Komposztünnep 2023 - eredmények és beszámoló

  • 2023. december 18.
  • Peti

A 2023-as Komposztünnep felhívásban az év emlősére, a vakondra is felhívtuk a figyelmet. Összefoglalónkban betekintünk a legjobb pályamunkák közé és kihirdetjük az idei év nyerteseit. Természetesen minden részt vevő csoportnak elismerés jár. Köszönjük, hogy velünk együtt ünnepeltétek a komposztálást idén is.

2023-as év komposztünnepét a következő gondolatokkal kezdtük, emlékeztek? Egyrészt az év emlőse a vakond, így reá irányítottunk kiemelt figyelmet. Tudjuk, hogy a kertészek sokszor megorrolnak a kis furkászra, így igazán megérdemli, hogy hangsúlyozzuk azon jó tulajdonságát, ahogy a kártevő pajorokkal, férgekkel elbánik.

Másrészt a „Komposzt… A természet klímabajnoka” nemzetközi komposzttudatos heti témát vetettük fel, s plakátok készítésére bíztattunk Titeket.

Továbbá a Maradéknélkül kampány újabb oktatási anyagait is szerettük volna megismertetni Veletek az élelmiszerhulladék megelőzése jegyében!

 

2023-ban 49 nevezés érkezett osztályok, óvodai, bölcsődei csoportoktól és civil szervezetektől. A beérkezett beszámolók alapján 1683 fő biztosan részt vett a komposztünnepben! Köztük 2 bölcsőde (4 bölcsődei csoporttal), 2 civil szervezet, 7 iskola (teljes iskola vagy osztály) és 15 óvoda (25 csoport). 

 

Örömmel vennénk, ha az ország minden szegletéből érkeznének regisztrációk, hogy lássuk, mik a tervek és annak még inkább örvendeznénk, ha minél nagyobb arányban be is számolnának a regisztrálók, hogy be tudjuk mutatni a valóban lezajlott aktivitásokat és a teljeskörű létszámokkal jelezni tudjuk a nagyvilágnak, a döntéshozóknak, a pedagógiai módszertani anyagokat összeállítóknak, hogy a Komposztünnep október 10-i meghirdetése, ünneplése, immár országosan is fontos a közösségeinknek, az oktatási-nevelési intézményeinknek.

 

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt és a lelkes, kitartó komposztálást!

 

2023-as Komposztünnep díjazott csoportjai:

 

Bölcsőde

Különdíj - Újbudai Kuckó Bölcsőde – Napsugár csoport – Balogh Boglárka

 

Óvodák

1.díj - Mezőberény Város Óvodai Intézménye Mosolygó Központi Óvoda, Napsugár és Szamóca csoport – Kreiszné Szilágyi Tünde

2. díj - Édenkert Pápai Református Óvoda, Süni csoport – Vargáné Kis Judit

3. díj, megosztva - Almádi Magocskák Óvoda és Bölcsőde, Margaréta csoport, Balatonalmádi – Bohner-Németh Erika

3. díj, megosztva - Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda, Karcag – Kovácsné Fodor Mónika

 

Iskolák

1.díj - Tamási Aranyalma Waldorf Iskola – 6. osztály – Bócsó Renáta

2.díj - Szent István Körúti EGYMI, Jászberény – Bárcziné Kulcsár Júlia

3.díj - KmASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola, Budapest -9K1 osztály Bánkiné Peredi Andrea, Reinfart Anikó, Dombóváriné Barta Erzsébet Cilla, Drábik Márta, Dorogi Zsolt

Különdíj: Pécsi Éltes EGYMI – Hajdu Andrea

 

Civilek

Győrújbaráti Százszorszép Lakókert Öko Közössége – Szentgyörgyi Anna

 

Beszámolók alapján itt zajlottak az országban komposztünnepi programok:

 

 

 

Gratulálunk a nyerteseknek. Az ajándékcsomagok értékes könyveket, kártyjátékot tartalmaznak. A csomagokat januárban küldjük el az érintetteknek, illetve személyesen is átvehetők a Humusz Házban.

