Komposztálj!

Szerves hulladék nem csak a természetben, de otthonunkban is keletkezik, átlagosan a háztartási hulladék harmadát teszi ki. Ennek legkörnyezetbarátabb kezelési módja a komposztálás, ami tulajdonképpen a természet saját módja az újrahasznosításra.

Mit szabad és mit nem?
Minden természetes anyag előbb vagy utóbb komposztálódik, de nem árt odafigyelni arra, hogy pontosan mit is teszünk a komposztálónkba.
A komposztálható és nem komposztálható hulladékokról bővebben...
Miben komposztáljunk?
Sokféle komposztládával lehet találkozni a piacon, és mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.
Közösségi komposztálás
Komposztálni közösségben is lehet, ha társasházban élsz vagy nincs saját kerted.
Komposztálás Ünnepnapja
Minden évben október 10-én ünnepeljük a Komposztálás Napját. Célunk, hogy az oktatásba beemeljük a komposztálás témáját, amihez óvodai és iskolai csoportok jelentkezését várjuk.
Pályázati felhívás
Ti hogyan ünnepliket a Komposztálás Napját? Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését várjuk.
Háttér
A Komposztálás Ünnepnapja egy civil kezdeményezés eredménye, hogy egy olyan fontos téma, mint a komposztálás, is kapjon megfelelő figyelmet.
Komposztos ötletek
Hogyan lehet kicsiket és nagyokat egyaránt aktívan bevonni a komposztálásba? Ehhez gyűjtöttük össze néhány jó gyakorlatot korcsoport és tantárgy szerint.
Beszámolók
A korábbi évek felhívásai során beérkező óvodai és iskolai programokról gyűjtöttünk össze ötleteket.
Galériák
Képes beszámolók a korábbi felhívások során beérkező óvodai és iskolai programokról.
Komposztálós hírek
2025 ősze nagyon mozgalmasan indult, mert szeptember 13-án zajlott le a 2. Gilisztafesztivál a Humusz budapesti főhadiszállásán! Itt mutatkoztak be Pajorék! A mesekönyv alcíme: Kalandok a komposztban – Fodor Andrea Zita gyógypedagógus írta és illusztrálta. Nos, e mesének nagyon nagy sikere volt, s a hozzá kapcsolódó játékos, ügyességi feladatokat is megosztotta velünk a szerző. Nézzük, hogy hol milyen események történtek és kik lettek az idei díjazottak.
Az Élelmiszer-pazarlás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja (szeptember 29.) ráirányítja a figyelmet egy különös paradoxonra, amely a modern társadalmakat jellemzi. Miközben a világ számos pontján emberek milliói éheznek, elképzelhetetlen mennyiségű megtermelt élelmiszer végzi a szemétben. Ez a probléma etikai szempontból is aggályos, emellett jelentős környezeti és gazdasági terheket is ró a világra. Ahhoz tehát, hogy valóban fenntartható jövőt építsünk, meg kell oldanunk az élelmiszer-pazarlás kérdését.
A BIR bangkoki újrahasznosítási világkonferenciáján felszólították a szabályozó hatóságokat, a gyártókat és a márkatulajdonosokat, hogy „fokozzák” elkötelezettségüket a műanyag-újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság iránt.








