Verseny a bécsi iskolákban
A bécsi városvezetés környezetvédelmi osztálya a városi iskola tanácsának elnökével és a gazdasági kamara elnökével közösen egy olyan hulladékcsökkentési programba kezdett, amely a vendéglátóiparban keletkezõ hulladékok mennyiségét kívánja csökkenteni.
A vendéglátóipari és turisztikai szolgáltatások színvonala rendkívül magas az osztrák fővárosban, az oda látogató turisták könnyen a gasztronómiai élvezetek rabjaivá válhatnak.
Azonban mindennek megvan a hátránya is. Ebben az esetben az ételek, italok árusítása során a fogyasztási igények megnövekedése miatt a csomagolóanyagok mennyisége is megnövekedett. Vizsgálatok igazolták, hogy Bécsben a maradék hulladék kb. 42%-a a vendéglátóiparból származik. Ez a hulladék főleg csomagolóanyagokból és ételmaradékokból áll. Az ételmaradék mennyisége 70.000 tonnát tesz ki, amelynek egy része kifogástalan minőségű, tehát elvileg fogyasztható lenne.
Ezért döntött úgy a város vezetése, hogy közösen a városi iskolatanácsának elnökével és a gazdasági kamara elnökével meghirdetnek egy olyan iskolai versenyt, amelyben a gasztronómiai hulladékok mennyiségének csökkentését tűzik ki célul.
A verseny keretein belül kreatív és innovatív ötleteket várnak az alábbi témák kapcsán:
- nagy- és kiskonyhák, imbiszbódék
- étel és ital csomagolóanyagok
- bevásárlás, feldolgozás, maradékanyag hasznosítás.
Elsősorban olyan ötleteket várnak, amelyek ökológiai és gazdasági jelentőséggel is bírnak, továbbá a gyakorlatban megvalósíthatók. A versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik elvégezték a 11. osztályt egy turisztikai vagy vendéglátóipari szakközépiskolában vagy gimnáziumban. Pályázatot kisebb-nagyobb csoportok vagy osztályok is benyújthatnak.
A pályázatokat egy független szakmai zsűri értékeli, melynek tagjai a Bécsi Környezetvédelmi Osztály, a városi iskola tanácsának elnöke, gazdasági és média szakemberek lesznek. A zsűri a pályázatokat egyenként értékeli és a legjobb hármat díjazza. Összesen maximum 2000 Euro pénzjutalmat lehet elnyerni.
Az elbírálásnál az alábbi kritériumokat veszik figyelembe:
- környezeti jelentőség és ökológiai haszon
- gyakorlati alkalmazhatóság és gazdasági haszon
- kreativitás és eredetiség
A díjazottak kiválasztását a már említett szervek végzik el.
Forrás: http://www.natuerlichwien.at/wenigermist/abfallvermeidung/294
Fordította: Hajnal Szilvia