Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás vagy mumifikálás?

  • 2008. február 20.
  • humusz

komposztalo_edenyek_120_120 - Mi lesz a sorsa a sok ezer mûanyag komposztáló edénynek? 

2005-ben, a dunakanyari faluban, ahol lakom, a Polgármesteri Hivatal beszerzési áron kezdett árusítani szép, nagy (400 literes), zöld komposztáló edényeket a lakosok számára. Én is vettem egyet édesanyámnak, aki Budapesten lakik, és akinek rendezett kis kertjében jó megoldásnak tûnt ez a kúpos formájú kukaszerûség ami „esztétikus megjelenésû, ezáltal a kert «díszévé» válhat". Benedek Attila írása

Édesanyám nagyon örült, és - a zöld kukához mellékelt komposztálási tanácsadó füzetke utasításait betartva - szorgalmasan elkezdte használni. Eleinte az történt, amire számítani lehetett, és amit a gyártó is állít az edényről: a belerakott fű, gally, levél, virág harmadrészére esett össze, nagyon látványos volt, anyukám boldog volt.

kompolyt_400_400 

Aztán szép lassan, ahogy teltek a hónapok, lassan megtelt az edény is, anyukám száraz időben locsolgatta, nedves időben szárítgatta, ahogy kell, és próbálta volna alul kiszedni a kész komposztot, de a zöld tehén nem tejelt. Mintha nagyon komoly székrekedése volna, a komposztnyíláson csak kövesedett szürkésfekete törmeléket lehetett kikaparni. Talán az edény alsó peremén a levegőnyílások nem elégségesek, vagy a gilisztáknak és egyéb, a komposztálódáshoz szükséges organizmusoknak nem volt ínyére, hogy a műanyagban lévő lukakon áttelepüljenek az edény belsejébe - ezt nem tudom, de valami nem működött.

Azóta sok idő telt el, anyukám egy ideig még próbálkozott, aztán feladta. A komposztáló most is ott áll a kertben, mint valami nagy zöld szarkofág, belsejében az összekeményedett múmiával.

komposztalo_edenyek_400_400 

Az önkormányzatok 2005-ben, a hulladékkezeléssel kapcsolatos pályázatok keretében, a szelektív hulladékgyűjtés kiépítésekor jutottak a szóban forgó komposztálóedényekhez kedvezményes áron, egy, a Minisztériumhoz kapcsolódó környezetvédelmi Kht. segítségével. A falunk hivatala 200 db-ot vásárolt, ennek nagyobbik része most is ott tornyosul a hátsó udvaron. Az interneten tucatjával lehet találni önkormányzatokat, ahol egyre kedvezményesebben, esetleg nyereményjátékok díjaként osztogatják a zöld komposztálót.

Vajon kipróbálta valaki egyáltalán, mielőtt legyártottak sok ezret belőle? A terméknek van minőség-ellenőrzési igazolása, csak sajnos nem arról, hogy lehet-e vele komposztálni, hanem arról, hogy jól van legyártva. A gyártó honlapja szerint 100%-ban újrahasznosítható PE anyagból készült. Hurrá, akkor megnyugodhatunk, valahol, valamikor, valaki majd jó pénzért, jó sok energia felhasználásával újragyúrja az anyagot valami új célra.