Töltsünk újra mi is – Ma van az Újratöltés világnapja!

  • 2023. június 15.
  • Gyuri

Az újratöltés és az újrahasználat kritikus fontossággal bírnak: mind egyéni, mind rendszerszinten előtérbe kell helyeznünk és be kell építenünk a mindennapjainkba, ha komolyan szeretnénk csökkenteni a műanyag- és a klímaválság veszélyeit. Cikkünkben megnézzük, hogyan állunk az újrahasználat terén ma: milyen kezdeményezésekre és jó gyakorlatokra lehetünk büszkék, illetve milyen akadályok állnak az újrahasználat előtt.

 Idén is számos magánszemély és szervezet ünnepli az újratöltés világnapját június 16-án – a City to Sea például az újrahasználat témáját körbejáró digitális eseményt (Global Reuse Summit) szervez a változásért küzdők, a cégvezetők, jogszabályalkotók, innovátorok és minden érdeklődő számára, akik tanulhatnak, tapasztalatot cserélhetnek, és közösen gondolkodhatnak arról, hogyan léphetnénk túl az egyszer használatos termékeken és csomagolásokon. 

 

Az ipari lobbi nem lassít

Pontosan két héttel e cikk megjelenése előtt, június 2-án zárult le az ENSZ Globális Műanyagegyezményét tárgyaló kormányközi tárgyalóbizottságának második ülése Párizsban, amelynek célja egy jogilag kötelező erejű egyezmény megalkotása a műanyagszennyezés felszámolására. Az egy hétig tartó tárgyalássorozat első fele sajnos egy kritikus pont, az „eljárási szabályzat” (konkrétan a szavazati és vétójogok) részleteinek megvitatásával telt a politikusok, civil szakemberek, és a műanyagszennyezés által leginkább érintett csoportokat képviselők között. Ezt sokan a vita késleltetésére irányuló taktikának tekintik, ami az olaj- és petrolkémiai ipar lobbierejének köszönhetően közvetve aláássa az egyezmény általános célkitűzéseit. A tárgyalások során ráadásul a résztvevők – a zöld szervezetek bánatára – nagyrészt a hulladékok kezelésének különböző módozataira összpontosítottak: több uniós tagállam is a „kémiai újrahasznosítás” és az EPR témáját próbálta előtérbe helyezni ahelyett, hogy a mértéktelen műanyaggyártás szükségességét kérdőjelezték volna meg.

Előrelépésnek tekinthető azonban, hogy a tervek szerint a következő, a Nairobiban megrendezésre kerülő találkozó előtt elkészülhet az egyezmény előzetes szövegtervezete, ami a novemberi tárgyaláson már érdemi viták alapját képezheti. Ráadásul az Európai Unió tagjai és más országok is felhívták a figyelmet a globális hulladékcsökkentési célok szükségességére, valamint a hulladékhierarchia és a megelőzés, illetve újrahasználat előnyben részesítésének fontosságára.

 

Ma van az Újratöltés világnapja – töltsünk újra mi is!

 A Szentkirályi elnökének megkérdőjelezhető állításai és a Cola be nem váltott ígéretei

A PET-palackok a visszaváltási díj hazai bevezetése után „teljesen eltűnnek a szemétből”, nyilatkozta Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke a penzcetrum.hu oldalán megjelent interjúban.  A Humusz Szövetség szerint indokolatlan az optimizmus, és életszerűtlen a következtetés. Ráadásul Balogh az interjúban az ipar azon hamis narratíváját is megismétli, miszerint az emberiség etetéséhez-itatásához műanyag csomagolásra van szükség, illetve nem a gyártók a felelősek a mindannyiunkat elárasztó hulladékok miatt, hanem az egyének: a fogyasztók/szemetelők.  Az az állítása is minimum vitatható, hogy „nincs PET szemét Nyugat-Európában”, illetve hogy „a PET-palack a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag, mert 9-10 alkalommal is újra lehet hasznosítani”.

Oldalunkon mi is többször írtunk a műanyagok veszélyeiről és az újrahasználat előnyeiről. Aki részletesebben is utánaolvasna a témának, annak ajánljuk a Zero Waste Europe műanyag palackok körforgásosságát, illetve az eldobható és újrahasználható csomagolásokat elemző életciklus-elemzéseket vizsgáló anyagait (ITT és ITT). Ezekből kiderül, hogy a jövőben a palacktól-palackig újrafeldolgozás során a jelenlegi 17%-ról 61% és 75% közötti értékre növekedhet az újrafeldolgozott tartalom felső határa – optimális esetben! Továbbá hogy a legtöbb életciklus-elemzés az újrahasználható csomagolást hozza ki a környezettudatosabb megoldásnak az eldobható csomagolásokkal szemben. De említésre érdemes a Defend Our Health május 23-án megjelent tanulmánya is, amely a műanyag palackok ökológiai lábnyomára fókuszálva az emberi egészséget, a környezeti igazságosságot fenyegető, az éghajlatváltozást fokozó veszélyekre hívja fel a figyelmet.

