Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyszer használatos műanyag dobozok helyett: RAKUN dobozközösség

  • 2020. november 27.
  • Csilla

A Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal nem egyszer kampányoltunk közösen az egyszer használatos műanyagok ellen. A szervezet évek óta dolgozik azon, hogy a vendéglátóhelyek fenntarthatóbbak legyenek, így mi is nyugodtabb lelkiismerettel ehessünk házon kívül. Nagy álmuk volt az elviteles ételes dobozok leváltása környezetbarát alternatívára, azonban ez nem is olyan egyszerű feladat. A kitartó munkájuk és több kísérletezés eredményeként jött létre a RAKUN dobozközösség, melyről alább olvashattok. Ismerjétek meg a Gasztrohős munkásságát, és csatlakozzatok a dobozközösséghez!

 

A megoldandó környezetvédelmi probléma ismertetése 

Napjaink egyik globális környezeti problémája a műanyagszennyezés. Egyszer használatos műanyagok úsznak természetes vizeinkben, műanyagokat fúj a szél a lábunk elé az utcán, és még a talajrétegek között is található néhány darab. Az elmúlt 60 évben kétszázszorosára nőtt a műanyaggyártás mértéke, és évente körülbelül 10 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba [1]. A műanyaghulladék nagy részét a csomagolások adják, melynek egy része élelmiszercsomagolás, ezen belül is éttermi elviteles dobozok. Az Ocean Conservancy által szervezett nemzetközi óceán part tisztító akció keretein belül 2020-ban az első helyen az élelmiszercsomagolások szerepeltek, a PET palackok, szívószálak, cigarettacsikkek mellett az egyszer használatos elviteles dobozok is szép számmal szerepeltek a listán [2]. 

 

műanyag hulladék

 

A legtöbb egyutas műanyag kiváltására már született megoldás. Csomagolásmentes boltokban vásárolhatunk, vászonzsákokkal mehetünk a piacokra, de a nagyobb kereskedelmi láncokba is vásárolni. Beszerezhetünk fém szívószálat, kanálgépet vagy tartós fa evőeszközt, kulacsot, és egyre több kávézóban kérhetjük betétdíjas, többször használható elviteles pohárban az italunkat is. A műanyag elviteles ételes dobozok kiváltására azonban eddig csak a saját doboz volt a megoldás, melyet sok esetben nem fogadott el a vendéglátóhely, a pandémiás helyzet kialakulásával pedig az ilyen vendéglátóhelyek száma nőtt, ezzel együtt pedig az eldobható csomagolóanyagok forgalma is nőtt. Az Indepack Kft. tavaszi időszakban végzett felmérése szerint másfélszeresére emelkedett az egyszer használatos csomagolóanyagok forgalma, ezen belül az elviteles dobozok forgalma megduplázódott [3].   Az éttermek ősszel, egy kis kihagyás után újra át kellett, hogy térjenek az elviteles kiszolgálásra, emellett pedig sokan rendelnek házhoz ételt, mindezt általában egyszer használatos polisztirol vagy polipropilén dobozban.  

A WOLT házhozszállító cég által kapott adatok szerint egy étterem naponta 100-120 címre szállít, egy szállítás alkalmával 1,5-2 adag ételt. Ha csak a legnagyobb futárcégek kínálatát nézzük (Wolt, Netpincér, Bolt Food), az itt leadott ételrendelések alapján is több ezer egyszer használatos műanyag vagy biopolimer doboz kerül a szemetesekbe minden egyes nap. A Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint pedig csak Budapesten több mint 13 millió doboz kerül kidobásra évente [4].  Az utóbbi években több cég is átállt a biopolimerből készült elviteles dobozokra, az Indepack Kft. adatai szerint 7000 vendéglátóhelyből kb. 4000 használ lebomló csomagolást [5].  Azonban ezek jelenleg nem jelentenek megoldást, mivel visszagyűjtésük, ipari komposztálásuk nem megoldott. Ráadásul sokszor a vendégek jóhiszeműen a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezik ezeket a csomagolóanyagokat, ahol pedig rontják az újrafelhasználható műanyag minőségét. 

 

elviteles doboz

 

2021. július 1-től Európa-szerte szigorítani fogják az ételkiszállításhoz és elvitelhez használt műanyag csomagolóanyagok használatát az EU-ban. Az egyszer használatos műanyagok ideje lejárt, azonban nem volt a piacon valóban környezetbarát, és egyben biztonságos, higiénikus megoldás.

