Kertművelő pályázatot hirdet 3-14 év közötti gyermekek részére a Válaszúton Alapítvány

  • 2024. március 26.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány idén negyedik alkalommal hirdeti meg kertművelő pályázatát 3-14 éves gyermekek részére. Olyan gyerekek jelentkezését várjuk, akik otthonukban vagy nagyszüleiknél kis kertet alakítottak ki maguknak szüleik, nagyszüleik segítségével, és művelik azt.

A program célja: a legfiatalabb korosztály ösztönzése saját kiskert kialakítására, mely során már fiatalon elsajátíthatják a kertművelés alapjait, kapcsolatba kerülhetnek a talajjal, a növényekkel, a kert hasznos és kevésbé hasznos állataival, megtapasztalhatják a növények nevelésének lépéseit, és saját munkájuk eredményét, gyümölcsét.

A kert lehet: díszkert vagy konyhakert, de akár a kettő keveréke is; balkon-, erkély-, teraszkert.

Regisztrálni 2024. április 30-ig szükséges a [email protected] e-mail címen név, életkor, város, e-mail cím megadásával.

Ezt követően a pályázatokat, mely a kitöltött pályázati adatlapból és maximum 6 fotó beküldéséből áll, 2024. június 30-ig kell beküldeni szintén a [email protected] e-mail címre. Kérik, hogy a fotókat és a pályázati adatlapokat az e-mailhez csatolt fájlként küldjétek be!!

Néhány szempont, melyeket figyelembe vesznek az elbírálásnál:

A gyermekek által művelt kiskert legalább 1 négyzetméteres legyen, melyben legalább háromféle növényt termeszt, balkonon nincs méretkikötés, de legyen legalább háromféle növény.

Bármilyen növény termeszthető, legyenek azok konyhakerti növények, dísznövények, virágok, stb.

A kiskert legyen szépen gondozott, gyommentes, ápolt, ötletesen kialakított.

Örömmel vesszük, ha a kiskertben nem alkalmaznak vegyszereket, hanem kizárólag öko- és biomódszerekkel történik a termesztés, jó, ha történik komposztálás, mulcsozás, csapvíz helyett összegyűjtött esővíz használata.

Szintén kedvező elbírálásban részesítik azokat a kiskerteket, ahol a gyermekek megismerik a hasznos élőlényeket, melyek a kiskertészek munkáját segítik, és ezeket az élőlényeket be is csalogatják a kertjükbe: madárodúk, madáretetők, rovarhotelek, süngarázs, stb. kihelyezésével.

Díjazás: a legjobbnak ítélt három kiskert-tulajdonos értékes ajándékcsomagban részesül. Emellett a kiskerteket közönségszavazásra bocsátják a Válaszúton közösségi oldalán , ahol a legtöbb szavazatot kapott kiskert különdíjban részesül.

 

A díjak átadására (vagy postázására) 2024. augusztusában kerül sor.

A pályázati adatlap letölthető innen.

A pályázati adatlapot Google Űrlapon is ki lehet tölteni, ezen a linken.

A korábbi évek pályázatairól írt beszámoló és a pályázatokból összegyűjtött jó gyakorlatok, tanácsok az alábbi írásaikban olvashatók: http://valaszuton.hu/eredmenyesen-zarult-a-kertelj-te-is-kiskertet-programunk-beszamolo-es-eredmenyhirdetes/

https://valaszuton.hu/beszamolo-es-eredmenyhirdetes-kertelj-te-is-kiskertet-palyazat-2022/

https://valaszuton.hu/beszamolo-es-eredmenyhirdetes-kertelj-te-is-kiskertet-palyazat-2023/

Forrás: valaszuton.hu