Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legyen az újrahasználat az első! - Nyílt levél a döntéshozóknak

  • 2021. április 27.
  • Gyuri

Minden helyi, országos és európai szintű állami döntéshozónak szól a nyílt levél, amelyet a felelős, az eldobható kultúra helyett az újrahasználatot előnyben részesítő vállalatok szignálnak. Alább a nyílt levél teljes szövegét közöljük, a függelékek pedig a cikk alján található linkre kattintva érhetőek el.

Legyen az újrahasználat az első! - Nyílt levél a döntéshozóknak

 

Mi, azon vállalkozások, amelyek aláírták ezt a levelet, és akik Európa-szerte sokszínű csoportot képviselünk, további intézkedéseket követelünk azoktól, akik felelősek a fenntartható jövő érdekében kifejtendő cselekvésért.

Vállalkozásaink révén egy valóban körforgásos, hulladék- és mérgezőanyag-mentes gazdálkodást kívánunk folytatni azáltal, hogy kiiktatjuk az egyszer használatos termékeket, és újrahasználható megoldásokat, szolgáltatásokat és termékeket kínálunk, például – de nem kizárólag – újratöltési szolgáltatást (pl. italokhoz, élelmiszerekhez és tisztítószerekhez), újrahasználható poharakat, élelmiszertárolókat, e-kereskedelmi és logisztikai megoldásokat, valamint újrahasználható higiéniai és intimbetéteket, pelenkákat és mosási szolgáltatásokat.

 

Éppen ezért a #HasználdÚjra (#WeChooseReuse) az üzleti modellünk középpontjában áll, és ahol csak lehet, az újrahasználható termékeket választjuk, és mindig azokat helyezzük előtérbe az egyszer használatos termékekkel szemben.

 

A jól megtervezett újrahasználatra alapozó alternatívák érvényesítése kétségtelenül jelentősen hozzájárulhat az éghajlatváltozás egyenletének kedvező megváltoztatásához, nem utolsósorban a jobb általános erőforrás-gazdálkodásnak és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátásnak köszönhetően. Az egyszer használatos termékek gazdasági és környezeti költségeit túl sokáig nem tekintették a bekerülési költség szerves részének, ezáltal tisztességtelen versenyelőnyt kínálva az újrahasználati rendszerekkel szemben, amelyek egyedüliként veszik számításba már a forrásnál a szennyezés problémáját, és elősegítik a fenntartható fogyasztási szokásokat. Az eldobható és mérgező termékektől való eltávolodás áldás a károsodott ökoszisztémáink és az élővilág sokfélesége számára, továbbá közvetlen pozitív hatást gyakorol az emberek egészségére. Segíteni fogja a vállalkozásokat, szervezeteket és városokat a hulladékkezeléssel kapcsolatos költségek csökkentésében, valamint a helyi foglalkoztatás előmozdításában. 

Jó hír, hogy az a rendszerszintű változás, amely mellett kiállunk és szót emelünk, már most folyamatban van, hatásos újrahasználati és újratöltésen alapuló üzleti modellek jelennek meg szerte Európában (a sikeres példák listáját lásd az I. számú függelékben). 

Mégis, sokan még mindig küzdünk az újrahasználati megoldások kibővítéséért és további fejlesztéséért, vagy akár a jelenlegi piacon való túlélésért. A fő kihívások, amelyekkel szembesülünk: 

  • Az újrahasználati és újratöltési infrastruktúra (összegyűjtés, mosás és visszajuttatás) működtetéséhez szükséges magas beruházási költségek.
  • A korai szakasz működési költségei a nullszaldó, illetve a nyereségesség elérése előtt.
  • A toxikus és eldobható egyszer használatos termékek tisztességtelenül alacsony előállítási költségei.
  • A diszkriminatív (és gyakran megalapozatlan) higiéniai előírások.
  • A felelősségvállalással kapcsolatos potenciális aggályok, ami a jogszabályok egyértelműségének hiányából ered, pl. ha az ügyfél szennyezett újrahasználatos edényt hoz.
  • A hatóságok és a gyártói felelősséggel foglalkozó szervezetek alacsony szintű elkötelezettsége, hogy az állampolgárok és a vállalkozások körében növeljék a tudatosságot és ösztönözzék az újrahasználati lehetőségeket.
  • A szabványosított rendszerek és formatervek hiánya, amelyekkel a vállalkozások azonos csomagolási metódusokat követhetnének, egyesíthetnék az erőforrásaikat, és adott esetben méretgazdaságossági előnyhöz juthatnának.

 

A körforgásos gazdaság csak akkor növekedhet és virágozhat, ha megfelelő ösztönzők lépnek életbe a megelőzés, az újrahasználat és az újrahasználatra történő előkészítés díjazására, valamint visszatartó erejű negatív öszönzést kapnak a lineáris fogyasztási szokások, és véget ér az újrafeldolgozás folyamatos, túlzott hangsúlyozása. Szükségünk van a „szokásos üzletmenet” szisztematikus felülvizsgálatára és erős ösztönzőkre az új fogyasztási és termelési üzleti modellek megerősítéséhez, amelyek megakadályozzák a hulladék keletkezését és elősegítik az újrahasználatot. És, bár mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy vállalkozásainkkal hozzájáruljunk ehhez az átmenethez, egyedül nem vihetjük sikerre az ügyet. 

Ezért követeljük a helyi, nemzeti és európai szintű döntéshozóinktól, hogy lépjenek a tettek mezejére az ambiciózus intézkedések meghozatalában, amelyek lehetőséget teremtenek az újrahasználatra és az újratöltésre alapuló üzleti modellek felvirágoztatására.

 

Kérjük, hogy határozzanak meg ambiciózus újrahasználati célokat, és támogassák ezeket a szükséges intézkedésekkel, szabványokkal és jogszabályokkal.

 

Kérjük, hogy ösztönözzék és támogassák az újrahasználatra építő üzleti modelleket gazdasági ösztönzők, információcsere és figyelemfelkeltés révén.

 

Továbbá kérjük, mutassanak utat az átmenetben olyan közbeszerzési szabályozás elfogadásával, amely az újrahasználaton alapuló szolgáltatásokat és termékeket helyezi előtérbe minden intézményi, nyilvános és szponzorált rendezvényen és létesítményben. 

 

A II. és a III. számú függelékben kiemelünk néhány kulcsfontosságú intézkedést, amelyeket az állami/regionális hatóságok bevezethetnek annak érdekében, hogy a társadalom áttérhessen a valódi körforgásos gazdaságra, és sok sikeres újrahasználatra és újratöltésre szakosodó üzleti modell valósulhasson meg.

 

Kérjük, támogassa a #WeChooseReuse kampányt, és ennek megfelelően cselekedjen velünk együtt.

Cserébe segítünk középpontba helyezni az újrahasználati megoldásokat a hulladékmentes európai társadalom megvalósításához vezető úton.

 

A nyílt levél függelékei IDE KATTINTVA olvashatóak.

 

A nyílt levél aláírása ITT lehetséges a "Sign the open letter as a business" felirat alatt, az "Add your signature" gombra kattintva