Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy találkozás a Lövőház utcában

  • 2007. április 18.
  • humusz
Április 14-15-én a II. kerületi Lövõház utca 28. alatti 4 emeletes, 3 lakásos társasházban összetalálkozik két program, két önszervezõdõ közösség, hogy kezdetét vegye valami újszerû, szokatlan tevékenység. Kertet a belsõ udvarokba! Komposztálni a Belvárosban is lehet!
„Víziónk egy olyan város, amelyben aktív kisközösségi élet virágzik, és egy természetközelibb életmód valósulhat meg." vallja az egyik; a GANG Csapat, akik a lakók közreműködésével hozzálátnak, hogy az udvart kertté varázsolják.
„Komposztálni mindenütt lehet, még olyan képtelennek tűnő helyszínen is, mint amilyen egy belvárosi társasház udvara" állítja a másik; a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület.

A SZIKE Lakóközösségi Komposztálási Programja keretében 14-én, szombaton 9 órakor kitermeljük a kész komposztot az ott tavaly nyár végén elhelyezett egyik komposztálóból. Az elmúlt fél év során a programban részt vevő lakók a kuka helyett a komposztálótartályt részesítették előnyben. Most nyílik először alkalom arra, hogy szembesüljenek munkájuk eredményével; a komposztálóba helyezett szemét, valójában konyhai „szerves-hulladék" csodálatos átalakulásával. A lakóknak most végre lehetőségük nyílik arra, hogy felhasználják ezt a szobanövényeik számára nélkülözhetetlen tápanyagforrást.

A kész komposztot mostantól más célt is szolgál. Egy másik civil kezdeményezés keretében elkezdődik a kertépítés. A GANG program a lakók aktív közreműködésével megkísérli az udvart feléleszteni tetszhalálából. A konyhai zöldjavak az öreg fák és a majd ezután ültetendő lágyszárúak, bokrok és fák talaját javítják.

Mindez pedig remélhetőleg egy rohamosan terjedő, burjánzó mozgalom kicsírázását is jelenti. Egyrészt a város sűrűn lakott területei újraéledhetnek, a belső udvarok vonzó közösségi terekké válhatnak, másrészt a háztartásokban keletkező hulladék mennyisége akár 30 %-kal is csökkenhet.


Lövőház utcai lakóközösség - Vásárhelyi Gábor: 06-20-99-28-356