Állásfoglalás a beltéri komposztálásra vonatkozó szabályozásról

  • 2024. október 02.
  • Csilla

Érkezett hozzánk egy megkeresés, hogy szeretnének kollégiumban beltéren komposztálni. Azonban az intézmény vezetősége bizonytalan volt azt illetően, hogy vajon milyen szabályozások vonatkoznak rá és felmerülhet-e bármilyen közegészségügyi vagy egyéb típusú probléma. Ennek kapcsán írtunk egy szakmai állásfoglalást, amit most megosztunk, hátha máshol is felmerülnek hasonló kérdések.

A beltéri komposztálás mint külön fogalom a jogszabályban nem létezik, azonban a tevékenység a jellegét illetően házi komposztálásnak minősül.

A házi komposztálás definíciója a 559/2023. (XII. 14.) Korm. Rendelet*  értelmében:

„a zöldhulladéknak és a konyhai zöldhulladéknak vagy más növényi eredetű szerves anyagnak, a képződése helyén vagy a képződésének helye szerinti ingatlan, vagy a házi komposztálást végző más ingatlanának területén, a növények tápanyagellátása érdekében, saját célra történő olyan feldolgozása, amelynek során házi komposzt képződik;” (kiemelés saját)

A házi komposztálásra vonatkozó szabályokat a 8. paragrafus tartalmazza:

8. § (1) A komposztokra vonatkozó fizikai, kémiai és biológiai követelményeket nem mezőgazdasági felhasználás esetén a 2. melléklet tartalmazza.

 (2) A közösségi és házi komposztálással kapcsolatos feladatok megvalósításáért a komposztálás megvalósítására szolgáló ingatlan tulajdonosa felelős.

 (3) A (2) bekezdés szerinti közösségi komposztálással kapcsolatos feladatok megvalósításáról az adott közösség a közösség által megválasztott személy vagy szervezet vagy a lakóközösség által írásbeli megállapodásban megbízott személy vagy szervezet útján gondoskodik.

 (4) A (3) bekezdés szerinti személy vagy szervezet gondoskodik

 a) a gyűjtésre szolgáló hely tisztántartásáról, karbantartásáról, és az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításáról,

 b) a használatra vonatkozó feltételeket tartalmazó tájékoztató tábla helyben történő kihelyezéséről,

 c) a képződő komposzt felhasználásáról,

 d) a képződő komposzt mennyiségére és felhasználására vonatkozó adatoknak a koncessziós társaság részére történő megküldéséről a koncessziós társaság által meghatározott módon.

 (5) A házi vagy közösségi komposztálással állati melléktermék és állati melléktermékekből származó termék, valamint házi komposztálási körülmények közötti biológiai lebomlásra alkalmasságról tanúsítvánnyal nem rendelkező műanyag nem kezelhető.

 (6) Házi és közösségi komposztálás során veszélyes összetevőket tartalmazó zöldhulladék, valamint a zöldhulladékon kívül más hulladék nem használható fel.

 

Közegészségügyi problémákat az állati melléktermékek és élelmiszerhulladékok okozhatnak, azokat azonban nem lehet komposztálni, és a beltéri komposztálás esetében sem ajánlott. Ebből kifolyólag ilyen jellegű aggodalomra nincs semmi ok. A házi és közösségi komposztálás nem engedélyköteles tevékenység.

 

A jogszabály kifejezetten támogatja a biológiailag lebomló hulladék helyben történő kezelését:

3. § (1) Ha műszakilag megvalósítható, környezetvédelmi szempontból előnyös, valamint gazdasági szempontból arányosan kivitelezhető, a növényi eredetű szervesanyag házi vagy közösségi komposztálását kell megvalósítani.

 

Az olyan komposztálási megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy helyben tudjanak a zöld javak hasznosulni – akár kert hozzáférés nélkül is – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy fenntarthatóbb jövőt teremtsünk a jövő generációi számára. Szemléletformáló hatásuk is óriási, hiszen az eredmények rövid távon is látványosak: jelentősen csökken a kommunális hulladék mennyisége, ráadásul tápanyagdús humusz keletkezik, ami virágföldként hasznosítható. Kifejezetten cél kell, hogy legyen a komposztálás terjedése és támogatása: legyen szó társasházi közösségről, oktatási-nevelési intézményről vagy egyéb közintézményről.

 

* a biológiailag lebomló hulladék képződésének megelőzésére vonatkozó tevékenységekről, a biológiailag lebomló hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól és a biohulladékból előállított komposzt osztályozásának szabályairól

 

Kép forrása: https://www.compotcomposter.hu/