Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Viszik, mint a cukrot!

  • 2013. november 12.
  • Pauló Gergő

Egy hónap alatt több mint 3000 komposztáló ládáért regisztráltak Vas megye lakosai. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás október elején indult regisztrációs oldalán átlagosan 100 ládát igényelnek naponta.

A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Európai Unió támogatásával 2013 őszétől kezdődően közel 2 milliárd forintot fordít a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítésére, évi legkevesebb 8.500 tonna hulladék válogatására, illetve új hulladékudvarok, hulladékgyűjtő szigetek létesítésére. Emellett, a Társulás jóvoltából Vas megye 127 településén nyílik lehetőség az otthoni komposztálásra. A projekt által érintett településeken ugyanis 27.500 házi komposztáló láda ingyenes kiosztására kerül sor.

A ládákért való regisztráció egy hónapja indult, azóta több mint 3000 darabot igényeltek, ami átlagosan 100 ládát jelent naponta. A cél a komposztálás népszerűsítése, ezért egy igénylő több, legfeljebb 20 ládáért regisztrálhat. Kizárólag azon magán- vagy jogi személyek jelentkezését várják, akik/amelyek esetében a láda telepítési helye a projekt területén található. A kiosztásra ― a közbeszerzési eljárást követően ― várhatóan 2014 tavaszán kerül sor, a kiosztás elbírálása pedig regisztrációs sorrendben történik. A személyazonosító igazolvány és az igénylő névvel való beazonosítás után, a ládákat személyesen vagy meghatalmazással lehet majd átvenni. Az átadás körülményeiről a pozitív elbírálásban részesült igénylők e-mailben kapnak részletes információt.

A regisztrációs lehetőségekre és további hasznos tudnivalókra 35.000 szórólap, 1000 plakát és 14.000 matrica hívja fel a figyelmet az érintett térségben. A ládákért két úton lehet regisztrálni: elektronikusan vagy személyesen. Azok az igénylők, akik elektronikusan jelentkeznek, a www.westhull.hu weboldal Komposztáló láda igénylés menüpontjában regisztrálhatnak, ahol egy használati útmutatót is találnak, mely megkönnyítheti házi komposztálásukat. Azoknak, akiknek nem áll módjukban interneten regisztrálni, személyesen, papír alapon is megtehetik az érintett települési önkormányzatoknál.

„A 3000 regisztráció erős bizonyíték arra, hogy a lakosság fontosnak és hasznosnak tartja a komposztálást. Örömünkre szolgál, hogy Vas megyében mi teremthetünk lehetőséget az ősrégi módszer népszerűsítésére” ─ mondta Marton Zsolt, a Társulás elnöke.

Forrás: Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás