Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld hulladékok Budapesten

  • 2012. július 26.
  • Scheuer Zsuzsanna

A főváros lakóinak szól a FKF Zrt. zöldhulladél-elszállításról szóló tájékoztatója. 

Tisztelt Budapesti Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmúlt időszakban a megnövekedett keresletre való tekintettel hosszabb lett a "Kerti zöldhulladék" felirattal ellátott, zöldhulladék-gyűjtő zsákok beszállítási ideje. Ennek okán a zsákok kiszállítása és az árusító helyek feltöltése előreláthatóan szeptember második felében folytatódik.

Az átmeneti időszakra a zöldhulladék gyűjtéséhez, a lakosság folyamatos kiszolgálásának érdekében, az FKF Zrt. rendkívüli gyűjtési rendszert vezet be, így2012. július 23-tól a Társaság emblémájával ellátott matricát bocsát a lakosok rendelkezésre. A zöldhulladék ideiglenesen leadható maximum 100 liter űrtartalmú, bárhol megvásárolt, bármilyen színű, az FKF Zrt. által kibocsátott matricával ellátott zsákban a Jegenye fasori (XVIII. ker.) és a Nagytétényi úti (XXII. ker.) hulladékudvarokban, valamint kihelyezhető a lakókörzetre érvényes zöldhulladék gyűjtési napokon.

A matricák megvásárolhatóak a budapesti lakossági hulladékgyűjtő udvarokban és az FKF Zrt. Ügyfélszolgálati Irodájában (IX. kerület Ecseri út 8-12.) 160 Ft/dbáron. Az ár tartalmazza a szolgáltatás költségeit. A korábban megvásárolt zsákok továbbra is folyamatosan felhasználhatók. A matricák érvényesek a zsákok újbóli forgalomba kerülését követően is, de legkésőbb 2012. december 31-ig.

Mit érdemes tudni a zöldhulladékok szelektív gyűjtéséről?
 A zöldhulladékok leadására jelenleg kétféle lehetőség nyílik Budapesten:

  • Házhozmenő gyűjtés: Budapest zöldövezettel rendelkező kerületeinek kijelölt részein, márciustól-novemberig, heti egy alkalommal.
    • A zsákokban elhelyezhető: lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, kaszálék, gyom
    • Nem tehető a zsákba: fenyőfélék és diófa levelei, gallyai és ágai
    • A vastagabb faágakat maximum egy méter hosszúságú darabokra vágva, kötegelve kell a zsákok mellé helyezni.

Miért fontos a zöldhulladékok külön gyűjtése?
A lerakóra kerülő hulladék szervesanyag-tartalmának csökkentése kiemelten fontos, mert bomlásának következtében nagymértékben megnő az üvegházhatású gázok mennyisége a légkörben. A külön gyűjtött kerti zöldhulladék a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálásra kerül, így kiváló talajjavító anyag készül belőle.

Forrás: hulladekboltermek.hu