Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„MUTASS JÓ PÉLDÁT" - komposztálással

  • 2008. szeptember 02.
  • humusz
A „MUTASS JÓ PÉLDÁT" programsorozat egyik új akciójáról tájékoztattak ma Székesfehérvárott, az Esélyek Házában. A kezdeményezés célja, hogy környezettudatos fogyasztói magatartást segítsenek elõ a nyugdíjasok körében. Az Esélyegyenlõségi Hónap keretében mintegy 120 nyugdíjasnak biztosítanak térítésmentesen komposztkeretet.

 

Gárdonyi László, a Hulladék Munkaszövetség tagszervezeteként is tevékenykedő Gaja környezetvédő Egyesület irodavezetője elmondta, hogy nemcsak csökkenteni lehet a háztartásban, kertben keletkező szemét mennyiségét, hanem pénzt és időt is lehet spórolni a technológiával, hiszen a kerti növények számára szükséges komposzt a kert végében előállítható. Az irodavezető tájékoztatása szerint egy ember átlagban 300 kg szemetet termel, ennek 30-40%-át szerves anyagok teszik ki.

Márton Zoltán, Esélyek Háza igazgatója elmondta, hogy nemcsak a családiházas övezetekben élőknek lehet hasznos az akció, hanem azoknak a nyugdíjasoknak is, akiknek hobbikertje van a város közelében.

  

A székesfehérvári komposztálás mintaprogram előzménye, hogy 2007-ben az Alcoa Alapítvány a helyi komposztálás népszerűsítéséhez, beindításához 200.000 Ft támogatást biztosított, melyhez Székesfehérvár MJV. Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága 500 000 Ft-os támogatása járult. Eddig öt alkalommal tartott a Gaja Környezetvédő Egyesület komposzt-estet. A programsorozat Székesfehérvár Városgondnoksága és a Depónia Kft. tevékeny közreműködésével zajlik. 

 

Forrás: Székesfehérvár hírportálja