Aprítékolási akció Újbudán (2023. tavasz)

  • 2023. április 09.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

Önkormányzatunk szeretné, ha a házaknál minél több szerves anyag maradna helyben és hasznosulna a kertekben. Az aprítékolási akcióra 2023. év tavaszán is sor kerül. 

A szolgáltatás minden újbudai számára ingyenes, jelentkezési sorrendben történik a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, az alábbi feltételekkel:

  • előzetes regisztráció szükséges
  • egy címmel egy regisztráció adható le
  • regisztrált címenként maximum 5 m3 zöldhulladék aprítása biztosított.

 Fontos tudnivalók

Mit és hogyan aprítékolnak?

Maximum 15 cm átmérőjű, szennyeződésektől mentes gallyak aprítékolhatók, amelyeket nem kell összekötni, sem feldarabolni, csupán a vastagabb végükkel egy irányba rendezni.

 

Hová kell kihelyezni a gallyakat?

Az aprítandó gallyakat az ingatlan elé kell kikészíteni, a kerületrészeknél feltüntetett napon úgy, hogy azok a gyalogos és gépjármű-közlekedést ne akadályozzák. Az idő előtti hulladék kirakás szabálysértésnek minősül! A teherautónak és az aprítógépnek 12 méter hosszú, vagyis három személyautónyi hely biztosítása szükséges.

 

közösségi adományozás

Mikor végzik el a munkát?

A visszaigazolt regisztráció alapján a szolgáltatást végző vállalkozó a kiválasztott időpontot követő napon 8.00 és 15.30 között fogja felkeresni a jelentkezőt, amennyiben az aprítást az időjárási viszonyok is lehetővé teszik aznap.

 

Hasznosítható-e házilag a faapríték?

A jelentkezés során előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik vállalják, hogy a keletkezett aprítékot helyben tartják, és a kertjükben használják komposztáláshoz vagy talajtakaró mulcsozásra. Az aprítás során a zöldhulladék átlagosan hatodára esik össze, tehát ha az aprításra váró ághalom paraméterei 3m x 2m x 1m, azaz 6 laza köbméter, akkor a keletkező apríték kb. egy köbméter lesz lombhullató fák esetében, örökzöldek esetén az apríték mennyisége nagyjából a kiindulási ághalom mennyiségével azonos. Ha a regisztráció során a helyben hasznosítást jelölték be, akkor ezen az aprítás elvégzése után nem lehet változtatni. Az aprítékot a darálást követően 3 napon belül be kell hordani a közterületről a magánterületre, és gondoskodni kell a közterület megtisztításáról.

 

Az apríték felhasználásának lehetőségei és előnyei

Az apríték komposztálható, így kb. egy év alatt humusz keletkezik belőle, vagy talajtakarásra is használható: nem engedi kiszáradni a talajt, gátolja a gyomnövények elszaporodását, bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az Újbuda honlapon az aprítékolási akciónál található linken keresztül vagy a www.komposztmester.hu/jelentkezes oldalon, egy űrlap kitöltésével lehet, az aprítandó ághalom paramétereinek egyidejű megadásával. A regisztráció beküldéséről automatikus válaszlevelet küld az oldal. Ha ez egy órán belül nem érkezik meg a megadott e-mail címre, akkor az igénybejelentés sikertelen. Ez esetben próbálja újra, vagy jelezze a hibát a 0630/544-8778-as telefonszámon.

 

XI. kerület – HelyszínekKihelyezés időpontja 2023. tavasz
Kelenföld (Hamzsabégi út – Etele út – Fehérvári út közti terület)április 2.
Kelenföld (Hengermalom út – Fehérvári út – Hamzsabégi út – Duna közti terület)április 4.
Albertfalva (Etele út – Fehérvári út – Andor u. – vasút közti terület)április 10.
Albertfalva (Andor u. – Fehérvári út – vasút közti terület)április 12.
Albertfalva (Hengermalom út – Fehérvári út – Duna közti terület)április 16.
Őrmező, Dobogó Megváltozott lehatárolás: (Március u., Május u., Péterhegyi út, Rimaszombati út által határolt terület ide került)április 18.
Kelenvölgyáprilis 20.
Péterhegyáprilis 26.
Gazdagrét, Madárhegy, Pösingermajormájus 1.
Sasad (Rétköz u. – Sasadi út közti terület)május 4.
Sasad (Sasadi út – Dayka Gábor u. közti terület)május 10.
Sashegymájus 16.
Szentimreváros, Lágymányosmájus 21.
Gellérthegymájus 22.

forrás: ujbudaonline.hu