Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás Veszprémben is

  • 2009. március 24.
  • humusz
Veszprém-Gyulafirátót és Kádárta városrészek lakosai ingyenes komposztálóedényekkel, tájékoztató anyagokkal felszerelkezve vághatnak neki az otthon termelõdött kerti és konyhai hulladékok házi komposztálásának.

komposztkeret_rajz_120A Komposztálni jó! program keretében hasznosításra kerülő hulladék nem csak a kertekben szolgál jó tápanyagként, de hozzájárul a szigorodó jogszabályi előírások teljesítéséhez is. A házi komposztálással ugyanis csökken a lerakóra kerülő szerves hulladék mennyisége.

A komposztálás egyszerű folyamat, melyben szerves hulladékunk lebomlik, és azáltal ismét hasznosítható válik virágaink, haszonnövényeink számára. A komposztálás ősi módszerének újjáélesztésével a lerakásra kerülő hulladék mennyisége akár 30-40%-kal is csökkenthető, miközben tápanyagban, nyomelemekben gazdag talajjavító komposzt keletkezik.

Mi sem bizonyítja jobban a komposztálás egyszerűségét, mint az a tény, hogy a gyulafirátóti Kastélykert Körzeti Óvoda Maci csoportja kezd neki elsőként a Veszprém-Gyulafirátót és Kádárta városrészeket érintő komposztálási programnak. A mindenki által könnyen elsajátítható eljárást most az érintett városrészek valamennyi lakosa kipróbálhatja a Komposztálni jó! program keretében. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által finanszírozott kezdeményezést a „VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt szorgalmazta, és annak megvalósításában együttműködik a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesülettel.

„A környezettudatos gazdálkodásnak elkötelezett „VKSZ" Zrt mind több olyan kezdeményezést karol fel, amely a háztartások szintjén is érzékelhető szemléletmód-váltásra sarkall. Ennek egyik fontos állomása a komposztáló edények kihelyezése az említett városrészekben. A siker eléréséhez azonban elengedhetetlenül szükséges az érintett lakosság aktív közreműködése, akik számára a programban minden feltétel rendelkezésre áll az eszközöktől az oktatásig. „- nyilatkozta Szendi Krisztina a „VKSZ" Zrt környezetvédelmi megbízottja a program nyitó rendezvényén.

A Komposztálni jó! programban bármely veszprém-gyulafirátóti vagy kádártai lakos részt vehet azzal az igényfelmérő lap visszaküldésével, melyet névre szólóan a héten juttatunk el mindenki postaládájába.  Ezen lapokat a Csalán Egyesület címére (8200, Veszprém, Pf. 222.) kell visszaküldeni. A jelentkezőkből alakított csoportokban történik meg a tájékoztatás, illetve az ingyenes edények szétosztása." - nyilatkozta Mátyás Mónika, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület programvezetője.

További információ:

Ring Júlia, Csalán Egyesület, kommunikációs vezető, Tel:  88/578-390 ,  30/72-46-766 , [email protected]

 

A program részletesebb bemutatása: VKSZ

Forrás és letölthető sajtóközlemény (fotókkal): Csalán Egyesület