Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszámoló a nyíregyházi komposzt napról

  • 2006. június 14.
  • humusz
komposzt_party_017_120Június 6-án, egy nappal a Környezetvédelmi Világnap után, Nyíregyházán is a kiskerti komposztálásra biztattuk a városlakókat, a gyerekeknek pedig megmutattuk, mennyi élet lakozik a komposzt-halomban és az mi mindenre jó.

Hétfő este még nagyon izgultunk a másnapi rendezvény sikeréért, és aggódva figyeltük az eget, eláll-e reggelig az Észak-Magyarországon újabb árvizeket okozó eső. Az időjárás azonban mellénk állt és úgy tűnik, fontosnak tartotta a komposztálás ügyét, mert a reggel napsütéssel köszöntött ránk. 10 órakor már az egyik helyi általános iskola 3. osztályos diákjaival vizsgáltuk a komposztot. A programunkon résztvevő csoportoknak először egy általános tájékoztatást adtunk arról, miről szól a kampány, mit értünk komposztálás alatt, miért fontos és hasznos hogy minél többen gyakorolják.

Ezután négy csoportban, forgószínpad szerűen foglalkoztunk a gyerekekkel. Az elsőkomposzt_party_002_120 helyszínen azt néztük meg, milyen arányban van a kukánkban komposztálható anyag, mi mehet a komposztba és mi nem, illetve zöldség-gyümölcs-felismerősdit játszottunk fotók segítségével. A másodikon a komposztban vizsgálódtunk, apró élőlények, még el nem bomlott szerves anyagok után kutatva. A harmadik helyszín a talajról szólt: talajszelvény bemutató, talajsimogató és a talaj szerepéről szóló tablók megtekintése. A negyedik állomáson pedig KOMPOMATáztunk, hasonlóan nagy sikerrel, mint a korábbi kampány állomásokon.

Az iskola végének közeledte miatt több csoportra számítottunk iskolákból. Talán a bizonytalan időjárás, vagy éppen a közelgő szünet miatt jöttek kevesebben mint máskor. Így sem panaszkodhatunk. Sok járókelő megállt, érdeklődött, tanácsot kért. Őket leginkább a kiállított komposztkeretek, a komposzt aprítékoló érdekelte és szívesen vittek a kiadványból, hogy otthon átolvasva leellenőrizzék, jól komposztálnak-e.

A helyi média képviselői újságcikkben, TV híradóban és rádió riportban is beszámoltak a rendezvényünk tartalmáról, céljairól.

Az akciónapon a közvetlen munkatársak mellett sok önkéntesünk jött el segíteni. Nagyon köszönjük a segítségüket!!!

Mire az utolsó bejelentkezett csoporttal is befejeztük a komposzt-vizsgálódást, az ég ismét sötétedni kezdett, újból eleredt az eső. Másfél órával hamarabb és kissé gyorsabban kellett összepakolnunk, mint azt terveztük, de azt hiszem ettől függetlenül az akciónap eredményesen zárult. A kampány elemei még aznap tovább vándoroltak Miskolcra, hogy ott is hirdessék az üzenetet: „Komposztálj!”. Mi pedig reméljük, hogy a vénasszonyok nyarán újra kapunk egy kis napsütést, hogy aki most lemaradt a programról, egy őszi akciónapon bepótolhassa.

Csige Anikó
E-misszió Egyesület

 

 

Kapcsolódó újságcikkek:

Index Kelet - A komposztálásért kampányoltak 

 

 

komposzt_partyl00_007_400