Zöld Otthon

Ha valaki elindul a hulladékcsökkentés és zöld életmód kialakítása felé, óhatatlan, hogy számtalan kérdéssel találja szemben magát. A zöld otthon kialakítása közben könnyű elveszni az internet zöld zajában. A tájékozódásotokat igyekszünk segíteni ezzel az oldallal. A gyakran ismételt kérdések mentén állítottuk össze a 2020-as előadások tematikáját, ezek a linkekre kattintva visszakereshetők. Köszönjük, ha észrevételeiddel segíted az oldal folyamatos karban tartását. Elérhetőségünk: humusz<kukac>humusz<pont>hu.

 

 

Alapelvek zöld otthon kialakításához*:

 

*Tóth Andi, A Dobd ki a szemetest c. könyv szerzőjének nyomán 

 

Tippek zöld háztartáshoz:

zöld háztartás fél egészség

 

 

Melyek azok a termékjelezések, amik segítenek jó döntést hozni?

Kattints ide és ismerd meg a termékjelzéseket: https://humusz.hu/termekjelzesek

 

2020. őszén előadássorozat keretében keressük azokat a fenntarthatósági megoldásokat, amikkkel élettereinket zöldebbé varázsolhatjuk. 

Az esemény plakátjára kattintva további információkat olvashatsz a programról.

 

Az előadások visszanézhetők a facebookon:

1. előadás FB eseményvideóanyag.

2. előadás FB eseményvideóanyag.

3. előadás FB eseményvideóanyag.

4. előadás FB eseményvideóanyag.

5. előadás FB eseményvideóanyag.

6. előadás FB eseményvideóanyag.

 

+1  A gilisztakomposzt-workshopon készült felvétel ITT érhető el.

 

GY.I.K.

Valóban környezetbarátabb-e a mosható pelus?

A mosható pelenkával nem csak a környezetet kíméled, de pénzt is megtakarítasz, sőt még hazai gyártót is támogathatsz. a tudatos vásárlók cikksorozata segít eligazodni a mosható és a lebomló pelenkák világában.

 

Hol lehet beszerezni mosható textilpelenkát?

Számos országban egyre több, a környezetért aggódó szülő tér vissza a textilpelenka használatához. A mamamibolt kínálatában kedvünkre válogathatunk az ilyen típusú pelenkák közül.

Monapel pelenkák kaphatók továbbá a Zöldboltban és a Zoldpolc.hu internetes áruházban is.

A legfontosabb szempontok egy környezet- és bababarát pelenkánál: 
- természetes anyagból készüljön
- kevés festékanyagot tartalmazzon 
- ne klórral legyen fehérítve 
- kis mértékben vagy ne termeljen hulladékot: vagy teljesen mosható, mint a textil pelenka, vagy cserélhető rész van benne 

 

Hol találok környezetbarát termékeket?

Hazánkban is egyre több tudatos fogyasztó keresi a boltok polcain a környezet- (és egészség) barát alternatívákat, legyen szó akár bioélelmiszerekről, natúrkozmetikumokról, energiatakarékos berendezésekről, vagy természetes összetevőket tartalmazó tisztítószerekről. Ezt a fogyasztói igényt felismerve már számos élelmiszer-lánc és bolthálózat forgalmaz ilyen termékeket, sőt, vannak olyan üzletek, amelyek kifejezetten környezetbarát termékek forgalmazására szakosodtak.

Hogy hol lehet környezetbarát termékeket vásárolni? Tulajdonképpen akár bárhol, ha tudjuk, mit kell keresni. Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, azonban mivel gyakran kérdezik meg tőlünk, hol érdemes vásárolni, néhány konkrétumot is írunk. A lista nem teljes. Szívesen veszünk további példákat, tapasztalatokat!

Piacok

A legtöbb piacon találkozhatunk helyi termelők termékeivel, illetve nagyobb eséllyel tudunk csomagolásmentesen vásárolni. Kifejezett bio- és/vagy termelői piacok előnyben!

 

Csomagolásmentes üzletek

Jelenleg Magyarországon négy üzletről tudunk, amely kifejezetten a hulladékmentesség jegyében nyitott meg. Budapesten a Ligeti Bolt  két helyen is (XIII., Katona József utca utca 9-11. és XI., Karinthy Frigyes út 14.), valamint a Ne pazarolj a Fő utca 79. alatt, továbbá Debrecenben a Cekker Bolt (Kossuth u. 49.).

 

Hulladékmentes.hu

webáruházat Kump Edina környezetkutató alapította, aki maga is a hulladékmentes életmód elkötelezettje. A termékek kiválogatásánál különösen ügyel arra, hogy környezeti szempontból a legjobbak legyenek. Miután online áruházról van szó, az ország bármely pontjára rendelhető termék. A csomagolásnál is odafigyelnek, hogy minél kevesebb legyen.

Kuponkód: humusz

A kuponkód felhasználásával 5% kedvezmény jár neked, illetve a Humusz Szövetséget is támogatod!

 

Zöldbolt

10 éve jött létre a Zöldbolt, hogy egy helyen megtalálhatóak legyenek hétköznapi termékek, eszközök környezetbarát alternatívái. Két üzletük van, egy Budapesten (XII., Kiss János altábornagy u. 35.) és egy Veszprémben (Budapest út 58.), valamint házhoz szállítást is vállalnak webáruházukon keresztül.

