Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás Nemesvámoson

  • 2009. június 22.
  • humusz
Szerző: 
admin
Nemesvámos Község Önkormányzata elhatározta, hogy a település levegőtisztasága védelmében és a külterületi ingatlanokon zöldhulladékok, és más hulladékok lerakásának megakadályozása érdekében első lépésként megvalósítja a szervezett komposztálást Nemesvámoson.

 

A jogi szabályozást átnézve három megoldási javaslat van.

Házi komposztálás: a saját tevékenységből származó biohulladék (konyhai, nyers növényi hulladék) saját kertben (környezeti nevelési céllal iskolák, óvodák kertjében) történő komposztálása, valamint a kész komposzt saját célra történő felhasználása.

Közösségi komposztálás: a társasház tulajdonostársainak közössége/közösségei (a továbbiakban: közösség) saját tevékenységéből származó biohulladéknak a keletkezés helyéhez közeli területen történő komposztálása, valamint a kész komposzt felhasználása a közösség saját céljára. (e kategóriába sorolható például a község közterületein összegyűjtött zöld hulladék)

Telepi komposztálás: szervezett, elkülönített hulladékgyűjtés során begyűjtött biohulladék komposztálása biohulladék-kezelő telepen

Nemesvámoson az önkormányzat a házi és közösségi komposztálásnak látja létjogosultságát. Házi és közösségi komposztálást népszerűsítő mintaprojektre kívánnak pályázni.

Projekt keretén belül a településen a lakóházaknál, az iskoláknál, az óvodánál, stb. helyeznének el 300-400 db komposztládát. 3-4 db kisebb teljesítményű aprítógép egy adott központi telephelyről kikölcsönözhető (díjmentesen).

Az önkormányzati területen a Kapsán lenne egy bekerített rész, ahova a zöldhulladékot (füvet, vékony gallyakat stb.) lehet lerakni meghatározott nyitva tartási rend szerint. Ide a lakosság olyan bio anyagokat rakhat le, a község közterületein keletkezett anyagok mellé, amit a kis teljesítményű aprító berendezéssel a lakóháznál nem lehet aprítani. Itt telepítünk igény szerint két-három nagyméretű komposztáló ládát. Ezen a helyszínen a nagyobb teljesítményű aprító berendezést vagy egy vállalkozó, vagy az önkormányzat dolgozói működtetnék.

A PROJEKT SIKERES MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN AZ ELŐKÉSZÍTŐ MUNKÁBA, PÁLYÁZAT ÍRÁSBA, A PROJEKT NÉPSZERÜSÍTÉSÉBE ÉS MAJD AZ ÜZEMELTETÉSBE A POLGÁRMESTERI HIVATAL FELKÉRTE A CIVILEK NEMESVÁMOSÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLETET.

A pályázat beadása előtt előzetes igényfelmérést végztek a lakosság körében, hogy ki óhajt komposztáló ládát az ingatlanához.

Az Önkormányzat 2009 júniusában pályázati támogatást nyert komposztálóládák, benzines és elektromos aprítógépek beszerzésére.

 

 

Forrás: Nemesvámos önkormányzatának honlapja