Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ismét a Coca-cola a szégyenlista élén

  • 2022. november 22.
  • kovacseszter

Idén is összeállították az év legtöbb műanyaghulladékát termelő cégek listáját, az eredmény pedig a papírforma szerint alakult.

 

A Euronews számolt be a Break Free From Plastic (BFFP) globális civil szervezet által összeállított névsorról, amelynek eredményeit kétszázezer önkéntes kutató vizsgálatai alapján állították össze, akik 87 országban elemezték a többek között vízpartokról és más helyekről begyűjtött hulladék összetételét. Ennek alapján kijelenthető, hogy a legsúlyosabb szennyezők listájának élén a

Coca-Cola áll – a cég ráadásul zsinórban ötödször végzett az élen. A további sorrend szerint a

Mondelez International,

Unilever

Nestlé

és a másik kólás cég, a PepsiCo

üzemei és termékei termelik a legtöbb műanyaghulladékot.

Az eredmény abból a szempontból különösen érdekes, hogy a Coca-Cola szponzorálta a november 6-18. között Egyiptomban zajló COP27 klímacsúcsot, ami ellen zöld szervezetek tiltakoztak.

Ahelyett, hogy a kormányok hagynák, hogy az olyan cégek, mint a Coca-Cola a greenwashing segítségével zöldítse az arculatát, arra kellene, hogy kényszerítsék ezeket a szennyező cégeket, hogy befektessenek az újrahasznosításba, és az alternatív termékcsomagolásokba, amelyekkel az elejét lehetne venni az egész problémának. – magyarázta Von Hernandez, a Break From Free Plastic globális műveleteinek koordinátora.

A szervezet kutatása rámutatott, hogy a Coca-Cola nem csak ötödik éve bizonyul a legnagyobb műanyaghulladék-kibocsátónak, ez idő alatt a cég meg is duplázta az általa kibocsátott szemét mennyiségét.

A BFFP szeretné elérni, hogy egy olyan globális, a műanyaghulladékokkal kapcsolatos kormányközi megállapodás jönne létre, ami kötelező lépéseket ír elő a nagyvállalatok számára, amelyeket a hatóságokkal tartatnának be. A szervezet szerint ugyanis a mostani jelentésük bizonyítja, hogy a hasonló cégekben nem lehet bízni, ha önbevalláson alapuló beszámolókban adnak csak számot a hulladékok kezeléséről.

A világ kormányainak most már megvan a kellő igazolása és lehetősége, hogy hatékonyan fellépjenek a probléma ellen és a műanyaghulladékok által okozott krízist a visszájára fordítsák egy globális megállapodással – mutatott rá Hernandez.

Az ENSZ környezetvédelmi szervezeténél, a UNEA-nál idén márciusban kezdődtek meg a tárgyalások, egy olyan globális keretrendszer kialakítását illetően, amelynek célja a műanyaghulladék problémájának megoldása. Az eddigi egyeztetések azonbna nem hoztak látványos eredményeket.

Az ENSZ már 2018-ban elindította New Plastics Economy Global Commitment nevű kezdeményezését, amelyhez a hasonló cégek önkéntes alapon csatlakozhattak. A szervezet 2022-es jelentése azonban lehangoló volt: azt írták, szinte teljesen biztos, hogy nem érik el a 2025-ra kitűzött célszámokat.

A világ legnagyobb szennyezői teleszórták műanyaghulladékkal a bolygót – a kibocsátók egyértelműen azonosíthatóak, hiszen a termékeiken szerepel a cégek neve. A fogyasztók, a részvényesek és a civil szervezetek egyre nagyobb számban fordulnak a bíróságokhoz, hogy kirobbantsák ezeket a cégeket a műanyaggal kapcsolatos álláspontjukról. Az ilyen cégek számára a bírósági tárgyalások réme különösen ijesztő lehet, mivel tisztában vagyunk vele, hogy ők a kiváltó okai a műanyaggal kapcsolatos problémáinknak. Tudjuk, hogy milyen károkat okoz a műanyaghulladék, ahogy azt is, hogy milyen életciklusa van a hasonló termékeknek. Az ezzel kapcsolatos perek pedig a közeli jövőben meg fognak kezdődni – tette hozzá Rosa Pritchard, a ClientEarth környezetvédő szervezet műanyaghulladékkal foglalkozó jogásza.

A zöld pálya korábban írt egy módszerről, ami ugyan a hulladék problémáját nem oldja meg, de legalább az alapanyagok szintjén.

Forrás: greenfo

Kép forrása: BFFP