 

Nézzük, hogy tartalmi téren mit láttunk, mit valósítottak meg a pedagógusok, szervezők!

 

A mesék közé idén a Kisvakond mesefilmek is beléptek, érthető módon. Guszti a giliszta története továbbra is sok óvodában a porondon van, s kaptunk olyan jelzést, hogy a youtube-on is meg lehet tekinteni. Itt tudjátok Ti is megtalálni, mégpedig a Mezőgazdasági Múzeum jóvoltából. https://www.youtube.com/watch?v=2NCkR5xTL_4&t=1s 

Sőt, a Tündérzug mese is tovább hódít, és képzeljétek Ujvári Zsolt, aki a történetet írta és a fényképeket készítette hamarosan könyvet fog megjelentetni a természeti és irodalmi kalandozásainak gyűjteményeként!

A dalok, versek a vakondos tartalommal bővültek, köszönhetően Gryllus Vilmosnak, s más alkotóknak, akik a vadonleső oldalon voltak elérhetőek. Aki esetleg még gilisztás dalokat is keres, kaptunk erre is ötletet. Csicseri és Borsó zenekar: Giliszta - https://www.youtube.com/watch?v=ZP3ZUG_-FSQ

A tevékenységek között verhetetlenül a giliszta-lak készítés van az élen, mely tagadhatatlanul a legjobban alkalmas a földigiliszták életének, mozgásának, táplálkozásának hosszabb ideig tartó megfigyelésére. Esetleg, ha még nem ismernétek, itt egy vermikomposztálás time laps videó, mely ezt a folyamatot nagyon szemléletesen és felgyorsítva tárja elénk: https://www.youtube.com/watch?v=n9Mnf9ysNSs

Az alkotások, a mozgásformák sorába beléptek a vakondok, a vakond alagútja, a vakond szem nélküli érzékelése! Van, akik a vakondot pacsmagolta, varrta, rajzolta, plüssöket hoztak be otthonról, kinek-mit sikerült megoldania, kitalálnia! Mesét alkottak vele, elkészítették a kedvenceit, kialakították a vakond alagútrendszerét, avagy a vakond ösvényét. 

vakond

Újbudai Kuckó Bölcsőde, Napsugár csoport – Balogh Boglárka 

 

vakond figura

Hódmezővásárhely, Tornyai telephelyi Óvoda – Tamás Adél 

 

vakondösvény

Vakondösvény - Hódmezővásárhely, Tornyai telephelyi Óvoda – Tamás Adél 

 

édenkert ovi

Pápai Édenkert Református Óvoda – Süni csoport – Vargáné Kis Judit

 

vakond diéta

Vakond diéta – Terülj asztalka – Pilisborosjenő Mesevölgy Óvoda, Fülemüle csoport – Abaházi 

 

vakond eleség

Vakondeleség – Pécsi Éltes EGYMI – Saját varrott vakondokkal és eleség bemutatóval – Hajdu Andrea

Szintén a Pécsi ÉLTES EGYMI-ben készítettek maglabdát, illetve mikrozöldeket is vetettek, örülünk, hogy kipróbálták ezeket az aktivitásokat is!

vakond kaland

Kisvakond kalandjai – saját mese alkotása és előadása a gyerekekkel - Mezőberény, Mosolygó Központi Óvoda, Kreiszné Szilágyi Tünde

 

vakond palota

Vakondpalota - Mezőberény, Mosolygó Központi Óvoda – Napsugár és Szamóca csoport

 

 

Természetesen a komposztálásról is kell tanulni, mindig van mit ismételni!

Tablók készültek, plakátok, videók kerültek ki a gyerekek kezei közül a témában, változatosságukat megpróbáljuk képekkel érzékeltetni.

