Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aranyvessző: közösségi komposztálás a Rögesben.

  • 2013. június 11.
  • Pauló Gergő

Zöld hulladék... Mi a zöld hulladék? Szemét? Hasznos alapanyag? Miért dobnánk ki? Miért vitetnék el? Csináljunk belőle inkább virágföldet!

Ha kicsi a kert, vagy nincs kedve otthon komposztálni, akkor hozza el a REGINA Kertbe, ott komposztálják együtt! Kevesebb lesz a szemét, több a hasznos anyag, kisebb a CO2 kibocsátás és az ökológiai lábnyom.
 
Zöld hulladék leadási lehetőség:
 - személyes átvétel minden szerdán 10 és 17 óra között a helyszínen,
 - a zöld hulladékot zsákban a REGINA Ház előtti füvön bármikor el lehet helyezni (kérjük, hogy csak zöld hulladék legyen benne, csikk, sörösdoboz, kesztyű, nejlon zacskó és hasonlók ne :) )
 - ha a háza elé teszi ki a hulladékot és jelzi a REGINA Házban ([email protected]), hogy onnan mindig elhozhatják, akkor azt begyűjtik, jellemzően heti rendszerességgel (kérik a pontos címet, esetleg elérhetőséget megadni).
 
Az elkészült komposztot a REGINA Ház biokertjében használják fel talajjavításra. A zöld hulladékot mulcsozásra, talaj takarásra használják.
 
Az Aranyvessző projekt a REGINA Alapítvány és a GreenDependent Egyesület (http://www.greendependent.org/) együttműködésében valósul meg.

Zöld hulladék
Mit csinálnak?
A Rögesben keletkező és a kertekben fel nem használt zöld hulladékot helyben komposztáljuk, a REGINA NőHáz biokertjében.
 
Miért?
Semmilyen környezeti oka nincs annak, hogy a kertben keletkező zöld hulladékot messzire kellene szállítani. A talajnak és a helyi élővilágnak is jó, ha a keletkezett szerves anyag helyben hasznosul, nincs szállítási energia használat, nincs plusz széndioxid kibocsátás. Komposztálhatunk otthon, vagy szűkebb közösségünkben is.

Hogyan?
Szerves hulladékát elhelyezheti a REGINA Ház előtti kis füves területen bármikor. (Röges u. 66.)

Személyes átvétel és REGINA Ház ügyfélszolgálat szerdánként 10-17 óráig:
REGINA NőHáz
2100 Gödöllő, Röges u. 66.

A REGINA Kert honlapja: http://reginakert.blogspot.hu/

Forrás: reginakozpont.hu