Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fantáziátlan írek - inkább az égetés?

  • 2006. május 22.
  • humusz
egeto_120_01Az ír kormány - közel 3 évvel az EU-s határidõ lejárta után - végre elkészítette a biológiailag lebomló hulladékokról szóló stratégiáját. Az EU-s szabályozás szerint Írországnak is csökkentenie kell a lerakókra kerülõ biohulladék mennyiségét (2016-ra az 1995-ös szint 35%-ára). Írország mellesleg egyike annak a 4 országnak, amely a települési hulladékának több mint 80%-át lerakókon helyezte el 1995-ben, s ezért 4 év haladékot kapott az elõírás teljesítésére.

Az ír kormány - közel 3 évvel az EU-s határidő lejárta után - végre elkészítette a biológiailag lebomló hulladékokról szóló stratégiáját. Az EU-s szabályozás szerint Írországnak is csökkentenie kell a lerakókra kerülő biohulladék mennyiségét (2016-ra az 1995-ös szint 35%-ára). Írország mellesleg egyike annak a 4 országnak, amely a települési hulladékának több mint 80%-át lerakókon helyezte el 1995-ben, s ezért 4 év haladékot kapott az előírás teljesítésére.

Mivel az írek eddig még nem sokat léptek az ügy érdekében, az elkövetkező időszakban nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük, hogy teljesíteni tudják az EU ide vonatkozó előírásait. Sajnos a kormány jelen helyzetben új égetőkapacitások kiépítésével kívánja elérni a kitűzött célokat - igaz, a lerakásra kivetendő adót és a termelői felelősség nagyobb fokú érvényesítését is megemlítik.

Amikor ezek az EU-s célkitűzések megszülettek, Írország az egyik legrosszabb anyaghasznosítási (recycling) rátát felmutató tagállam volt (a biohulladékok kb. 90%-a került lerakóra). A hulladéktermelés azóta jelentősen növekedett, amit csak nagyon halványan ellensúlyozott a lebomló csomagolási hulladékok hasznosítása vagy anyaghasznosítása.

Évente kb. 1, 8 millió tonna biohulladékot kellene a lerakókról eltéríteni, a kormány állítása szerint azonban csak harmadennyi hasznosítási kapacitás áll rendelkezésre. A "hiányt" égetőkkel (energetikai hasznosítás) és mechanikai-biológiai kezeléssel kívánják "kitölteni". Az új stratégiai terv sürgeti ezek minél hamarabbi megépítését.

Forrás: ENDS Europe DAILY