Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tatai komposzt-képzés

  • 2007. március 31.
  • humusz

A KukaBúvár Egyesület februárban Tatán tartott képzést a házi komposztálásról. A jól sikerült összejövetelrõl beszámoló is született.

 

 

A tatai komposztmester képzésről Heé Veronikától.

 

Tatán 2007. február 17-én Tatán lezajlott a második „komposztmester”-képző összejövetel.

A helyszín Zsombok György igen kellemes hétvégi háza volt a nyaraló negyedben, az Öreg tó közelében. A képzés a ház felső szintjén zajlott, míg az időközben ötre szaporodott gyerekhad lenn szórakozott Dienes Tamás enyhe irányításával.

A képzésre, részben az előadó helyiség szűkössége miatt, nem mertünk széleskörű toborzást végezni, ennek ellenére jólesően nagy volt az érdeklődés, és nyugodtan kitehettük volna a „Megtelt” táblát. A KukaBúvár tagokon kívül (Bp., Esztergom, Pomáz, Szár) legjelentősebb számban a tataiak voltak, de jöttek még érdeklődők Albertirsáról (2 fő), Csobánkáról (1) és Szombathelyről (1) is.

A három betervezett előadó közül Zsombok György a komposztálás kémiai-biológiai alapjait ismertette, Czumpf Attila azt mutatta be, milyen helyet foglalhat el a komposztálás a gyakorlati életben, illetve a Természetes Életmód Alapítvány tevékenysége hogyan támogatja ezt a tevékenységet. Szilágyi László főleg a Komposztálj! mozgalom erősítését szolgáló szervezési kérdésekre helyezte a hangsúlyt. Kiselőadássá terebélyesedett Gellért Miklós komoly szemléltetőanyagokkal kísért hozzászólása, melyben a „zöld javak“ összegyűjtése fontosságáról és a városi, lakóközösségi komposztálás elterjesztésére tett erőfeszítésekről beszélt.

A résztvevők, mint kiderült, többségükben már gyakorlati komposztálók, de sok kérdésben bizonytalanok vagy tanácstalanok, tehát a képzéstől ezekre a kérdésekre vártak választ, illetve kialakított gyakorlatukhoz megerősítést. Így már az előadások közben is igen élénk és érdekes eszmecsere alakult ki egyes témákban.

Felmerült az „örökzöld” komposztkérdés: Lehet-e, szabad-e a diófalevelet komposztálni? Mit lehet vagy nem lehet a komposztba beletenni? Hogyan nézzen ki a komposztáló? Hogy lehet a szomszédokat, ismerősöket meggyőzni? Hol, hogyan lehetne a Komposztálj! mozgalmat megszervezni? Mik ennek a humán-, illetve anyagi feltételei, stb. stb.

Összefoglalva elmondható, hogy a képzés várakozáson felül jól sikerült. A rendkívül jó hangulatú eszmecsere kapcsán rengeteg tudnivaló, ötlet, jó tanács került a résztvevők birtokába. De ezen felül gyakorlati lépések is kezdtek körvonalazódni: Eleőd-Faludy Gabi és Kurdi Anita komoly lépéseket tesznek, hogy lakóhelyükön a XII. kerületben megvalósítsák a komposztáló hálózatot, melyben ők megpróbálják majd felvállalni a komposztmesteri feladatokat.

Az egyik résztvevőtől, egy hulladékhasznosító cég munkatársától pedig megtudhattuk, hogy a komposztálóprogram kialakításához valószínűleg nagyobb segítséget lehet remélni éppen az ilyen cégektől, mint az ezer egyéb gonddal és anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzatoktól. Az eredményeken felbuzdulva várakozva nézünk a következő, áprilisi ócsai komposztmester-képzés elébe.

 

 

Forrás: KukaBúvár Egyesület