Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez a három sikeres iparág könnyen kivezethetné az egyszer használatos csomagolást

  • 2022. február 08.
  • Csilla

A pandémia a fejlett világ fogyasztási szokásait is megváltoztatta, egyes iparágak egyértelműen győztesként jöttek ki a járványból. Az étel-házhozszállítás, az e-kereskedelem és a tisztítószerek eladása is az egekbe tört, ezek pedig sajnos szinte kizárólag az egyszer használatos csomagolásra hagyatkoznak, melyből egyből – jellemzően – műanyag szemét lesz. Pedig ahogyan az a Rethink Plastic és a Break Free From Plastic közös anyagából kiderül, ezeken a területeken egész egyszerűen megoldható lenne a körforgásos gazdaság irányába tett lépés, az újrahasználat megvalósítása.

Manapság egyre gyakrabban előkerülő téma a közbeszédben az eldobható műanyagok okozta globális probléma, ennek ellenére az egyszer használatos csomagolások továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 177 kg-mal Európában 2019-ben rekordszintet ért el az egy főre jutó csomagolási hulladék mennyisége.

Sokan – főleg a nagyvállalatok – az újrahasznosítás arányának növekedésében látják a megoldást, azonban egyre több kutatás hívja föl a figyelmet arra, hogy egyrészt az újrahasznosítási ígéretek mögött a valóság teljesen más képet fest, másrészt olyan mennyiségben gyártunk és fogyasztunk, hogy nincs olyan hulladékgazdálkodási rendszer, ami ezt megfelelően kezelni tudná. Valódi megoldást a csökkentés, illetve az újrahasználat nyújthat.

 

újrahasznosítás nem elég

 

A Rethink Plastic és a Break Free From Plastic által készített anyag a Circular Economy Portugal tanulmánya alapján ezt a témát járja körbe, megoldásként az újrahasználható csomagolások használatának növelését ajánlva. A tanulmány célja, hogy bemutassa az újrahasználati rendszerek létrejöttének lehetőségeit, amelyek csökkenthetnék a csomagolások környezetre gyakorolt hatását.

Az anyag három ágazati szektort vizsgál meg: 

  • Elvitelre szánt ételtárolók és poharak
  • E-kereskedelmi ruházati cikkek és kiegészítők csomagolása
  • A nagy üzletekben árult háztartási tisztítószerek csomagolásai

Elsősorban azért ezekre esett a választás, mert az újrahasználat megvalósításának a lehetősége ezekben az ágazatokban a legnagyobb.

 

Egyszer használatos elviteles dobozok és poharak – az egészségünkre is károsak

A COVID-19 járvány felbukkanása óta 40%-kal nőtt az elviteles csomagolóanyagok használata, mivel a pandémia alatt több ember rendel házhoz ételt, és – higiéniai okok miatt – a saját ételtároló használata is visszaszorult.

Azért is fontos kiemelni az élelmiszer- és italcsomagolásokat, mint például a PET, a PP, az alumínium vagy a viaszos alapú papír, mert nemcsak környezetünkre, hanem egészségünkre is káros anyagokat tartalmazhatnak.

Az összehasonlító elemzés szerint a többször használható ételtárolók, illetve poharak környezeti lábnyoma 13-szor, ill. 4-szer kisebb, mint az egyszer használatos társaiké. 

 

Tovább nőtt a divatágazat az e-kereskedelemben, de a csomagolás maradt

Szintén a COVID-19 hatására még népszerűbb lett az online kereskedelem: becslések szerint Európában 2019 és 2020 között 31%-kal nőtt. 

A tanulmány során készített életciklus-elemzés szerint egy újrahasználható csomagolásokkal dolgozó rendszernek közel 3-szor kisebb környezeti hatása van az e-kereskedelmi divat szektorban, mint az egyszer használatos csomagolásokat alkalmazó rendszernek.

