Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Természettől el ne állj, gyerünk, hajrá komposztálj!

  • 2008. március 13.
  • humusz
komposztjoo_noemi_120Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy pályázat. A HuMuSz írta ki még 2006-ban „Az én komposztdombom" címmel. Gondoltuk, megkérdezzük a gyerekeket, hogy vélekednek a komposztálásról. Nos, a jelek szerint van még remény ... Lugosi Bea válogatása

 

 

 

„Szerintem a komposzt jó dolog, mert a paradicsom nagyra nő és nagyon finom lesz tőle." (Papp Enikő, 8 éves)

„A komposztdobunkban rengeteg élőlény található. Ezek az állatok és baktériumok segítik azt, hogy a szemét ne lepje el a Földet. A természet pedig, amit tud, újrahasznosít. Ebben segítjük mi is." (Tóth Zsuzsa, 11 év)

„Szerintem a giliszták a földből fúrják magukat fel. Olyan, mint Budapesten a metró hálózat. A komposzt meg egy nagy étterem nekik. Ha megéheznek, belemásznak a komposztba és jóllaknak." (Török Szabolcs, 9 év)

„Apa azt is mondta, hogy a komposzt a növényeknek nagyon jó. Olyan nekik, mint nekünk a kenyér. Mikor Apa komposztot tesz a kertünkbe, én arra gondoltam kiskoromban, hogy megeteti őket. Most már nagy vagyok, és tudom, hogy ez tápanyag." (Papp Ági, 8 év)

„Azért tartjuk fontosnak a komposztálást, mert sokkalta értékesebb lehet, mintha csak kilöknénk. Ha mi fiatalok elkezdjük a komposztálást, akkor a gyerekeink számára kincs lehet a természet." (Kamuti Réka, Csoma János, 10. oszt)

„Sokan csak a kényelem miatt nem foglalkoznak a komposztálással, pedig sok érv szól mellette: kevesebb lesz a háztartási hulladék, kevesebb szemétlerakó hely szükséges, kevesebb szemétdíjat kell fizetni, nem kell műtrágyáért fizetni, és egészségesebb zöldségeket ehetünk. Nekünk sajnos nincs otthon komposztunk, de ha nagy leszek, szeretnék kertes házban élni, és szeretnék egy komposztdombot magamnak." (Baranyi Dávid, 6. oszt.)

„Azokat az állatokat, akikről anyukám mesélte, hogy a földet készítik a komposztálóban, sajnos nem sokat látom." (Joó Fanni, 10 év)

„A fákat, gallyakat nem kell elégetni, mert beledobhatjuk a komposzt halomba és így a levegőt sem szennyezzük feleslegesen." (Mikus Vivien, 8. oszt.)

„Úgy gondolom, hogy Földünk olyan, mint egy kisgyermek. Nekünk kell vigyáznunk rá, hogy egészséges maradjon." (Plank Renáta Éva, 5. oszt.)

„Meg fogjuk anyunak mondani, hogy csináljon komposztot és segítünk majd neki gyűjteni a belevalókat. Most már tudjuk, hogy van ilyen és sokkal jobb, mint a műtrágya és egészségesebb is." (Nazsa Ági és Gólián Tamás, 9 év)

komposztjoo_noemi_400

Joó Noémi rajza

 

„Tudom, hogy nem teljesen szabályos, ahogy mi komposztálunk, de eredményes. Mi gyerekek hamar megszoktuk, hogy anyuék minden vackot, ami szerintünk a kukába való, összegyűjtenek, aztán a markunkba nyomják, hogy irány a komposztáló." (Joó Noémi, 13 év)

„A komposztkeretet saját kézzel is elkészíthetjük, amiben még örömöt is lelünk." (Erdős Edina, 8. oszt.)

„A kert sarkában áll a komposztdomb. Deszkából van az oldala és elég rozoga, de nekünk éppen megfelel." (Illisz Anna, 5. oszt.)

„Az összes természetes hulladékot a komposztba szoktuk tenni. Előfordul, hogy vitázunk a testvéremmel, hogy ki vigye ki a krumpli héját, de ettől függetlenül szeretjük. Tudjuk, hogy apu értünk is teszi, a mi egészségünkért." (Mike Éva, 6. oszt.)

„A komposztálónk a kert végében áll. Anyukám virágokat ültetett köré, így a szomszédokat sem zavarja. Ha a kertben gilisztát találunk, azt is a komposztra tesszük." (Kecskés Zsófi)

„Mi emberek a jelenben úgy szemetelünk, hogy ki sem látunk belőle." (Varga Viki 3. oszt.)

„Mi termeljük a hulladékot (...) vagyis mi vagyunk azok, akik tehetnek ellene. Sokan úgy gondoljuk, hogy egy háztartás nem váltja meg a világot, de sajnos igen. Ha mindenki úgy gondolná, hogy ő az, aki javít ezen a helyzeten, akkor megoldódna ez a kérdés." (Baranyi Dávid, 6. oszt.)

„A leginkább hatékony, ha mi magunk dolgozzuk fel a szerves hulladékot. Ezzel kezdhetnénk megoldani az esetleges környezetvédelmi problémákat. A hulladék keletkezését meg is lehet előzni és lassítani ezt a folyamatot. Az emberek napjainkban ezekkel a problémákkal nem is foglalkoznak, mert csak azt veszik észre, ami épp ki nem üti a szemüket." (Horváth Zsanett, Varga Vivien, 10. oszt.)

„Mi fiatalok úgy látjuk, hogy hazánkban mindig minden úgy történik, mint Nyugat-Európában. Hulladékgazdálkodásunkat is az EU határozza meg. Szerintünk sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a hulladéktermelés megelőzésére, a szerves hulladékok újrahasznosítására. Nem ártana, ha a saját elképzeléseinket valósítanánk meg, és azt hoznánk összhangba szomszédaink hulladékgazdálkodásával." (Karancs F. Szakközépiskola 11. F oszt.)

Az utolsó idézet már tizenegyedikesekhez méltó, komoly elemzés. De a pályázók arra azért vigyáztak, hogy művük címe közérthető legyen: Természettől el ne állj, gyerünk, hajrá komposztálj!