Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztáljunk mindenütt!

  • 2006. december 18.
  • humusz
komposztba_120A SZIKE segítségével Budapest II. kerületében házi komposztálási program indult.
Komposztáljunk mindenütt

 

November végén a főváros II. kerületében több mint 100 komposztáló tartály talált gazdára. Erre az örömteli eseményre az önkormányzat jóvoltából került sor. A tartályok átvétele előtt ismeretterjesztő előadások keretében bemutattuk a résztvevőknek a komposztálás hulladékgazdálkodásban elfoglalt helyét, vagyis azt, hogy a szervesanyagok miért nem hulladékok. A komposztálás jelentőségének ismertetése után rövid áttekintést adtunk a komposztálódás folyamatáról, majd szemrevételeztük a komposztáló tartályt és kitértünk annak használatára. A kérdések megválaszolása után mindenki átvehette a lapraszerelt, bedobozolt tartályokat és az egyesület által készített szellőztetőcsöveket, valamint a Készítsünk komposztot! című kiadványt.

A Budai Polgár című önkormányzati lapban megjelent felhívás hatására közel ezer jelentkező szeretett volna részt venni a programban. A tartályok korlátozott száma miatt azonban a korábbi évekhez hasonlóan most is csak a Pesthidegkúton lakók juthattak hozzá az edényekhez. A pesthidegkúti részönkormányzat ugyanis már évek óta, minden ősszel fa komposztálókereteket osztott szét a lakosságnak, eddig összesen több mint négyszázat.

A történethez tartozik, hogy a SZIKE már az év elején megkereste az önkormányzatot: mi lenne, ha velük összefogva egy lakóközösségi komposztálási programot indítanánk. A megvalósítás olyannyira elhúzódott, hogy időközben a környezetvédelmi minisztérium pályázati alapjából elnyert támogatásból egy Lövőház utcai négyemeletes lakóházban el is kezdtük a programot. Egyelőre három műanyag komposztálót helyeztünk el az udvaron. Az egyik arra szolgál, hogy a lakók ide gyűjtsék a háztartásban keletkező "zöldjavakat". Egy lelkes lakó a komposztmester; ő az, aki gondozza a tartályt, tartja a kapcsolatot a lakókkal. A ház lakóinak eljuttattuk a komposztálást népszerűsítő kiadványunkat, a kapualjban pedig plakát hirdeti a ház lakóinak és minden betérőnek, hogy: "Ebben a házban komposztálási program kezdődött".

A polgármesteri hivatal illetékes osztályával sikerült jó kapcsolatot kiépítenünk. Ennek köszönhetően, reményeink szerint ettől az évtől kezdődően a kerti (vagy ha úgy tetszik családi) programok szakmai irányítását is mi vesszük át. Ennek során először is szeretnénk felmérni, hogy mi lett a korábbi években kiosztott több száz fa komposztálókeret sorsa.

Azt javasoljuk, hogy ezeket a kereteket - még egyáltalán megvannak - a kerti zöldjavak (fanyesedék, lomb stb.) komposztálására használják. A konyhai zöldjavaknak viszont ettől az évtől kezdődően a zártabb kialakítású műanyagtartályok használatát ajánlottuk, mivel ezekben jobban kézben tarthatók a komposztálódási folyamatok. Már ezeknek a szempontoknak megfelelően szereztük be és osztottuk ki most ősszel a műanyag tartályokat.

A jövő évi terveinkben szerepel a családi program kiterjesztése az egész kerületre, valamint újabb közösségek bevonása a lakóközösségi komposztálási programba, továbbá egy új program elindítása. Az őszi kultikus avarégetés megszüntetése érdekében ugyanis szeretnénk elindítani a Levélfüstmentes kerület programját. Ennek során lombkomposztáló rácsokat osztanánk szét az erre vállalkozó családoknak, lakóközösségeknek és főleg oktatási intézményeknek. Végső, nem titkolt célunk a levélégetés teljes betiltása lenne.

 

 

Eleőd-Faludy Gabriella, Gellért Miklós
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület, Budapest