 

A RAKUN Dobozközösség létrejötte, kezdete

A Dobozközösség ötlete a Felelős Gasztrohős Alapítvány két alapítójának, dr. Horvátth Saroltának és Varga Juditnak a fejéből pattant ki. Az Alapítvány lassan 10 éve foglalkozik hazánkban a fenntartható étkezés, életmód népszerűsítésével. Lakossági szemléletformálás mellett vendéglátóhelyekkel is dolgoznak együtt, környezetvédelmi tanácsadásokat tartanak számukra, valamint a legfenntarthatóbb helyeket a Fenntartható Vendéglátóhely és Fenntartható Kávézó minősítéssel jutalmazzák. Napi szinten vannak kapcsolatban éttermekkel, sokszor kérnek tőlük tanácsot a vendéglátóhelyek, mely kérdéseknek a nagy része a csomagolóanyagokra irányul. Egyre több vendéglátóhely keres környezetbarát elviteles megoldásokat, azonban nincs idejük rá, hogy végig böngésszék a gyártók, forgalmazók oldalait, és emellett még az egyes alternatívák környezeti hatásait is megismerjék, számba vegyék. Miután a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusszal és a Zöldövezet Társulás Egyesülettel közösen kiadtak egy közleményt a biológiailag lebomló műanyagokkal kapcsolatban még több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy mi a valóban környezetbarát megoldás. A szervezetek álláspontja szerint a többször használható eszközök felé érdemes elindulni, azonban étel elviteles rendszerből nem volt még erre lehetőség. E hiány pótlásának céljából jött létre a RAKUN Dobozközösség.

A két alapító 2018. nyarán kezdte el kidolgozni az alapkoncepciót, végzett háttérkutatásokat. A 2018-as év további részében a már működő hazai betétdíjas rendszerek megvalósítóival egyeztettek, összegyűjtötték tapasztalataikat, valamint a megfelelő tartós dobozt kutatták, hazai gyártókkal egyeztettek. 

Az első Pilot 2019. februárjában indult két budapesti vendéglátóhellyel, betétdíjas polipropilén dobozokkal. A betétdíj összege ekkor 200 Ft volt, ami nagyon gyorsan kiderült, hogy nagyon alacsony összeg, nem motiválta a vásárlókat arra, hogy visszahozzák a dobozokat, így nem teljesen alakult ki az a körforgás, amelyet szerettek volna. Emellett a dobozok alapvetően nem voltak elég tartósak, gyorsan karcolódtak, és volt olyan szállítmány, amely már a megérkezéskor sérült, törött volt. A tapasztalatok alapján az alapítók elkezdték továbbfejleszteni a rendszert, valamint egy tartósabb, rozsdamentes acéldoboz beszerzési lehetőségeit megvizsgálni. Az acéldoboz előnye, hogy strapabíró, több százszor újrahasználható, és életciklusa végén újrahasznosítható. A Wessling Labor vizsgálata szerint semmilyen károsanyag nem oldódik ki a dobozból, a hozzá tartozó műanyag tető pedig cseppmentesen zár, amennyiben ez tönkre megy, lehetőség van a cseréjére 300 Ft-ért. 

 

RAKUN doboz

 

A második Pilot projekt megvalósítási időszaka 2020. januárja és márciusa között zajlott. Ebben az időszakban 15 étteremmel dolgozott együtt a RAKUN csapata, a dobozokat közvetlenül a Felelős Gasztrohős Alapítvány webshopjából is megrendelhette a vendég, és használhatta a résztvevő éttermekben, valamint a vendéglátóhelyeken is beszerezhette azt egyszeri, 1890 Ft-os díjért, a vendéglátóhelyek számára pedig 1350 Ft-os beszerzési áron biztosította az alapítvány a rozsdamentes acél dobozokat. A pilot alatt kb. 500 db doboz került értékesítésre, a vendéglátóhelyek részéről is nagy volt az érdeklődés, azonban nem szívesen ruháztak be a dobozokra, úgy, hogy nem volt biztos a tovább értékesítésük. Emellett a tesztet nehezítette, hogy időközben hazánkat is elérte a COVID-19 járvány, így mind a vendégek, mind a vendéglátósok bizalmatlanabbak lettek a többször használható eszközök használatával kapcsolatban, több vendéglátóhely bezárt, vagy még tovább csökkentette a költségeit. 

A 2020-as tavaszi időszakban egy új üzleti modellt kezdtek el kidolgozni az alapítók, és ezzel párhuzamosan kérdőíves kutatást indítottak a lehetséges felhasználók (252 kitöltő) körében, hogy felmérjék az igényeket, valamint nyolc étteremmel mélyinterjút is készítettek. A nyári időszakban több workshopon, mentor programban is részt vett a csapat, valamint elkezdték felkeresi a potenciális felhasználó éttermeket, amelynek során közel negyven interjút készítettek. Mindeközben készült a RAKUN Dobozközösség arculata, honlapja és az új üzleti modellnek megfelelően egy applikáció is.

A harmadik tesztidőszak 2020. október 21-én indult és december 31-ig tart. Az eredeti tervek szerint Budapest belvárosában, a 8-9. kerületekben, 7-9 vendéglátóhellyel tesztelték volna a rendszert, azonban a vírus második hulláma átalakította a terveket, szerencsére pozitív irányba. Jelenleg 14 tagja van a Dobozközösségnek, ebből 11 budapesti és 3 vidéki (Pécs, Miskolc, Kecskemét) egység használja a rendszert.