Persze nem csak hazánkban találkozhatunk megalapozatlan kijelentésekkel és kétes ígéretekkel a nagy cégek részéről. Tavaly év elején a Coca-Cola jelentette be, hogy 2030-ra a márka portfóliójába tartozó összes ital 25%-át újratölthető/visszaváltható üveg- vagy műanyagpalackban, vagy újratölthető italos dobozban forgalmazza. Ezt a környezetvédelmi civil szervezetek üdvözölték, ugyanakkor óvatosságra intettek mindenkit, ugyanis a cég korábbi ígéretei nem sok bizalomra adtak okot. Sajnos egy évvel később azt látni, hogy a félelem megalapozott volt: a Coca-Cola újrahasználható csomagolásban értékesített termékeinek aránya 2022-ben még csökkent is (a fenntarthatósági jelentésük szerint 16-ról 14%-ra), míg a műanyag csomagolás és a „szűz” műanyag teljes felhasználása növekedett. Pedig a Coca-Cola által használt újratölthető palackokat 25-50 alkalommal is újratöltik, attól függően, hogy milyen anyagból (műanyagból vagy üvegből) készültek. Ez azt jelenti, hogy minden egyes újratölthető palack 24-49 egyszer használatos műanyag palackot helyettesíthet. A Coca-Cola FEMSA jelentése szerint pedig az újratölthető palackok használatával az üvegházhatású gázok kibocsátása akár 47%-kal is csökkenthető az egyszer használatos műanyag palackokhoz képest.

 

Töltsünk újra mi is – Ma van az Újratöltés világnapja!

 Az újrahasználati jó gyakorlatok már terjedőben vannak, és jó okunk lenne átvenni őket

Az újratöltés világnapja mellett több remek kezdeményezés is indult az utóbbi években, amelyek a különböző érintettek figyelmét igyekeznek felhívni a problémára, és még inkább a megoldásokra. Ilyen például a #WeChooseReuse kampány, amelyet magánszemélyként és civil szervezetként is támogathatunk, de a vállalkozások és az önkormányzatok is kifejezhetik elköteleződésüket az újrahasználat mellett. De a Humusz is állásfoglalásban fordult a jogszabályalkotókhoz egy hatékony betétdíjas rendszer érdekében.

Számos példa mutatja Európa-szerte, hogy az újrahasználati rendszerek működőképesek, és széles körű elterjedésük komoly környezeti előnyökkel járna. Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk: világszerte és hazánkban is egyre több vállalkozás vezet be újrahasználati rendszereket sikeresen. Magyarországon is gombamód nyílnak a csomagolásmentes üzletek, ahol élelmiszerek mellett tisztálkodási- és tisztítószereket is tudunk saját csomagolásban vásárolni.  A tudatosabbak pedig az eldobható ételes- és italos csomagolásokat eddig is el tudták kerülni, hiszen nagyon sok vendéglátóhely nyitott arra, hogy elfogadja a saját dobozokat és poharakat. Hosszabb távon azonban a vendéglátóhelyek és a vásárlók érdeke is újrahasználati rendszerek bevezetése – hazánkban a RAKUN Dobozközösség nyújt környezetbarát alternatívát azok számára, akik nem szeretnék elviteles dobozokkal megtölteni kukájukat. És ugyan egyelőre csak külföldön, de az online kereskedelemben is találni példát újrahasználható csomagolásra. A finn betétdíjas rendszer, a RePack csomagolását akár 20-szor is újra fel lehet használni.

És hogy az átállás tényleg megérné-e? Számítások szerint amennyiben 2027-ig az elvitelre szánt ételtárolók és poharak, az e-kereskedelmi ruházati cikkek és kiegészítők csomagolása, valamint a nagy üzletekben árult háztartási tisztítószerek esetében az újrahasználható csomagolás aránya elérné a 20%-ot, a következő megtakarításokat lehetne elérni:

    • Közel 1,3 millió tonna CO2e kibocsátás megelőzése (ennyit 59 millió kifejlett fa tudna elnyelni).
    • Közel 3,5 milliárd köbméter megspórolt víz (ez majdnem 1,4 millió olimpiai medencét töltene meg).
    • 10 millió tonna (avagy 1,26 millió teli teherautónyi) megspórolt nyersanyag.

Levonhatjuk tehát a következtetést: megéri újratölteni!