Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztáló a Városi Könyvtár udvarán

  • 2012. október 19.
  • Scheuer Zsuzsanna

Évek óta egyre bővülő tartalommal rendezi meg a Szebb Környezetünkért Egyesület, a Városi Könyvtár és a Kertbarátok Köre a Vörösvári Virágtalálkozót, a Könyvtár még októberben is illatozó virágokkal teli udvarán.

Az egyesület vezetőjét arról kérdeztük: Hogy került a könyvtár félreeső zugába egy komposztálóláda?

Idén a Föld Napja alkalmából szervezett első Környezetvédelmi Fórumunkon indítottuk el a Nulla Hulladékot! című környezetvédő programunkat, amelynek első témája a komposztálás. „Készíts komposztálót és ajánld fel egy iskolának, óvodának!” című felhívásunkra kilenc db komposztáló kaptunk, melyeket az elmúlt hetekben el is helyeztünk a vörösvári oktatási intézményekben és a Városi Könyvtárban is. Ezúton is köszönjük, hogy a pedagógusok a következő évben megtanítják a gyerekeket a komposztálásra - bevonva a szülőket is ebbe a programba. Itt szeretnénk köszönetet mondani a felajánlóknak: az Oroszlán család saját kezűleg készített fakomposztálót, a Gébex Alapítvány, a Bereg Jövője Alapítvány és a Mikrolin Hungary Kft. pedig újrahasznosított műanyag tárolót ajánlott fel Bruckner Katalin és Toronyi Zoltán közvetítésével. A MH Kft. által készített komposztálót bárki megrendelheti a 06 30 9824 160 telefonszámon. Szeretnénk, ha a vörösvári családok is újrahasznosítanák a konyhában és a kertben keletkezett zöld javakat, ezt célozta a komposztálásról szóló filmvetítés is a rendezvényen.  A program folytatásában 2013-ban a biokert lesz a fő témánk.

A hagyományos programok, a kézműves foglalkozás, a virágkötészeti bemutató mellett láthattuk a rendezvényen a Vörösvári Tanösvények című kiállítást is. Hol tart ez a projekt?

Felkészültünk arra, hogy a teljes anyagot bemutassuk a Képviselő Testületnek, hogy megszerezzük jóváhagyásukat a tanösvény tábláinak kihelyezéséhez, és beszéljünk a megvalósítás lehetőségeiről. A Virágtalálkozón és az utána következő napokban kérdőíves felmérést végeztünk, amelyből kiderült, hogy a vörösváriak hallottak a tanösvények tervéről, jónak tartják a kezdeményezésünket és támogatnák is tudásukkal, kétkezi munkával, felajánlással. Tavaszra várunk egy pályázati lehetőséget, reményeink szerint az egyesület 10 éves fennállását a megnyitóval ünnepelhetjük. A rendezvényről és mindkét projektünkről fotókat láthatnak és olvashatnak honlapunkon: www.tegyvalamit.hu.

Köszönjük Pilisvörösvár Város Önkormányzatának és a Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezetnek a kiemelt támogatást, a Városi Könyvtár és a Kertbarátok valamint minden közreműködő munkáját és Fetter Beatrixnak, Kövesdi–Molnár Zsuzsannának, Manhertz Attilának és Valdemar Majerczyknek a rendezvényünk lebonyolításához nyújtott önzetlen segítségét.

A  megvalósításhoz sok sikert kívánunk!