 

dobozrendszer 

 

A RAKUN Dobozközösség működése

Az Rakun Dobozközösség Közép-Európában egyedülálló rendszere a megosztáson alapul, amely nemcsak magukra a dobozokra, hanem a költségek fedezésére is érvényes. Azzal, hogy a felhasználók és a vendéglátóhelyek megosztják a szolgáltatás díját, sikerült olyan konstrukciót kialakítanunk, amely egyik fél számára sem megterhelő anyagilag.

A vendéglátóhelyek nagyrésze már most is felszámolja a csomagolás árát a vendégnek. Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/904 irányelve az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről (továbbiakban: SUP Irányelv) alapján ez kötelező is lesz. Ezek áthárított ára jelenleg dobozonként 50-290 forint között mozog. Az előfizetőnek (vendégnek) tehát havi 3-10 étel elvitel esetén már megéri előfizetni a Rakun dobozokra. 

A vendéglátóhelyek közül azok, amelyek a csomagolási díjat csak részben (vagy amíg lehet, egyáltalán nem) hárítják át a vendégeikre, a csomagolóanyagok árán jelentősen spórolhatnak a Rakun tagsággal. 

 

környezetbarát étel elvitel

 

A Rakun Dobozközösség egy olyan, a HACCP szabályain alapuló rendszer, amihez csatlakozva a vendég az ételét mindig egy, a vendéglátóhely által szabályszerűen elmosott, tiszta és tartós dobozban viheti el vagy rendelheti házhoz. A rozsdamentes acélból, polipropilén tetővel ellátott doboz becsléseink szerint körülbelül 1000-szer használható újra. A rendszer így járványhelyzetben is biztonságos. A felhasználó egy telefonos alkalmazáson keresztül 30 napos ciklusokra tud előfizetni, ami alatt a dobozokat korlátlan alkalommal használhatja a résztvevő vendéglátóhelyeken. A felhasználó jogosultságát QR kód segítségével tudja ellenőrizni az étterem munkatársa helyben; saját futáros házhozszállítás esetén a futár segítségével a helyszínen. A jövőbeli tervek között szerepel, hogy a házhozszállítást végző cégekkel partnerségre lépve összekötjük az ő rendelési felületüket a RAKUN adatbázissal, így ott is kiválasztható lesz a Rakun dobozban való kiszállítás.

Az ellenőrzést követően a vendég Rakun dobozban viheti el/kapja házhoz az ételét. Következő alkalommal a vendég a használt dobozt leadja a vendéglátóhelyen/odaadja a futárnak, és az ételét egy ugyanolyan, ám korábban már szabályszerűen elmosott edénybe kapja. A QR kód beolvasásakor lehet beállítani, hogy pontosan hány doboz került visszavételre és kiadásra. Ezt természetesen a RAKUN csapata is tudja követni és szükség esetén beavatkozni, statisztikákat gyűjteni stb. A dobozok sztenderizáltak, a vendég tehát bámelyik Rakun partner vendéglátóhelyen kérheti és leadhatja azokat. 

 

RAKUN működése

 

A jelenlegi rendszer tesztidőszakának tapasztalatai: 

- a pandémiás helyzet ellenére meglepően nagy az érdeklődés a vendéglátóhelyek részéről, nagy az organikus elérés;

- sok a regisztráció az applikációban, azonban egyelőre kevés az előfizető, melynek fő oka a 2020. novemberében, az érdeklődők körében végzett felmérés szerint, hogy nincsen a regisztráló közelében Dobozközösség tag étterem.

 

újrahasználható elviteles dobozok

 

Jövőbeni tervek

Az Indepack Kft. felmérése szerint a hazai vendéglátóhelyek 49 százalékának nincs engedélye vagy kapacitása a vendégektől visszatérő edények (dobozok, tányérok, evőeszközök) mosogatására, további 13 százalékuknak pedig csak kistányérok, kiscsészék, kiskanalak mosogatására van kapacitása [5].  Számukra is szeretne a RAKUN Dobozközösség megoldást kínálni.  A szolgáltatás könnyen megvalósítható életmódváltásra ösztönzi a lakosságot, amelynek óriási környezeti megtérülése van. 

 

Írta: Szabó Eszter
Képek forrása: Felelős Gasztrohős, Pixabay

 

[1] https://www.lawnstarter.com/blog/statistics/plastic-statistics/
[2] https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2020/10/FINAL_2020ICC_Re...
[3] https://hvg.hu/zhvg/20200610_egyszer_hasznalatos_koronavirus_muanyag_ven...
[4] https://humusz.hu/hirek/mit-tegyunk-ha-az-elado-nem-akarja-sajat-dobozun...
[5] http://nrgreport.com/cikk/2020/01/24/a-vendeglatosok-14-a-hasznal-leboml...

 


 

Az esettanulmány megírását az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

Agrárminisztérium