hogy nem sikerült megvalósítani terveiket. Akiknek mégis, őket az alábbiakban mutatjuk be, röviden.

A beérkezett és így dokumentált pályamunkák az óvodák esetében: 39 települést, 44 óvodát és 59 csoportot jelentenek.

Eredményhirdetés

A 2015-ös évben a legtöbb óvodai csoport szelektív hulladékgyűjtés és a kertészkedés témakörén belül dolgozta fel a komposztálást. Sokan az egészséges életmódra nevelést is belefűzték. Az év sajátossága révén jó pár csoport foglalkozott a talajjal, sőt akadt, aki a FÖLD bolygóig szélesítette a látóhatárt (Tiszacsege).


Egyedi formát és nevet kaptak a kukák, gyűjtőedények. Kisszekeresen Komposzt Tóni és Teri az apa és anya mellé sorakozott fel Tibi és Timi, a gyerekeik. Soltvadkerten Kuka Manó bábot készített az óvónő és Kuka Manóról mesét is írt a gyerekeknek. Cegléden Levél Lili, Gyümölcs Gyuri és Zöldség Zoli várta a betevő falatot.

Komposzt család Kisszekeresen Komposzt Sziget a Kukamanókkal Cegléden


Sok óvodában a csoportszobákban is eleve külön gyűjtik a komposztot, s ehhez magát a vödröket is szépen feldíszítik. Szintén visszatérő elem, hogy felelőse van az aznapi komposzt kivitelének.
Mosonmagyaróváron a megszemélyesített Komposzt Peti, avagy a giliszta mesélt és játszott a gyerekekkel. Nagykanizsán a Kukatündér társasjáték mellé érkezett meg Komposzt Manó, a mesehős, aki a komposztálásra tanítja a gyerekeket.
További komposztmesterek: Komposzt Bendegúz Tatabányáról, hisz október 10. épp Bendegúz nevenapja. Tiszacsegén Komposzt Karcsi kért segítséget a gyerekektől.

Tiszacsegei Komposzt Karcsi Nagykanizsán Komposzt Manó mosolygott, ha jól válaszoltak a gyerekek

A kukorica témában egész alakos Tengeri Palkó, Kukor Ica és Török Búza apó készült Gyöngyösön.

Gyöngyösi Kukor Ica

Az óvodák egy új jelenséget is behoztak a környezeti nevelés kapcsán, mely a rovarszálloda. Hisz, amint az avarban, levelek alján kutakodtak, rátaláltak az apró élőlényekre, akiknek szálláshelyet készítenek. (Tatabánya, Gátér)
Az apró élőlényeket egyébként is szinte minden óvoda vizsgálta valahogy, akár a gilisztákat említjük, (trágya giliszta és földigiliszta összehasonlítása) akár a százlábúakat, ászkarákokat. Volt kezdeményezés, ahol múzeumi látogatással (nagyvadak) és könyvtári keretek között (apró élőlények bemutatása) oldották meg a vizsgálódásokat (Boldog - Hatvan).

Rovarszálloda Tatabányán Polgáron a Nyuszi csoport tagjai készítik a gilisztakomposztot


Művészeti alkotásokat is tudtak ajánlani az óvodák: Deák Adrienn Ágnes festőművész alkotásai, avagy Johanna Basford színező könyvei okoztak nagy örömet kicsiknek és az óvodapedagógusoknak egyaránt.

Természetesen maguk az óvodások is számos alkotást hoztak létre, hisz az erdei kirándulások során gyűjtött kincsek, levelek, termések átalakultak és csodás levélképek, levélrózsák születtek. A zöldségszobrok készítése is igen népszerű volt. Gyöngyösön kukoricalisztből készült gyurmával dolgoztak a gyerekek. Piricsén plakátok, tablók vagy komposztálási folyamatok elevenedtek meg a rajzokon. Bőn színes napok váltották egymást a zöld, a sárga és a piros színeiben, mely az őszbe fordulást szimbolizálta.

Bakonszegen alkotnak a gyerekek Boldogi Csicsergő Óvoda alkotásai


Az óvodások nagyobb része egy héten át foglalkozott a témával. Az óvodapedagógusok leleményessége és ötleteik fantasztikusak voltak, ahogy a fenti összegzés is mutatja.
Visszatérő meséik az alábbiak –
Hulladék Históriák
Glóby
Mimó és Csipek
Vizipók, csodapók
Cailou komposztál.

Saját meséiket, verseiket is megírták nekünk az óvónők. Egy képregényt is kaptunk Dunakesziről!

Jó volt olvasni, hogy az anyanyelvi fejlesztésben sokan kitértek rá, az új kifejezéseket megbeszélik és mivel gyakran használják, így azok ismerősekké válnak (komposzt, avar, újrahasznosítás stb).
Az egészséges életmód jegyében nyers zöldségek kóstolása (répa, hagyma, karalábé), ehető tál készítése, gyümölcsök szüretelése és levének előállítása is megtörtént. Volt, ahol csalamádé, gyümölcssaláta, almás süti, sült tök, sült krumpli (suszterfánk), kukoricás ételek készültek. 

Bői Óvoda ehető tálja Csalamádékészítés Őrtiloson

A külvilág felé is hírt adtak a tevékenységeikről: hirdető tábla, szülőknek szóló szórólap, szülői nyílt nap, ökonap, újságcikk, komposztáló család – verseny.
A bevont partnerek többek között: másik óvodák, erdészet, vállalkozók, hulladékgazdálkodók, kertészek, civilek (Gyalogút Alapítvány, Pele Egyesület), múzeum és könyvtár.

Kápolnai Tündérkert óvodában a szülők figyelmét is felhívják

 

Eredményhirdetés


Azt, hogy ki lesz a díjazott, azt mindig a legnehezebb eldönteni. Idén az alábbi szempontokat vettük figyelembe: tevékenységek komplexitása, szöveges beszámoló színvonala, fényképek minősége, ötletesség, gyermekek aktív részvétele, nyitás a település felé.

Díjazottak:

tatabányai Micimackó Óvoda, Zsebibaba csoport Zalaegerszegi Kertvárosi Óvoda Székhelyének Napraforgó csoportja Jánoshidai Napsugár Óvoda, Micimackó csoport

Gratulálunk a nyertes csoportoknak!

 

 

A pályázat az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjének keretein belül került megvalósításra. Projektazonosító: NCTA-2014-8346-E. Bővebb információ: www.norvegcivilalap.hu.

támogatói logók