 

almádi magocskák

Almádi Magocskák, Margaréta csoport vizuális oktató táblája – Bohner-Németh Erika

 

tamási aranyalma plakát

Tamási Aranyalma Waldorf iskola, Bocsó Renáta pedagógus és a 6. osztály az alma fogyasztást vette górcső alá és eredtek az élelmiszerhulladék megelőzés nyomába előbb osztályszinten, majd az iskola egészére figyelve (Gyulasi Panna plakátja, Tálos Csenge videója érdemel elismerést!)

 

 

Békéscsabai Esély Pedagógiai Központ Szakiskola – Bonyhádi Péter szakoktató és 20 kollégája, valamint 65 tanuló aznapi felejthetetlen élményei „Lomb – Komposzt – Föld” témában zajlottak

 

 komposztos tetris

Komposztálás – tetris challange -KmASZC Magyar Gyula Kertészeti Technikum, Budapest – 9K1 osztály és pedagógusaik megvalósításában

 

padlet komposzt

Az internet adta lehetőségeket is kihasználták a Szent Erzsébet óvodában, Karcagon. Padleten keresztül elérhető ismeretanyagot állított össze Kovácsné Fodor Mónika óvodapedagógus a szülők bevonása érdekében. Nagyon ötletes, jó példa!

 

plakát

Jászberényi Szent István körúti EGYMI egész napos, egész iskolát érintő kalandjai, mesével és kvíz játékokkal, interaktív állomásokkal óvodások és iskolások megszólításával, 205 résztvevővel.

 

Civil megmozdulás

A győrújbaráti Százszorszép Lakókert Öko Közössége így ír: „Komposztálás a gyakorlatban” című őszi piknik 2023. október 8-án zajlott le. Az eseményen a közösség tizenhárom tagja vett részt… A komposztálás ünnepnapjához piknik szervezése kiváló alkalom volt arra, hogy a téma iránt érdeklődő tagokkal személyesen is találkozzunk. Változatos társaság gyűlt össze; akadt, aki már évek óta gyakorolja e tevékenységet, mások egyelőre fontolgatják a lehetőségeiket és érdeklődéssel vettek részt az eseményen. Szezonális csemegézés, lelket melengető teázás mellett beszéltük át a komposztálás legfontosabb szempontjait, majd a szervező komposzthalmának átforgatásával, az abban lakó élőlények bemutatásával – gilisztákat, ászkarákokat találtunk a gyerkőcök legnagyobb örömére -, a vízháztartást ellenőrző marokpróbával, hőmérséklet méréssel, illetve aktivátor növények gyűjtésével igyekeztünk mindenki számára kézzel foghatóvá tenni a gyakorlati teendőket is. Az eseményről a helyi média is beszámolt.”

https://www.gyorplusz.hu/gyor/komposztaljunk/

https://soundcloud.com/user-990025914/gyorreggeli-oktober-a-komposztalas-honapja?fbclid=IwAR3yCYVtxTTPgn_3pkyDx00JRfcbIzg5G6SOt4p9qXtwQpO0b1z6F6zKtEc

 

győrújbarát öko

Győrújbaráti Százszorszép Lakókert Öko Közössége -Szentgyörgyi Anna

 

 

2023-ban is nagyon érdekes és izgalmas témát dolgoztak fel a komposztálás szerelmesei és bízunk benne, hogy ez a jövőben is így lesz! 

 

Köszönjük szépen támogatóink felajánlásait!

 

Kamarás Emese - Mesiműhely – barangoló kártya - https://www.mesimuhely.hu/

Udvarnoki Tünde - COMPOT - https://www.compotcomposter.com/blog/

NÉBIH-Maradék nélkül projekt - https://maradeknelkul.hu/

 

 compot   mesi műhely    

maradek nelkul

 

A beszámolót összeállította: Nagy Andrea, Merza Péter

 

 

 komposztalj

 

 

humusz logó    Galgamenti népfőiskola