Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztonságosabbá válik majd a növényi hulladék tárolása Martfűn

  • 2020. november 17.
  • Enikő
Zöldhulladék-lerakót hoznak létre Martfűn. A városban felhalmozódott ágakat, gallyakat és egyéb növényi szemetet eddig a belterületen tárolták, a szabálytalanságra a környezetvédelmi hatóság hívta fel az önkormányzat figyelmét. A depónia helyszínéül végül a Zsófia-halommal szembeni területet jelölték ki.

Az október végi rendkívüli képviselő-testületi ülésen a zöldhulladék-lerakó építésén túl a 442-es főút mentén tervezett kerékpárút nyomvonalának területrendezéséről is döntöttek. A város honlapján olvasható, hogy a beruházás mintegy hatvanhárommillió forintba kerül majd.

 

– Eddig a Kövérmajorban tároltuk a hulladékot, szerződésben vagyunk egy szemétszállító céggel, amely kéthetente viszi el a harminc köbméteres konténereket. Tavasszal és ősszel hirtelen megnövekszik a mennyiség, a friss szemétből pedig kevesebb fér a tárolóba. Amíg működött a város saját hulladékszállító cége, addig el tudtuk hordani például a felhalmozódott faleveleket, most viszont a többletet csak külön díj ellenében viszik el – utalt a probléma gyökerére dr. Papp Antal.

 

A polgármester kifejtette, hogy ilyen típusú depóniát csak külterületen lehet létrehozni, ezért is döntöttek úgy, hogy új területet keresnek. A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből kiderült, hogy az ügy már jó ideje húzódott, folyamatosan felmerült a telep helyszínének változtatása. A Kövérmajorban lévő tároló belterületen fekszik, ezen szabálytalanságra hívta fel a városvezetés figyelmét a környezetvédelmi hatóság a kö­zelmúltban, és ezért vált most még sürgetőbbé a probléma megoldása.

– Lépnünk kellett, hiszen az előírások szerint csak külterületen tárolhatjuk a szállításra váró zöldhulladékot. Nemcsak biztonságosabb, hanem a rágcsálók sem jelennek meg a házak közelében, és az esetlegesen előforduló öngyulladás sem veszélyezteti a lakóépületeket – mutatott rá a polgármester.

 

Könnyen megközelíthető terület kiválasztása volt a céljuk.

– A műszaki osztály vezetője egyeztetett a kivitelezővel az ezer négyzetméteres placc kialakításáról, amit a szabályoknak megfelelően aszfalt borít majd, hiszen a betonozás sokkal drágább lenne – mondta. A munkálatokkal egy időben elkezdik a kerékpárutak tisztítási munkálatait. A fákat és bozótokat eltakarítják, átláthatóvá válik a terület, megszüntetve ezzel az illegális szemétlerakás lehetőségét is.

 

Kiválogatják a tüzelőnek valót

Az ülésen dr. Papp Antal polgármester felvázolta, hogy a beruházás nagyjából nyolc-tíz év alatt térülhet meg. A leveleket, ágakat, nyesedékeket nem kell egyben plusz költségen elszállíttatni, hanem tárolják, amíg össze nem esik, így kevesebb helyet foglal.

A területre kerülő hulladékból kiválogatják a nagyobb fákat, amiket szociális célra felhasználhatnak. A további tervek között szerepel egy komposztálótelep kialakítása is, mely termékeit az önkormányzat saját területein hasznosíthatja.

 

forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/biztonsagosabba-valik-majd-...