Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyorsan elrohad az alsónadrág a kertben? Jó a talaj!

  • 2022. október 05.
  • Jakab János

Most lett meg az eredménye a nagy svájci alsógatya-elásó kísérletnek.

Egy tudományos kísérlet keretében 2021 tavaszán ezer résztvevő standardizált módon kétezer alsónadrágot és teafiltereket ásott el a kertjében, földjén, legelőjén. A Citizen Science nevű projekt során emellett talajmintákat és a megművelésre vonatkozó adatokat is szolgáltattak a kutatóknak.

 

A szakemberek most megállapították: a mezőgazdasági földeken elásott pamut alsónadrágoknál 23 százalékkal több időbe telt a lebomlás, mint a kiskertekben elásottaknál. A Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet kísérletét vezető Marcel van der Heijden közleménye szerint a gyorsabb rothadás azt jelzi, hogy több a tápanyag és a víz a talajban.

 

A tanulmány bebizonyította, milyen fontos szerepe van a humusztartalomnak a talaj vízháztartásában. „Minél több a humusz a talajban, annál több vizet tud tárolni” – magyarázta Franz Bender projektvezető.

 

A kutatók szerint a kiskertekben a komposztálás miatt több a tápanyag a talajban. A komposztból felszabaduló tápanyagok élelmet jelentenek a földben élő apró élőlények számára, amelyek a lebontást végzik. Tanulmányok rámutattak, hogy a talaj minden köbcentiméterét különféle életformák – például baktériumok és gombák – milliói népesítik be. Ezek az apró élőlények – gyakorlatilag ingyen trágyaként működve – feldolgozzák a lehullott leveleket, a füvet, a trágyát vagy az állati tetemeket, és a növények számára hozzáférhető tápanyaggá alakítják őket.

 

Van der Heijden szerint a kísérlet azt üzeni a növénytermesztéssel foglalkozó gazdáknak, hogy ha fel akarják venni a harcot a szárazsággal, magas terméshozamot akarnak elérni, és közben fenntarthatóan szeretnének működni, akkor a változtatásokat a talaj humusztartalmának növelésével is elkezdhetik.

 

Az alsónadrágokat és a talajmintákat laborban elemezték. A cél az volt, hogy a kutatók átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.

 

Cikk forrása: hvg.hu/mti