 

Zöld Zug

Az Ökoszolgálat Alapítvány boltja és webshopja, környezeti tanácsadó irodaként is működik. Budapesten a Nádor utca 34. fsz. 2. szám alatt találhatóak meg.

 

Zöldpolc

"zöld" minihipermarket 2010-ben jött létre, üzletük Budapesten (XI., Bartók Béla út 98-102) található, illetve házhoz is szállítanak termékeket.

 

Ökokuckó

Alapvetően környezetbarát tisztítószerekkel, mosószerekkel, natúrkozmetikumokkal foglalkoznak. Két üzletük van Budapesten (IV. Bőröndös utca 3.; III. Vízimalom s. 12.), webáruházat is üzemeltetnek.

 

Kenderkóc

Webáruházukban kézműves alapanyagokat lehet elsősorban beszerezni.

 

Mamamibolt

Környezetbarát baba-mama termékekre specializált üzlet (Debrecen, Cegléd u. 16.) és webáruház, de egyéb háztartási termékek is kaphatóak náluk.

 

 

Hol tudok beszerezni vászontáskákat?

Hazánkban naponta 1,3 millió nejlon bevásárló szatyor kerül forgalomba. Ezeket a szatyrokat átlagosan 20 percig használjuk, lebomlásukhoz azonban 300-400 évre van szükség. Hulladékégetőben történő ártalmatlanításuk során  erősen mérgező dioxinok és hidrogén-cianidok keletkeznek. A nejlonszatyrok kiváltására alkalmas többször használható, mosható vászontáskák egyre népszerűbbek a hazai fogyasztók körében is. A teljesség igénye nélkül az alábbi helyeken szerezhetünk be vászon bevásárlótáskákat. Ha megvan a szatyor csak arra kell figyelnünk hogy ne maradjon otthon mikor vásárolni megyünk.

 

Nagyobb mennyiség esetén az alábbi gyártókhoz fordulhatunk:

 

Honnan tudok karácsonyra élő fenyőt kölcsönözni?

Oázis kertészetek: Az itt vásárolt élő (cserepes) fenyőket az ünnepek után (január első hetében) a kertészetek visszaveszik. A fenyőfa árának 50 %-át a fenti időszakban az eredeti nyugta bemutatása esetén lehet levásárolni.

 

Hol kapható mosószóda?

mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Környezetkímélõ, mert olyan körfolyamatban állítják elõ, amelynek nincs káros mellékterméke.

Mosás: Tetszés szerint a mosóporadag harmada-fele helyettesíthetõ mosószódával. Nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz.
Áztatás: Az erõsen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás elõtt egy éjszakára langyos, enyhén szódás vízben érdemes áztatni. Leégett edények áztatásához 5 liter forró vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda.

Mosószóda egyes bio-, háztartási- és gazdaboltokban, illetve az alábbi címeken kapható:

 

Hol kapható környezetbarát festék?

A "zöld" festékeket gyártó cégek ügyelnek arra, hogy csak természetes alapanyagokat használjanak fel termékeikhez, és az összetevőket csak a szükséges mértékben módosítsák, finomítsák. Előállításuk során nem termelődik a szintetikus festékeknél megszokott nagy mennyiségű környezetszennyező melléktermék.
A természetes alapanyagok újratermelődnek, többnyire növényi, kisebb mértékben állati eredetűek, régóta ismert és felhasznált anyagok. Biológiai úton lebomlanak, a környezetet nem terhelik, nem mérgezik.

ORANGE 6 Kft.
A BIOPIN termékek hivatalos magyar importőre. Festékek, lakkok, lazúrok, olajok, viaszok kizárólag természetes alapanyagokból.
Budapest 1163 Cziráki u. 26-32 T: 1/403-16-83
Viszonteladók listája megtekinthető a Kft. honlapján (www.biofestek.hu)

www.naturillo.hu
A német Kreidezeit Naturfarben GmbH. 1988 óta gyárt természetes felületkezelő szereket, egyre bővülő választékukban valamennyi kül- és beltéri felületkezelési feladatra találunk megfelelő hatású, könnyen alkalmazható terméket.  Honlapjukon érdekes információkat olvashatunk a hagyományos festékek "veszélyeiről", továbbá online megrendelésre is van lehetőség.

Sárgafogó Barkácsbolt

 

Azúr Bagoly Tejfesték

A tejfestéket már évezredekkel ezelőtt is használták, az elmúlt évek során pedig a bútorfestők fedezték fel újra. 100%-ig természetes összetevőinek köszönhetően az Azúr Bagoly Tejfesték használata teljesen biztonságos, akár kisbabák környezetében is alkalmazható; biológiailag lebontható, így abszolút környezetbarát. Az Azúr Bagoly Tejfesték ugyanazokból az alkotóelemekből készül, mint a régen íróból, porrá tört mészkőből és a természetben lelt színezőanyagokból házilag kevert festékek. Megvásárolható az Azúr Bagoly webáruházban, ahol természetes összetevőkből készülő bútorápolók és felületkezelő anyagok is megtalálhatóak.

 

Az oldalt a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának  támogatásával valósítottuk meg 2020-ban.