Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jó falatokkal eteti a kertet a lombkomposzt

  • 2008. november 01.
  • humusz
A kertes házban élõk már tudják, hogy mekkora gondot tudnak okozni a lehullott falevelek. A fáradtságos gereblyézés, az összehúzott kupacok elégetése idõigényes és fárasztó feladat. Pedig aki belegondol, az rájöhet arra, hogy az erdõkben sem szedi össze és semmisíti meg senki a faleveleket, mégis mindig friss növények nõnek alatta. Az értékes komposztanyagot ugyanis kár elégetni, ráadásul annak füstje rákkeltõ anyagokat tartalmaz.

 

A növények az év folyamán rengeteg tápanyagot vesznek fel, ezeket részben a saját leveleinek építésére használja fel. Ezek az anyagok akkor is megmaradnak benne, mikor azok ősszel megsárgulva lehullanak. Ezek elégetésekor tehát igen értékes szervesanyagoktól fosztjuk meg kertünket. Pedig, ha ezeket valaki megfelelően hasznosítja a kiskertjében, akkor növényeit hozzásegíti a fontos tápanyagokhoz. Ez a hasznosítás a komposztálás.


Jó tesz a természetes korhadás
A levelek komposztálásával több tévhit is elterjedt, ezért is választják sokan inkább az égetést helyette. A természet példáját követve a kertben is hasznosíthatják a földön hagyott avart. Aki ezt választja, az húzza a faleveleket a bokrok, fák, cserjék alá a leveleket, valamint a terítsék be vele a virágágyásokat és zöldségeságyakat 10-15 cm vastagságban. Ez a lassú, természetes korhadással biztosítja a tápanyag utánpótlás és bizonyos fokig biztosítja a gyomnövények kikelését. Emellett jó rejtekhelyül szolgál a sündisznóknak és a kártevőket pusztító katicabogaraknak.


Nyugodtan tömörítse a leveleket
Azok, aki nagyon sok lehullott lombot gyűjtöttek össze, készítsenek külön lombkomposztálót. Fontos tudni, hogy ennek magas az úgynevezett lignin tartalma, ezért komposztálódásuk hosszabb időt vesz igénybe. Az egyéb anygok erjesztését általában a baktériumok végzik, a leveleket azonban a gombák komposztálják, amik több fényt és kevesebb levegőt igényelnek. Ez a folyamat akár két évet is igénybe vehet, ezért érdemes mindjárt kettőt készíteni belőle a kert valamelyik eldugott zugába. A rétegenként belerakott leveleket tömörítsék, nem úgy mint a normál komposztálóban. Forgatás nélkül is szépen lebomlanak. Száraz a nyár, akkor némi vizet öntsenek utána.


Tévhitek:
Tévhit, hogy a dió levelét nem szabad komposztálni. A friss levélben valóban vannak növekedésgátló vegyületek, a komposztálási folyamatok alatt azonban ezek is teljesen lebomlanak. Ez minden levélfajtára igaz, vagyis az összes lebontja a növekedésgátló anyagait, csak van, ami hosszabb és van, mai rövidebb idő alatt. Könnyen komposztálódik a juhar, a mogyoró, a gyümölcsfák, a hárs és a nyír levele. Nehezebben a dió, a platán, a bükk, a tölgy és a gesztenye. A minőség szempontjából jobb eredményre számíthatnak, ha ha a különböző fák leveleit jól összekeverve teszik a komposztálóba.

Bors

 

 

Az avarégetés jelentős kockázattal jár


Ilyenkor ugyanis nagy mennyiségű koromszemcse kerül a levegőbe, ezek pedig eljutnak a tüdő legapróbb hörgőibe, ahol beágyazódva akár tüdőrákot is okozhatak. Becslések szerint egy kupac (kb. 100 kg) avar elégetésekor 7 kg, a milliméter század részének megfelelő nagyságú részecske kerül a levegőbe.
 

 

 

Forrás: BORSONLINE