Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztáló Kerület Program a II. kerületben

 • 2009. április 24.
 • humusz
Szerző: 
admin
"A Komposztáló Kerület Program célja a kerületben lakók életminőségének javítása, az avar- és nyesedék égetésének megszüntetése, az itt keletkező zöldjavak helyben tartása, ezáltal a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése." A program részleteiről a szervező - SZIKE - honlapján olvashatunk.A programra további jelentkezőket várnak!

 

"További célunk az itt található agyagos talaj javítása környezetbarát módszerrel, jó minőségű humusz "előállítása" a háztartásban keletkező kerti és konyhai zöldjavakból.

A programra folyamatosan lehet jelentkezni, az edényeket jelentkezési sorrendben adjuk át. A komposztálókat önkormányzati forrásból szerezzük be, és ezután értesítjük a jelentkezőket az átvétel helyszínéről és időpontjáról. Az átadásokat tavasszal és ősszel bonyolítjuk le.

A program keretében a jelentkezők komposztáló edényeket vehetnek át egy tájékoztató előadáson a Használati megállapodás aláírása után. A megállapodás lényege, hogy az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a komposztáló eszközöket a jelentkezőknek, gondoskodik az edények későbbi esetleges javításáról, cseréjéről.

Egyesületünk vállalja a program szakmai gondozását, a komposztálással kapcsolatos szóbeli, írásbeli illetve személyes segítségnyújtást. A jelentkezők pedig vállalják, hogy a komposztálóedényeket a kerületben, az általuk megadott címen használják, a kertjükben és a konyhában keletkező szerves hulladékokat, „zöldjavakat” komposztálják, és ebbe előre egyeztetett időpontban betekintést engednek.

A program három részből áll:
 1. Komposztáló Család Program
 2. Komposztáló Lakóközösség Program
 3. Komposztáló Intézmény Program

A családoknak először egy FLAIR típusú, 340 literes, tetővel ellátott, műanyag komposztáló edényt biztosítunk, melyet elsősorban a konyhai zöldjavak komposztálásához ajánlunk.

Lakóközösségek részére elsősorban lombkomposztáló rácsot adunk. Amennyiben a konyhai szerves hulladékok komposztálását is vállalják a ház lakói, akkor kaphatnak műanyag komposztálót is. A társasházak jelentkezésénél - a későbbi nézeteltérések elkerülése érdekében - azt kérjük, hogy ha a lakók többsége hozzájárul a komposztáló eszköz elhelyezéséhez a közös területen, akkor erről valamilyen formában nyilatkozzanak (közgyűlési határozat, nyilatkozat a lakók aláírásával). Ha vállalják a ház lakói a konyhai zöldjavak komposztálását is, akkor azt kérjük, hogy a nyilatkozatban legyen benne ez is. A komposztálás a társasháznak a későbbiekben pénzügyi megtakarítást is jelent, ugyanis a háztartási hulladék 1/3-a komposztálható. Ha ennyivel kevesebb hulladék kerül a kukába, akkor később kisebb méretűre lehet cserélni a már meglévő kukát, illetve ha több kuka is van, akkor egyet vissza is lehet adni az FKF Zrt-nek. További megtakarítást jelent, hogy a "zöld zsákok"-ra sem kell a jövőben költeni.

Az intézmények lehetnek oktatási intézmények (óvodák, iskolák), egészségügyi intézmények (bölcsödék, orvosi rendelők, nyugdíjas otthonok), kulturális intézmények.

Az igények pontos felmérése érdekében kérjük, jelezze a jelentkezés során, hogy mely programban kíván részt venni, illetve milyen komposztáló edény(ek)re van szüksége: rácsra és/vagy műanyag edényre.

A tájékoztató előadáson ismertetjük a komposztálás jelentőségét, valamint a komposztálás folyamatát, bemutatjuk a komposztáló edényeket, azok összeállítását, beszélgetünk néhány felmerülő kérdésről (pl diólevél, fű komposztálása).

Az előadás előtt lebonyolítjuk az adminisztrációt: kitöltjük és aláírjuk a Használati megállapodást. A komposztálót az előadás után a helyszínen adjuk át, melyet lapra szerelve csomagoltak, hazaszállításukról lehetőség szerint a jelentkezők gondoskodnak (személyautóval el lehet szállítani).

Egyesületünk több kiadványt is megjelentetett e témában: Készítsünk komposztot!, Tűzre az égetéssel!, A kertben hasznosabb. Ezek a kerület több pontján megtalálhatók:

 • Polgármesteri Hivatal, 1024 Mechwart liget 1.
 • Ügyfélszolgálati Központ, 1024 Margit körút 47-49.
 • Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Iroda, 1024 Lövőház utca 22.
 • Marczibányi téri Művelődési Ház, 1022 Marczibányi tér 5/A.
 • Lakosságszolgálati Csoport, 1028 Máriaremetei út 37.
 • Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Templom utca 2-10."

 

Jelentkezés a programra: ITT

 

 

Forrás: SZIKE