 

Komoly hatást érhetnénk el a háztartási tisztítószerek csomagolásának újratöltésével

A háztartási tisztítószerek csomagolása elsősorban műanyag flakon (HDPE és PET). A tanulmány készítői ide sorolják a mosószerek, felülettisztítók, mosogatószerek, karbantartó termékek, valamint a fehérítők csomagolását is.

Az újratölthető csomagolású tisztítószert és a tipikus egyszer használatos flakont összevetve a tanulmány szerint a többször használható csomagolási rendszernek közel 12-szer kisebb a környezeti hatása, mint az egyszer használatos rendszernek.

 

újrahasználat környezeti előnyei

 

Nem álom – működő sikeres újrahasználati rendszerek

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy fényévekre vagyunk attól, hogy saját csomagolásban vásárolhassunk tisztítószereket vagy elfelejthessük az egyszer használatos ételesdobozokat. Azonban világszerte és hazánkban is egyre több vállalkozás vezet be újrahasználati rendszereket sikeresen. Magyarországon is gombamód nyílnak a csomagolásmentes üzletek, ahol élelmiszerek mellett tisztálkodási- és tisztítószereket is tudunk saját csomagolásban vásárolni. 

A tudatosabbak az eldobható ételes- és italos csomagolásokat eddig is el tudták kerülni, hiszen nagyon sok vendéglátóhely nyitott arra, hogy elfogadja a saját dobozokat és poharakat. Hosszabb távon azonban a vendéglátóhelyek és a vásárlók érdeke is újrahasználati rendszerek bevezetése, hiszen ezzel a megfelelő higiénia biztosításának kérdése is megoldódik. Hazánkban a RAKUN Dobozközösség nyújt környezetbarát alternatívát azok számára, akik nem szeretnék elviteles dobozokkal megtölteni kukájukat. A kávé szerelmeseinek pedig pl. a Cupler rendszerét ajánljuk.

Egyelőre csak külföldön, de online kereskedelemben is találni példát újrahasználható csomagolásra. A finn betétdíjas rendszer, a RePack csomagolását akár 20-szor is újra fel lehet használni.

 

RAKUN doboz

Kép forrása: Felelős Gasztrohős

 

Előremutató szabályozást mihamarabb!

A tanulmány további jó gyakorlatokat is bemutat, továbbá arra is rámutat, hogy egyértelműen szükség van politikai támogatásra is ahhoz, hogy az újrahasználat üzleti szempontból is előnyös legyen, és ezáltal a környezeti előnyök is maximalizálódjanak.

Ez többek között úgy érhető el, ha meghatározásra kerülnek kötelező ágazatspecifikus újrahasználati/újratöltési célok az olyan szektorokban, ahol a vállalkozások és a fogyasztók között az újrahasználat és az újratöltés már működik.

Önkormányzati szinten is érdemes újrahasználati rendszereket támogatni. Ékes példája ennek a németországi Freiburg, ahol 2016-ban vezették be a FreiburgCup néven ismert visszaváltható kávéspoharat. Ma már 130 kávézó és pékség része a rendszernek, és 130.000 pohár került forgalomba, ezzel kb. egy millió eldobható poharat előzve meg 5 év alatt.

Azt pedig, hogy mennyire megérné növelni az újrahasználat arányát, a tanulmány készítői által elvégzett számítások eredményei is jól mutatják. Amennyiben 2027-ig a felsorolt három szektorban az újrahasználható csomagolás aránya elérné a 20%-ot, a következő megtakarításokat lehetne elérni:

  • Közel 1,3 millió tonna CO2e kibocsátás megelőzése (ennyit 59 millió kifejlett fa tudna elnyelni).
  • Közel 3,5 milliárd köbméter megspórolt víz (ez majdnem 1,4 millió olimpiai medencét töltene meg).
  • 10 millió tonna (avagy 1,26 millió teli teherautónyi) megspórolt nyersanyag.

 

A tanulmány magyar nyelven elérhető kivonata a Humusz Szövetség honlapján érhető el.

használjuk újra

 

 Lead fotó: Pixabay