Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztfutár Szegeden

  • 2022. október 19.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Mostantól házhoz jönnek a komposztért!

A Megálló Közösségi Ház és az azt fenntartó MASZK Egyesület október 10-én, a Komposztálás napján indította útjára az új ingyenesen igénybe vehető Komposztfutár programjukat, amelynek keretében önkéntes biciklisfutárok tekernek majd városszerte kisebb-nagyobb teli és üres komposztládákkal.

A Megálló Közösségi Ház 2014 nyarán a városban elsőként hozott létre közösségi kertet bérelhető magaságyásokkal és közösségi komposztálóládákkal, és most egy újabb lépést tesz a közösségi komposztálás elterjedése érdekében.

A közösségi ház önkéntesei úgy érezték, hogy közelivé, elérhetővé kell tenni az egyszerű háztartások számára is a komposztálás lehetőségét, így az elmúlt hetekben dobozokat festettek, faforgácsot kértek a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től, hogy hétfőtől bármely szegedi háztartás számára saját kis komposztládát adhassanak, amelyeket kérésre ürítenek, cserélnek.

Azok, akik beindítanák a saját komposztáló ládájukat, vagy leadnák az eddig gyűjtögetett konyhai zöldhulladékukat a Megálló Közösségi Ház facebook oldalán keresztül kereshetik a futárokat, akik csütörtökön és pénteken, előre megbeszélt időpontban felveszik a szállítmányukat.

A közösségi ház Facebook felhívásban is írt az eseményről.

A komposztfutár dobozaiba kerülhetnek:

• gyümölcsök, zöldségek nyers maradékai

• kávézacc és teafű, más fűszerek, gyógynövények

• elszáradt virágok, cserepes növények

„Azért volna fontos jól komposztálni, mivel a Földünk már így is elég általunk okozott nehézségnek van kitéve. Elpazaroljuk azt, amiből meg érték lehet. Egy egyszerű, és szerény megoldást kínálunk, ami bárki mindennapjaiba beépíthető, és biztosan tudjuk, hogy működik.” – nyilatkozta Zatykó Benedek a projekt egyik kitaláló önkéntese.

Az első futárok csütörtökön 16:30-kor indultak a Megálló Közösségi Ház udvaráról, várták az érdeklődő sajtómunkatársakat.

 

Németh Zsófia,

közösségszervező koordinátor,

MASZK Egyesület, Megálló Közösségi Ház

[email protected]

+36 30/467-1689