Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vajon komposztálható-e a banánhéj? - Szegeden ezt is megvitattuk

  • 2022. november 12.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A Motiváció Műhely Katalizátor Találkozó névre keresztelt eseménysorozatának legutóbbi témája a közösségi komposztálás volt: három meghívott szervezet osztotta meg tapasztalatait és praktikáit.

  • Dialóg Egyesület, Miskolc: Avasi Paradicsom Közösségi Kert – Egy közösségi komposztáló története,
  • Humusz Szövetség, Budapest: Komposztálás a közösségben valamint
  • a Megálló Közösségi Ház, Szeged: Komposzt-Futár – Konyhádtól a közösségi komposztálóig

ők voltak a tapasztalatmegosztók, akik magukról is beszéltek, meg válaszoltak a cikkünk címének kérdésére is.

 

Spoilerveszély: igen, elvileg komposztálható a banánhéj, de inkább mégse komposztáljuk.

Elsőként a Miskolcról érkezett Dialóg Egyesület három képviselője, Székely Klára és Szabó Gitta a közösségi kert tagjai és Csere Áron a kert koordinátora vette át a szót. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tevékenykedő csapat idén húszéves munkássága elején arra kereste leginkább a választ, hogy miként oldható meg városi, panelkörnyezetben a termesztés. Kezdetben az avasi lakótelep egyik házának tetejére telepítettek faládákat ilyen céllal, majd miután ez jogi, biztonsági és egyéb megfontolásokból meghiúsult, létrehozták, szintén lakótelepi környezetben a közösségi kertjüket. A kert szerencsére azóta is gyarapodik az egyesület és a lakosok szorgos munkájának hála. A komposztálás egyelőre még gyerekcipőben jár náluk – többek között a tapasztalat hiánya, valamint a lakosság félelme miatt, hogy büdös lenne – de nyitottak a tanácsokra és igyekeznek elmélyülni a témában, hogy ezen a téren is fejlődhessenek.

A második előadó, Merza Péter a budapesti Humusz Szövetség képviseletében érkezett. A huszonhét éves szervezet a XI. kerületben működik, elsősorban hulladékmegelőzéssel és csökkentéssel foglalkozik. A lakosság nyitvatartási időben bármikor elhozhatja komposztálandó hulladékát, ahol a kifejezetten erre specializálódott „komposztmesterek” veszik át, majd gondozzák a komposztot.

A szövetség biztosít például vödröket a hulladék szállítására, illetve a „kész” humuszból is bárki vihet haza. Fontosnak tartják, hogy releváns tudással is ellássák a hozzájuk érkezőket, így, aki részt akar venni a közösségi komposztálásban, a regisztráció után egy szemléletformáló előadást hallgat meg először, hogy felelősségteljesebben kezdjen bele a tevékenységbe. Ez már csak azért is lényeges, mert egy átlagos magyar háztartás szerves hulladéka nagyjából harminc százalékát teszi ki a teljesnek, és ez a korhadással történő lebontás után újrahasznosítható.

Vajon komposztálható-e a banánhéj?

Utolsóként a szegediek, Herczeg Richárd és Zatykó Benedek, a Komposzt-Futár megálmodói és Németh Zsófia közösségszervező következtek. A MASZK Egyesület fenntartásában működő tarjáni Megálló Közösségi Ház kertjében már évek óta folyik a munka, ahol jelenleg is tizenkét magaságyás és tíz komposztláda várja a környék lelkes résztvevőit. Októberben azonban létrejött a Komposzt-Futár önkéntes szervezet, akik közösségi közlekedéssel, kerékpáron vagy gyalogosan – így is megelőzve a károsanyag-kibocsátást – gyűjtik össze a panelházak lakóinak szerves hulladékát, majd juttatják el a Közösségi Ház komposztjaiba. Friss szervezet lévén egyelőre négy futár dolgozik rendszeresen, de már így is telített az időbeosztásuk, hiszen huszonhárom állandó „donoruk”, vagyis komposztfelajánlójuk van, és az érdeklődés egyre nő. A Humusz csapatához hasonlóan ők is saját vödrökkel dolgoznak, amiket joghurtos, tejfölös, édességes és más ételes tárolókból hasznosítottak újra. Hosszútávú céljaik közé tartozik, hogy még több futárt gyűjtsenek a csapatba, illetve, hogy a nagyjából egy év alatt elkészülő humuszból a donorok majd vihessenek, emellett a helyi gazdaságoknak is nagy mennyiségben felajánlhassanak belőle.

Ezután következett a kerekasztal-beszélgetés, ahol az összes meghívottól együttesen, illetve külön-külön is lehetett kérdezni. Itt kiderült, hogy a banán- és narancshéj bár komposztálható, ám mégsem ajánlott, főleg közösségi komposztoknál, mert a nem bio déligyümölcsök és citrusfélék héjában nagy mennyiségű vegyszer maradhat, ami megnehezíti a lebomlást. Felmerült még, hogy ha valaki közösségi komposztot szeretne építeni a panelházához, először a közös képviselővel, majd a lakókkal kell egyeztetni, mielőtt rátérne az egyéb jogi kitételekre. A társasházak viszont a saját területükön végezhetnek közösségi komposztálást.

A rendezvénynek a Feketesas utcai Motiváció Közösségi Tér adott otthont: a modern és tágas termek egyébként a Motiváció Műhely által szervezett fejlesztő és tehetséggondozó iskola utáni programok, klubestek és tanodák helyszínéül szolgálnak. A beszélgetés elején többek között ezekről a programokról is hallhattunk egy rövid bemutatást, majd következett a három vendégelőadó.

Forrás: szeged.hu