Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aszpik Fesztivál

  • 2013. október 08.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Aszpik FesztiválA HUMUSZ Szövetség Baranyában a Pécsi Zöld Kör Egyesület képviseletében több fesztiválon is bemutatja a Nulla Hulladék Turnét, amely a hulladék keletkezésének megelőzéséről és ha már megtörtént a „baj”, a helyes hulladékgazdálkodásról nyújt hasznos információkat.

Aszpik Fesztivál2013. szeptember 21-én, szombaton a Pécsi Zöld Kör Egyesület szervezésben települtünk ki az ASZPIKra, azaz az Alkotói Szombati Piacra, amely csatlakozott a Pécs City Karnevál helyszínei közé is, kb. nyolcszáz látogatója volt. A helyszín egy divatos belvárosi romkocsma hatalmas udvara, melyet egy civil egyesület közösségi térként is üzemeltet. Célközönségünk főleg fiatalok, fiatal felnőttek és felnőttek családdal, hiszen a havonta megrendezett piacon bulihangulat uralkodik. Sokan régi ismerősként térnek vissza, és mindig akad újonc is, aki még sosem piacozott. Általában mindenki fogékony a zöld gondolatokra, bár a fiatalok ismeretei hiányosak és sokan feleslegesnek tartják a környezettudatos gondolkodást, így volt dolgunk bőven.

Egyesület több taggal és önkéntessel vágott bele a nulla hulladék turné következő baranyai állomásába. A sátrunkat a piacon, az udvarban állítottuk fel. A programhelyszín tömegközlekedési eszközzel (busszal), kerékpárral (kerékpárúton is), gyalog, babakocsival jól megközelíthető volt, mozgáskorlátozottak is érkeztek. Elsősegélynyújtó hely a közösségi tér fedett részén volt kijelölve.

Aszpik FEsztiválA sátorban felállítottunk egy kiállítást a hulladék keletkezésének megelőzéséről, szóróanyagokat helyeztünk ki, amelyekből minden látogatónak adtunk.

A sátor másik részén kicsiknek és nagyoknak is biztosítottunk játéklehetőséget, sokan játszottak a ReSet - Gondold újra! nulla hulladék activityvel. Voltak új fogalmak, szavak, a látogatóknak tetszett, hogy újrahasznosított anyagokból készült a játék. Vittünk ki logikai játékokat is. Kézműveskedési lehetőséget is nyújtottunk a hozzánk betérőknek, természetes anyagból (nemezből, hurkapálcából) tulipánt, PET palackból karkötőt, használt papírból jegyzetfüzetet készíthettek a gyerekek és a felnőttek. Természetesen csak a fantázia szabott határt a készülő  alkotásoknak, hiszen hűtőmágnes, kitűző, gyűrű, fülbevaló, nemezlepke is került ki az ügyes kezek közül.

A nap folyamán „Örökzöld” ruhajavító műhelyben fogadtuk az érdeklődőket, varrónőnk elhasznált, elszakadt ruhaneműket javított meg.

Minden érdeklődőnk újrapapír füzetet és ceruzát kapott ajándékba. Azok a látogatók, akik legalább három aktivitást vállaltak, tehát játszottak, meghallgatták valamelyik előadásunkat és kézműveskedtek, kulacs vagy pólóajándék közül választhattak.

Írta: Pécsi Zöld Kör Egyesület

Új Széchenyi TervInfoblokk