Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újbudai komposztprogram - Lezárult a keretosztás!

  • 2009. május 11.
  • humusz
Szerző: 
admin

A XI. kerületi Önkormányzat- több mint féléves előkészítés után - 2008. novemberétől házi komposztálási programot indított a kerületi lakók és intézmények számára az FKF Zrt. és az OBI támogatásával, a HuMuSz közreműködésével.

 

 

A programban a HuMuSz a tájékoztatást, a jelentkezők felkészítését, folyamatos szakmai segítségnyújtást, illetve ellenőrző szerepet vállalt.

Hosszú távú célunk az, hogy egy olyan mintaprogramot működtessünk, amely például szolgálhat más önkormányzatok és civil szervezetek részére.  

A programra a mai napig több, mint 260-an jelentkeztek. A jelentkezők között szép számmal találhatók társasházak és intézmények - iskolák, óvodák, egyéb intézmények.  

Minden jelentkezőnek küldtünk meghívót a tájékoztató előadásunkra, ahol szakemberek segítségével kaphattak elméleti ismereteket és gyakorlati tanácsokat a komposztálással kapcsolatban. Az előadás után a jelentkezők aláírták az együttműködési megállapodást, mely rögzíti a komposztprogramban való részvétel feltételeit, majd átvehették a kereteket, illetve olyan nyomtatott tájékoztató anyagokat, melyek segítik a komposztálás fortélyainak elsajátítását, illetve tartalmazzák a szükséges információforrásokat, elérhetőségeinket. 

Az együttműködési nyilatkozatban kértük, hogy az e-mail címüket is adják meg a jelentkezők abból a célból, hogy felkerülhessenek egy olyan levelezőlistára, ahol feltehetik kérdéseiket, megbeszélhetik tapasztalataikat. A levelezőlista zárt, szakértőinken kívül  csak az újbudai  programra jelentkezők kerülhettek fel rá.

A listára időnként szeretnénk olyan tájékoztató anyagokat is feltenni, melyek érdekelhetik a komposztáló programban részt vevőket, illetve a tapasztalataikat a www.komposztalj.hu oldalon szeretnénk megjelentetni. 

Május 9-én - Nulla Hulladék Napunk keretében - tartjuk utolsó tájékoztató előadásunkat a programra jelentkezőknek. A programra szánt 600 komposztkeret gazdára talált. 

Nagyon örülnénk annak, ha a jövő évi költségvetésben is elkülönítene az Önkormányzat egy bizonyos keretet a program folytatására, ha a Komposztáló projekt Újbudán program mintaprogrammá válhatna a többi kerület, önkormányzat számára. 

A programban részt vevők kérdéseikkel Mozsár Gabriellát kereshetik a [email protected] címen. 

A programot részben a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.